CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogIstorie - Castelul Bran

Istorie - Castelul Bran

02 Iunie 2018, 14:06   |  Florin Badea  |  Comentarii
Castele si cetati, Cladiri, Constructii din Romania,
Castelul Bran
Castelul Bran, Bran, Romania - GALERIE FOTO (11)

Castelul Bran se gaseste pe lista celor mai vizitate obiective turistice din tara noastra. Acesta este un castel medieval pozitionat in trecatoarea Bran, intre masivele Piatra Craiului si Bucegi.

Castelul Bran a fost construit in vremea regelui maghiar Ludovic I de Anjou sau Ludovic cel Mare. Acesta, la data de 19 noiembrie 1377, emite un document prin care acorda locuitorilor brasoveni oportunitatea de a construi un castel. Castelul este terminat in anul 1388 si are rol de vama, dar functia cea mai importanta era de fortareata impotriva extinderii Imperiului Otoman.

Castelul Bran la interior
Interior, Castelul Bran

Aflat intr-o pozitie strategica, pe culuarul Rucar-Bran, o zona unica de tranzit intre Imperiul Otoman si Transilvania, Castelul Bran capata din ce in ce o importanta majora. Astfel, datorita rolului sau extrem de important, atat militar cat si comercial, comandantul garnizoanei ce ocupa castelul detinea titlul de vicevoievod al Transilvaniei.

In vremea unuia dintre cei mai longevivi regi ai Ungariei si anume in vremea domniei regelui Sigismund de Luxemburg, Castelul Bran este dat ca feuda, in anul 1407, domnitorului Mircea cel Batran cu care regele Ungariei era aliat. Astfel Castelul Bran a ajuns sub stapanirea domnitorului Tarii Romanesti intre anii 1407-1418 si era folosit ca cetate de refugiu pentru eventuale invazii otomane. Dupa moartea lui Mircea cel Batran si venirea pe tron a fiului sau Mihai I, instabilitatea din Tara Romaneasca si protestele brasovenilor impotriva locuitorilor munteni ai castelului face ca Sigismund sa ia inapoi Castelul Bran si sa il incredinteze principilor Transilvaniei pe data de 7 iunie 1419.

Latura nord a castelului Bran

Urmeaza o perioada (1441-1456) cand castelul se afla sub stapanirea lui Iancu de Hunedoara, acesta ajungand voievod al Transilvaniei si o perioada regent al Ungariei. In aceasta perioada Castelul Bran devine o fortareata importanta la granita cu Imperiul Otoman, aici, in anul 1441, Iancu de Hunedoara reusind o infrangere impotriva otomanilor care vroiau sa treaca in Transilvania. Tot acesta reuseste sa refaca legaturile la granita intre sasi si muntenii din Tara Romaneasca condusi de Vlad Tepes. Insa, intre anii 1457-1460, negustorii sasi sustin rivalii la tron ai lui Vlad Tepes, iar acesta ataca Brasovul pentru ai pedepsi. Aceasta perioada este singura legatura a lui Vlad Tepes cu Castelul Bran in ciuda informatiilor false cunoscute despre Vlad Tepes si Castelul.

Portret Vlad Tepes
Portret al lui Vlad Tepes la Castelul Peles

In 1498, pe data de 1 ianuarie, sasii cumpara Castelul Bran de la Vladislav al II-lea, iar in urma contractului acestuia aveau dreptul sa-l foloseasca timp de 10 ani. Sasii brasoveni prelungesc contractul de luare in folosinta cu principii Transilvaniei pana in anul 1651 cand reusesc sa-l cumpere definitiv de la principele Gheorghe Rackoczi al II-lea pe data de 25 aprilie 1651.

Curtea interioara a Castelului Bran

Castelul Bran ramane cu rolul de baza pentru care a fost creat, si anume cetate de aparare si vama, pana in secolul al XIX-lea cand pacea se asterne in tara, iar castelul devine punctul ce marcheaza centrul Romaniei Mari, in urma Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Curtea interioara Castelul Bran
Curtea interioara a Castelului Bran

La doi ani de la Marea Unire, pe data de 1 decembrie 1920, Castelul Bran este donat de catre brasoveni reginei Maria a Romaniei. Prin urmare cetatea castel devine resedinta regala si un loc extrem de iubit de regina Maria. Aceasta il renoveaza prin intermediul arhitectului Karel Liman, un arhitect ceh foarte indragit de Casa Regala a Romaniei. In anul 1927, Castelul Bran devine resedinta de vara a familiei regale si incepe o noua era a istoriei sale.

Placa donatie
Placa ce marcheaza donatia Castelului Bran reginei Maria
Scara interioara la Castelului Bran

In aceasta perioada castelul cetate Bran primeste o serie de amenajari. Regina Maria doreste sa i se construiasca un tunel pentru a accesa gradina castelului mai usor. Astfel in fantana din curtea interioara, cu o adancime de 57, se construieste un lift actionat electric in adancime de pana la 30 m, apoi, de la acest nivel, incepea un tunel ce dadea in gradina regala, un loc unde regina se relaxa. Aceasta constructie era necesara datorita bolii reginei, aceasata suferind de artrita, iar deplasarea pentru ea era un chin.

Fantana Castelului Bran
Fantana Castelului Bran

Tot in aceasta perioada s-a construit, in anul 1932, pe cursul raului Turcu o hidrocentrala destinata pentru generarea de curent electric necesar iluminarii castelului. De la centrala hidroelectrica erau alimentate si localitatile din imprejurimi precum Branul, Moeciu si Simon.

Principesa Maria
Tablou cu Principesa Maria in interiorul Castelului Bran

Spatiul de jur imprejurul castelului a fost amenajat intr-un parc cu doua lacuri si o Casa de ceai, s-au construit dependinte precum grajduri, locuinte pentru personalul castelului, o cladire pentru musafiri, o biserica etc.

Dormitorul reginei Maria
Dormitorul reginei Maria

In anul 1938, pe data de 18 iulie, regina Maria moare, iar conform testamentului lasat de aceasta Castelul Bran ii revine ficei acesteia, principesa Ileana. Principesa Ileana era foarte iubita de mama sa, regina Maria, aceasta considerand ca Ileana este singura dintre copiii sai care merita cu adevarat sa poarte coroana regala a Regatului Romaniei.

Dupa moartea reginei Maria, inima acesteia a fost depozitata, conform cererii acesteia lasata prin testament, la capela Stella Maris din domeniul regal de la Balcic (astazi pe teritoriul Bulgariei, teritoriu pierdut la 1940 de catre Romania). Dupa ce inima reginei Maria ajunge pe teritoriul Bulgariei, principesa Ileana a solicitat aducerea la Castelul Bran a casetei cu inima mamei sale. Aceasta este depusa in biserica din lemn a castelului, iar mai tarziu este asezata intr-o cripta de marmura in stanca magurii Branului, in apropierea spitalului de campanie amenajat de principesa.

In cel de-Al Doilea Razboi Mondial, principesa Ileana construieste la Castelul Bran un spital pentru ingrijirea soldatilor unde insusi principesa lucra ca infirmiera. Spitalul de razboi il numeste "Inima Reginei", aceasta dorind sa aduca aici inima mamei sale si sa o adaposteasca intr-o capela identica cu cea de la Balcic. Datorita situatiei dificile din timpul razboiului constructia capelei se reuseste abia in anul 1947. Aceasta ridicandu-se pe malul raului Turcu, in apropierea castelului, iar sfintirea pietrei de temelie s-a facut de catre parintele Arsenie Boca de la manastirea Sambata de Sus. Capela, replica a capelei Stella Haris din Balcic, a fost terminata, insa datorita venirii la putere a regimului comunist, inima reginei Maria nu s-a adus in noua capela. Aceasta a ramas in cripta din stanca 27 de ani, iar principesa Ileana a plecat in exil impreuna cu regele Mihai.

La 5 iulie 1968, Titus Hasdeu, directorul Muzeului Bran, a deschis cripta, a scos caseta cu inima reginei si a depus-o in casa de bani a Muzeului Castelului Bran. Mai tarziu ajunge la Muzeul National de Istorie a Romaniei (1971), iar in 2015 acesta a fost dusa la Castelul Peles unde se gaseste si astazi.

In timpul perioadei comuniste Castelul Bran a fost transformat in muzeu. acesta era alcatuit din trei departamente, castelul propriuzis, vama medievala si o sectie de etnografie.

Intre anii 1987-1993, Castelul Bran beneficiaza de o serie de lucrari de restaurare.

La data de 18 mai 2006, castelul este retrocedat mostenitorilor legali ai principesei Ileana a Romaniei si ai arhiducelui Anton de Austria, sotul acesteia. Prin urmare, astazi Castelul Bran se afla in posesia Arhiducelui Dominic, Arhiducesei Maria Magdalena si Arhiducesei Elisabeta.

Alte articole


Castelul Regal din Varsovia
(20 Noiembrie 2016, 23:37)

Cetatea Rasnov
(29 Octombrie 2016, 16:37)

Cetatea Sucidava
(07 Aprilie 2016, 16:43)

Castelul Peles
(09 Ianuarie 2016, 17:26)

Monumentul Infanteriei din 1936 - Bucuresti
(06 Iunie 2016, 17:31)

Categorii


Castele si cetati

Constructii antice

Cladiri turn

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate