• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCum se executa un acoperis terasa?

Cum se executa un acoperis terasa?

28 Septembrie 2017, 20:27  |  Florin Badea  |  Lucrari de constructii
Acoperis terasa

Acoperisul terasa este un element foarte utilizat mai ales la cladirile cu arhitectura moderna. Acest tip de acoperis este mai costisitor in comparatie cu un acoperis tip sarpanta, iar executia unui acoperis terasa necesita mare atentie si meseriasi priceputi. Deoarece acoperisul este cel mai important segment al unei constructii de care depinde, in special, siguranta impotriva umezelii, precum si termica in al doilea rand, acesta trebuie executat corect din punct de vedere tehnic si cu materiale de cea mai buna calitate.

De ce sa alegem un acoperis terasa pentru casa noastra?

Acoperisul terasa este folosit, cum vorbeam mai inainte, atunci cand arhitectura constructiei impune acest tip de acoperis; cand constructia este foarte inalta, iar un acoperis tip sarpanta ar fi afectat de curentii de aer; cand dorim ca pe viitor sa ne extindem cu constructia; si cel mai important motiv, dupa parerea mea, este atunci cand spatiul din curtea casei este foarte ingust si nu ne permite amenajarea unui spatiu de relaxare in aer liber.

Oricare ar fi motivele executiei unei constructii cu acoperis terasa, trebuie sa tinem seama de utilizarea acestui tip de acoperis. Prin urmare, daca dorim sa avem o terasa obisnuita fara spatiu verde sau daca locul ne permite si dorim sa avem o gradina pe acoperisul casei, atunci este importanta executia hidroizolatiei. In functie de situatiile de mai inainte trebuie sa tinem cont, atat de proiectarea acoperisului cat si de materialele folosite. Cu cat un acoperis terasa este mai expus umiditatii cu atat materialele folosite trebuie sa indeplineasca standarde cat mai ridicate ale calitatii. Un acoperis terasa pardosit cu pamant, total sau partial, pentru plantare de vegetatie, este mai expus umezelii fata de un acoperis terasa obisnuit.

Mai departe vom vorbi despre cum sa executam un acoperis terasa sigur si eficient indiferent de destinatia sau amenajarea terasei. Fie ca executam o terasa obisnuita, fie ca o transformam intr-o gradina cu flori, sfaturile de izolatie a terasei prezentate mai departe sunt absolut eficiente.

Cele mai importante elemente legate de acoperis, de care trebuie sa tinem seama inainte de a proiecta o constructie cu acoperis terasa

Inainte de a proiecta o constructie cu acoperis terasat trebuie sa avem in vedere cateva elemente extrem de importante de care depinde calitatea acestui tip de acoperis. Atunci cand ne dorim o terasa pe acoperisul casei trebuie sa tinem cont, mai ales, de executia aticului exterior (in situatia noastra aticul este un fel de balustrada a terasei), de tipul de scurgere a apei rezultate din precipitatii sau alte surse si de corpurile constructiei care strapung planseul (cosuri de fum, guri de aerisire etc.).

Scurgerea apei de pe acoperisul terasa

Pentru inceput este necesar sa alegem tipul de scurgere a apei rezultate din precipitatii sau alte surse. Din acest punct de vedere avem doua tipuri de acoperis terasa: acoperis terasa cu scurgere exterioara si acoperis terasa cu scurgere interioara (vedeti imaginea alaturata!). In functie de acest aspect se monteaza gurile de colectare a apei impreuna cu burlanele aferente unei astfel de instalatii. Se pot utiliza sifoane sau rigole, in functie de situatie.

Tipuri de scurgere
Tipuri de scurgere pentru acoperis terasa
1 - gura de scurgere (sifon); 2 - burlan exterior pentru conducerea apei catre sol;
3 - directia de scurgere a apei pe acoperis in functie de situatie.

Burlanele interioare sunt conectate la reteaua de canalizare si se mascheaza cu zidarie sau placi de rigips. Pentru a reduce zgomotul oferit de apa in cadere prin burlanele interioare, acestea se izoleaza cu vata minerala.

Burlanele exterioare pot fi montare aparent pe fatada constructiei sau pot fi si acestea mascate in zidarie. Scurgerea apei, din burlanele exterioare, se poate face prin cadere directa pe sol sau direct in reteaua de canalizare prin conectarea burlanului la aceasta retea.

Panta acoperisului terasa trebuie sa respecte urmatoarele conditii: sa plece de la gurile de scurgere si sa urce spre partea superioara a pantei cu 1 cm/metru liniar.

Executia aticului

Aticul este partea acoperisului care vine in continuarea zidurilor exterioare, iar in situatia noastra constituie balustrada terasei.

Aticul unei constructii
Aticul unei constructii cu acoperis terasa si inaltimea
recomandata pentru acesta

Aticul este recomandat sa se execute din zidarie (cu grosime de minim 25 cm) sau beton armat (cu grosime de minim 10 cm), dar poate fi executat si din fier forjat, confectii metalice, stalpisori din beton, lemn etc.

Inaltimea aticului trebuie sa fie de minim 90 cm in situatia unui acoperis terasa, in comparatie cu un acoperis necirculabil care poate avea inaltimea aticului de minim 30 cm.

Placarea aticului este neaparat necesara pentru a proteja atat planseul de eventuale infiltratii ale apei, dar si zidurile exterioare. Placarea acestuia se poate face cu tabla sau marmura.

Corpurile care strapung acoperisul terasa

Acestor corpuri le trebuie acordata o atentie deosebita si trebuiesc montate inainte de a se executa hidroizolatia acoperisului terasa.

Eventualele corpuri ce pot strapunge planseul si ajung pe acoperis sunt cosurile de fum, gurile de aerisire, gurile de scurgere, putem include aici chiar si accesul pe terasa propriuzisa.

In timpul hidroizolatiei aceste corpuri, impreuna cu aticul, trebuiesc placate pe peretii verticali, pe o inaltime cat mai mare.

O atentie deosebita trebuie acordata si gurii de acces pe acoperisul terasa, care pentru un astfel de spatiu ar trebui sa se faca pe casa scarii (interioara sau exterioara). Usa de acces pe terasa acoperisului trebuie sa fie montata la un nivel de minim 10 cm de la podeaua terasei finisate.

Izolatie acoperis terasa

Straturile pentru izolatia planseului necesare unei protectii indelungate impotriva intemperiilor trebuie sa se execute cu mare atentie. Materialele folosite trebuie sa fie de calitate buna, iar montajul acestora sa se faca de catre meseriasi priceputi.

Straturile recomandate pentru o astfel de izolatie sunt urmatoarele:

  1. Sapa de egalizare a planseului
  2. Bariera de vapori
  3. Termoizolatia
  4. Sapa armata sau sapa de panta
  5. Hidroizolatia
  6. Sapa de egalizare pentru pregatirea montarii stratului de protectie
  7. Stratul de protectie al izolatiei
Straturile izolatiei planseului
Straturile izolatiei unui acoperis terasa

1. Sapa de egalizare a planseului

Grosime strat: ≤ 3 cm;
Material folosit: Sapa preparata din nisip, ciment si apa.

Primul strat consta in indreptarea planeitatii planseului constructiei cu ajutorul unei sape din beton cu o grosime de maxim 3 cm. Acest strat este foarte important pentru pregatirea unui teren plat necesar executiei stratului nr. 2, care constituie bariera de vapori.

2. Bariera de vapori

Grosime strat: 0,3 - 0,5 cm;
Material folosit: membrana bituminoasa cu folie de aluminiu.

Bariera de vapori constituie un strat care izoleaza etans planseul atat impotriva presiunii vaporilor generati de constructie cat si impotriva umezelii partii superioare a acoperisului.

Acest strat este recomandat a se executa din membrana bituminoasa cu grosimi cuprinse intre 0,3-0,5 cm prevazuta cu folie de aluminiu.

Membrana bituminoasa se aseaza cu folia de aluminiu in sus!

Acest strat nu necesita amorsare a suprafetei pe care se aplica pentru a permite planseului sa "respire"!

Stratul de membrana bituminoasa se prelungeste in sus pe planseu si pe suprafetele verticale ale corpurilor ce strapung planseul (aprox. 10 cm)!

3. Termoizolatia

Grosime strat: 5 cm;
Material folosit: polistiren extrudat impermeabil cu densitate de 32 kg/m3.

Acest strat are rolul de a limita pierderile de caldura prin acoperis si elimina condensul.

stratul termoizolant este recomandat a se executa cu polistiren extrudat de 5 cm, insa exista si alte variante precum folosirea polistirenului extrudat cu densitate de 30 kg/m3, placi de spuma poliuretanica, spuma poliuretanica sau vata minerala.

4. Sapa armata sau sapa de panta

Grosime strat: 4 - 5 cm;
Material folosit: folie de polietilena, beton (pietris margaritar cu granulatie 4-8, nisip, ciment, apa), plasa sudata de 4 mm.

Acest strat are rolul de a da panta acoperisului si de a crea suportul de baza al pardoselii unui acoperis terasa.

Panta acestui strat trebuie sa fie de 1 cm diferenta de nivel la metru liniar.

Sapa armata are trei componente principale: folia de polietilena, plasa sudata, si betonul.

Folia de polietilena constituie un strat deosebit de important cu rol in protectia izolatiei termice in momentul miscarilor de lucru ale constructiei, dar si cu rol hidroizolant.

Plasa sudata constituie armatura sapei si protejeaza aceasta impotriva crapaturilor provocate de lucrabilitatea cladirii sau de miscarile seismice.

Betonul este alcatuit din pietris margaritar cu granulatie de 4-8, nisip, ciment si apa. In timpul turnarii sapa trebuie impartita cu rosturi pentru dilatare pentru a indeparta pericolul aparitiei fisurilor. Aceste rosturi se pot executa cu banda perimetrala.

5. Hidroizolatia

Grosime strat: 0,5 cm;
Material folosit: amorsa, membrana bituminoasa elastica de 0,5 cm.

Hidroizolatia constituie cel mai important strat in vederea izolarii unui acoperis terasa. Aceasta operatiune trebuie executata cu materiale de cea mai buna calitate, astfel incat sa se obtina o etansietate absoluta.

Inainte de a se aplica membrana bituminoasa elastica este necesara amorsarea sapei armate cu amorsa bituminoasa pentru a asigura o lipire mai buna a membranei pe sapa. amorsa se aplica atat pe suprafata orizontala a sapei cat si pe suprafetele verticale ale corpurilor care strapung planseul, precum cosuri de fum, guri de aerisire etc. Aceste zone amorsate vor fi placate cu membrana bituminoasa.

Schema acoperisului terasa
Schema acoperisului terasa
1 - zid exterior; 2 - atic de 10 cm, executat din beton armat;
3 - inaltimea verticala care trebuie izolata cu membrana bituminoasa; 4 - planseu;
5 - usa montata la 10 cm de la fata pardoselii; 6 - protectie a aticului (tabla, granit, marmura etc.);
7 - strat de protectie (finisaj ceramic din gresie pentru exterior).

Zonele verticale trebuiesc placate pe o inaltime de minim 10 cm de la ultimul strat al izolatiei care il constituie stratul de finisaj!

Usa de acces pe acoperisul terasa trebuie sa fie montata la 10 cm inaltime fata de stratul de finisaj (vezi schema de mai sus)!

6. Sapa de egalizare pentru pregatirea montarii stratului de protectie

Grosime strat: max. 2 cm;
Material folosit: Sapa preparata din nisip, ciment si apa.

Aceasta sapa constituie stratul suport pentru placarea podelei acoperisului terasa cu gresie, granit, dale de beton, pamant pentru plante, dale de cauciuc etc.

7. Stratul de protectie al izolatiei

Grosime strat: in functie de materialul folosit;
Material folosit: gresie, marmura, granit, pamant pentru plante etc.

Acest ultim invelis reprezinta stratul de finisaj al podelei terasei si poate fi executat din diverse materiale, in functie de preferinte.

Bibliografie

  1. (foto 1 modificata) Fotografia originala o gasiti pe Pixabay, "Andalusia, Spain", https://goo.gl/hC6jDY, publicata de: Lacqueline Macou, (Creare fotografie: 23 iunie, 2014), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;

Alte articole


Acoperis din stuf
(17 Septembrie 2017, 22:30)

Sarpante din lemn
(29 Iunie 2016, 18:12)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Proiectare scari interioare
(21 Iunie 2014, 12:51)

Tehnologia de executie a tencuielilor
(01 Decembrie 2014, 07:12)

Categorii


Lucrari de constructii

Lucrari de finisaj

Materiale de constructii

Beton

Alte categorii

Cititi si:

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate