CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogMonumentul Infanteriei din 1936

Monumentul Infanteriei din 1936 - Bucuresti

06 Iunie 2016, 17:31   |  Florin Badea  |  Comentarii
Statui si monumente, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Monumentul Infanteriei din 1936
Monumentul Infanteriei din 1936 (Bucuresti, Romania)

De-a lungul timpului, in tara noastra, au fost ridicate o serie de monumente in cinstea eroilor martiri cazuti in razboaie, in diferite perioade ale istoriei. Insa unele dintre acestea astazi nu mai exista, asa cum este cazul Monumentului Infanteriei inaugurat in 1936. Acesta a fost ridicat pentru a cinsti eroii Primului Razboi Mondial.

Monumentul a luat fiinta in urma constituirii unui comitet in anul 1922. Comitetul format dintr-un grup de ofiteri infanteristi, avand ca presedinte de onoare pe insusi principele Carol (viitor Carol al II-lea al Romaniei), avea ca scop strangerea de fonduri pentru ridicarea Monumentului Infanteriei.

Colectivul ofiterilor face apel la institutiile bancare si la listele de subscriptie publica pentru strangerea de fonduri. Fondurile obtinute prin mijloacele anterioare nu erau suficiente pentru construirea unui astfel de monument. Comitetul apeleaza la corpul ofiterilor, subofiterilor si chiar al soldatilor, in vederea donarii din solda pentru marirea fondului. Militarii contribuie cu placere la aceasta initiativa, donand mici sume de bani din resursele lor financiare. Astfel fondul ajunge la 4 631 276 lei.

Pentru ridicarea constructiei s-a organizat un concurs de machete. Data ultima de depunere a machetelor fiind pe 15 decembrie 1930. In urma acesteia au fost depuse sase machete. Comisia condusa de generalul de divizie Toma Dumitrescu, respinge toate cele sase machete si decide organizarea unui alt concurs.

In iunie 1931 au fost prezentate 25 de machete, iar juriul format din membri de seama ai armatei si primariei resping si de aceasta data proiectele participantilor la concurs.

Se organizeaza si cel de-al treilea concurs. Pentru acesta comisia decide componenta juriului pentru alegerea proiectului. Din juriu fac parte: profesorul Nicolae Iorga, prim-ministru si presedinte al comitetului de ministri, C. Fortunescu, directorul muzeelor, alaturi de cativa membrii de seama ai armatei.

La 15 ianuarie 1932 comisia alege proiectul sculptorului Ion Jalea si arhitetului Ion Pop care moare intre timp rapus de o boala. Ion Jalea solicita ajutorul arhitectului N. Georgescu.

Planurile celor doi sunt aprobate de autoritati si in mai 1934 este intocmit contractul de realizare a lucrarilor, iar in luna iulie a aceluiasi an incep lucrarile la monument. Ridicarea monumentului a durat aproximatix 2 ani si jumatate, supravegherea tehnica a fost oferita de colonelul inginer D. Vasiliu.

Monumentul este pozitionat pe un soclu din piatra prevazut cu trepte, avand reprezentati militari infanteristi in ofensiva. Ansamblul arhitectural in jurul caruia sunt grupati militarii este opera arhitectului N. Georgescu. Toate statuile monumentului sunt realizate din bronz, iar basoreliefurile de pe soclu sunt executate in piatra de Vrata. Treptele soclului sunt din granit de Deva.

Turnarea statuilor din bronz s-a executat in ateliere din Bucuresti.

Pe monument sunt inscriptionate urmatoarele texte: - in partea laterala-stanga este scris - "In anul 1936 sub inteleapta domnie a M.S. Regelui Carol II s-a inaltat acest monument inchinat infanteriei." - "Infruntand vitejia luptelor ati largit hotarul tarii si ati intregit deapururi neamul romanesc." - In partea dreapta sta scris: "In noaptea de 14-15 august trupele noastre au trecut frontiera austro-ungara - intaiul comunicat al Marelui Cartier General, 1916; Prin eroism si jertfa ati scris cu sangele vostru in istoria neamului sub comanda regelui Ferdinand I pagina cea mai glorioasa unirea tuturor romanilor."

Mai tarziu soclul a fost demolat si statuile dezansamblate si depozitate in 1940 la Muzeul Militar in vederea reamplasarii acestuia, pentru a face loc monumentului regelui Ferdinand I. Dupa razboi constatandu-se ca acesta a disparut.

Pe acelasi amplasament s-a ridicat un nou monument dezvelit in anul 2000, opera a sculptorului Ioan Bolborea.

Bibliografie:Anca Benera, Alina Serban - Bucuresti - MATERIE SI ISTORIE

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate