CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogPalatul Westminster din Londra

Palatul Westminster din Londra

01 Februarie 2016, 19:06   |  Florin Badea  |  Comentarii
Palate, Cladiri, Constructii din lume,
Palatul Westminster
Palatul Westminster din Londra

Palatul Westminster sau Parlamentul din Londra este sediul Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord ce cuprinde Camera Lorzilr si Camera Comunelor. Actualul palat a fost construit, in stil neogotic intre anii 1837 - 1860 pe malul Tamisei, in urma unui incendiu devastator ce a cuprins vechiul palat in anul 1834.

Palatul de astazi are o istorie foarte lunga ce porneste de la Edward Confesorul, un monarh anglo-saxon al Angliei. La ordinul acestuia a fost construit primul palat si reconstruita Manastirea Sfantul Petru, pe locul numit Thorney Island, intre anii 1045 - 1050. Aceasta zona (Thorney Island si imprejurimile) devine foarte cunoscuta, sub numele de Westminster.

Palatul Westminster a fost resedinta principala a monarhilor din perioada medievala. In anul 1292 a fost construita o noua capela - Capela Sfantul Stefan. In anul 1547 cand au fost desfintate colegiile religioase, rezistenta monarhista a fost mutata la Palatul Whitehall, Camera Lorzilor a ramas la Westminster si Camera Comunelor se aduna la Capela Sfantul Stefan.

In anul 1834, pe 16 octombrie, un incendiu devastator a cuprins intreg palatul, acesta fiind distrus aproape in totalitate.

In 1835, la nivelul Parlamentului, a fost numita o comisie pentru a organiza refacerea palatului. Presedintele comisiei a fost ales Charles Hanbury Tracy, iar membrii au fost numiti Edward Cust, Thomas Liddell, poetul Samuel Rogers si artistul George Vivian. Comisia a hotarat organizarea unui concurs pentru a alege un proiect, cu conditia ca noul palat sa fie in stil gotic sau elisabetan. Arhitectii si-au prezentat propunerile, iar cel care a satisfacut comisia cu proiectul sau in stil gotic a fost arhitectul Charles Barry.

Piatra de temelie a Palatului Westminster a fost pusa in anul 1840. Noul palat acoperea o suprafata de aproximativ 3 hectare. Faptul ca acesta era pozitionat langa raul Tamisa, voumul muncii constructorilor, pentru executarea fundatiei, se dubla. Pentru inceput a fost construit un batardou pentru a stavili apele raului. In spatele batardoului s-a construit un dig si peretii raului au fost placati cu granit. Ca materiale de baza pentru constructie s-a folosit caramida, piatra, fier si lemn, majoritatea transportate pe apa.

Turnul Victoria
Turnul Victoria
( + mareste imaginea )

Palatul Westminster detine trei turnuri principale. Dintre acestea cel mai inalt este Turnul Victoria, cu o inaltime de 100 de metri. Acesta este pozitionat in coltul de sud-vest al palatului. La baza turnului se gaseste intrarea suveranului, folosita de catre monarh de cate ori viziteaza Parlamentul pentru diferite ocazii. Turnul este bogat decorat cu sculpturi, statui ale sfintilr Gheorghe, Andrei, Patrick sau a reginei Victoria. Acesta adaposteste arhiva Parlamentului, alcatuita din 3 milioane de documente asezate pe 8 km de rafturi de otel, organizate pe 12 etaje.

Turnul Elisabeta
Turnul Elisabeta
( + mareste imaginea )

In partea de nord a palatului Westminster, se gaseste cel mai cunoscut segment al cladirii si, totodata, una din emblemele Londrei. Este vorba despre Turnul Elisabeta, sau Big Ben cum mai este numit. Acesta este putin mai scurt decat Turnul Victoria masurand 96 de metrii. Elementul ce l-a facut faimos pe acest turn este Marele Ceas de Westminster, construit de Edwaed John Dent. Ceasul detine patru cadrane cu diametrul de 7 merti fiecare, pozitionate cate unul pe fiecare latura a turnului. Ceasul detine un sistem format din cinci clopote, patru bat fiecare sfert de ora iar al cincilea, care este si cel mai mare (13,8 tone), bate la fiecare ora exacta si este numit "Big Ben".

Turnul Elisabeta a fost proiectat de arhitectul Augustus Pugin, acesta proiectand si designul interior al palatului.

Turnul central
Turnul central
( + mareste imaginea )

Al treilea dintre turnurile principale este turnul central, pozitionat la jumatatea cladirii. Acesta a fost construit la initiativa doctorului David Boswell Reid, care era responsabil cu ventilatia imensului palat. Intrucat planul doctorului prevedea un cos mare de evacuare a aerului in afara cladirii, Berry a fost nevoit sa reduca plafonul palatului. Cu toate acestea turnul de evacuare s-a dovedit a fi o oportunitate de a imbunatatii designul cladirii.

Palatul Westminster detine peste 1.000 de incaperi si 5 km de coridoare. Intrarile in cladire sunt separate pentru fiecare categorie de utilizatori ai palatului. Cele mai importante incaperi sunt: Camera Robing - pozitionata la capatul sudic al palatului si ocupa toata fata de sud a cladirii; Galeria Regala - una din cele mai mari incaperi ale palatului; Camera Printului - o antecamera intre Galeria Regala si Camera Lorzilor; Camera Lorzilor - cu bogate decoratiuni, aceasta masoara 13,7 m latime si 24,4 m lungime, detine banci tapitate de culoare rosie, partea superioara este decorata vitralii si fresce ce afiseaza momente istorice; Lobby Colegii - o anticamera unde pot sta si discuta lorzii, aceasta masoara 12 m x 12 m; Central Lobby - in forma de octogon, aceasta este pozitionata in centrul Palatului Westminster; Lobby Membrilor, este un coridor comun decorat cu scene din istoria politica si Revolutia din 1688; Camera Comunelor - situata in partea de nord a palatului si masoara 14 m lungime, aceasta detine banci tapitate de culoare verde; Sala Westminster - aceasta este cea mai veche sectiune a palatului, construita in anul 1097 si detinea reordul de cea mai mare sala din Europa. In momentul de fata aceasta sala detine cel mai mare acoperis medieval pe grinzi in consola.

Sala Westminster
Sala Westminster (1821)

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate