• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiSarpante din lemn

Sarpante din lemn

29 Iunie 2016, 18:12  |  Florin Badea  |  Lucrari de constructii

Ansamblul unei constructii ce acopera partea superioara a acesteia este numit acoperis. Acoperisurile sunt de doua tipuri: acoperisuri plane (de tip terasa) - prezinta o panta foarte redusa ce nu poate fi observata, pentru scurgerea apei rezultate din precipitatii sau alte surse; si mai avem acoperisuri tip sarpanta - prezinta o panta mare a acoperisului.

Sarpanta din lemn

Acoperisul tip sarpanta este alcatuit din trei elemente: sarpanta, invelitoarea si accesoriile.

Sarpanta este componenta fundamentala a acoperisului si este compusa din elementele portante care sustin invelitoarea si accesoriile.

Invelitoarea reprezinta componenta acoperisului cu rol de protectie impotriva intemperiilor atmosferice (ploaie, zapada, vant etc.). Invelitorile cele mai utilizate sunt metalice (tabla simpla sau tabla ondulata), ceramice (tigla ceramica), lemnoase (sindrila de lemn) si bituminoase (sindrile bituminoase).

Accesoriile sunt acea parte a unui acoperis cu rolul de a colecta apa rezultata in urma intemperiilor si a o transporta in zona inferioara a cladirii.

Sarpantele pot fi confectionate din lemn, metal sau beton (acestea reprezinta cele mai raspandite materiale din care poate fi construita o sarpanta). Sarpantele din lemn, caci ele sunt subiectul articolului de fata, sunt cele mai intalnite tipuri de sarpanta in domeniul constructiilor, fiind usor de executat, sunt usoare si prezinta o rezistenta ridicata la solicitarile invelitorilor de orice tip. Singurul dezavantaj al sarpantelor din lemn este pericolul de incendiu, insa inlaturarea acestui dezavantaj este posibila prin tratarea lemnului cu substante ignifuge.

Lemnul utilizat la sarpante

Cele mai utilizate categorii de lemn, in tara noastra, sunt rasinoasele, dintre acestea se foloseste bradul si molidul, dar se foloseste si material lemnos din categoria foioaselor precum fagul si stejarul.

Bradul si molidul prezinta caracteristici de rezistenta foarte apropiate. Stejarul prezinta caracteristici foarte ridicate atat mecanice cat si la intemperii, fiind cu mult superior materialului lemnos provenit din rasinoase, acesta prezentand si o rezistenta ridicata la atacul ciupercilor si insectelor. Fagul prezinta o durabilitate scazuta si de aceea este mai rar folosit in constructii.

Umiditatea lemnului este si ea o caracteristica importanta a lemnului pentru sarpante. Este indicat ca umiditatea sa fie in jur de 18% pentru ca lemnul sa poata fi utilizat cu succes in constructii. Daca acesta prezinta o valoare mai mare a umiditatii decat cea recomandata este necesara uscarea acestuia.

Principalele componente ale unei sarpante din lemn

Componente sarpanta
Componente sarpanta
1 - popi; 2 - pana de creasta; 3 - pana curenta; 4 - pana de strasina (cosoroaba); 5 - caprior;
6 - contrafisa; 7 - talpa; 8 - clesti; 9 - astereala; 10 - sipci transversale; 11 - sipci longitudinale.
( + mareste imaginea )

Popii

Sunt componentele verticale sau, in unele cazuri, cu inclinatie redusa ce transmit incarcarea de la pana la planseu sau grinda. Pot avea sectiuni rotunde, patrate sau dreptunghiulare si se gasesc cu urmatoarele dimensiuni in cm: 12x12, 12x15, 15x15 si cu sectiune rotunda - F 10 cm, F 12 cm, F 14 cm.

Panelele

Sunt elementele dispuse orizontal ce reprezinta suportul de sustinere al capriorilor. Acestea se gasesc comercializate cu urmatoarele dimensiuni in cm: 12x12, 12x15, 10x15, 15x15, 15x17, 15x19, 17x19, 19x25.

Capriorii

Sunt elementele sarpantei ce formeaza linia pantei acoperisului si constituie suportul asterialei sau sipcilor. Distantele dintre capriori sunt cuprinse intre 70 - 90 cm. Sectiunile capriorilor sunt de mai multe dimensiuni in cm: 7,5x10, 7,5x12, 10x12, 10x15, 12x12, 12x15, 12x19, 15x15, 15x17, 15x19, 19x19.

Contrafisele

Sunt componente de fixare si intarire a panei sau clestilor de pop, pozitionate inclinat (45°, de preferat).

Talpa

Este elementul ce transmite incarcatura de la pop la planseu sau grinda, fiind elemente scurte de lemn. In schimbul acestora se pot utiliza grinzi de lemn dispuse sub un sir de popi.

Clestii

Sunt componente orizontale ale sarpantei cu rol de intarire a acoperisului.

Astereala

Este un strat de scanduri aplicat pe capriori (pe partea exterioara) ce constituie suportul invalitorii atunci cand se foloseste tabla clasica pentru invelirea acoperisului. Distanta intre scandurile asterealei poate varia intre 0 - 12 cm.

Sipcile

Sunt elementele sarpantei ce se folosesc numai atunci cand invelitoarea acoperisului este din tigla sau tabla ondulata. Acestea pot fi aplicate direct pe capriori sau peste astereala.

Tipuri de sarpante din lemn

In functie de marimea, complexitatea si modul cum vrem sa folosim acoperisul sarpantele de lemn sunt de mai multe feluri. Cele mai intalnite tipuri de sarpante din lemn sunt: sarpantele simple sau pe capriori, sarpantele pe scaune, sarpantele cu frangere de panta si sarpantele pe grinzi cu zabrele.

Sarpantele simple

Sarpantele simple sau pe capriori sunt cele mai simple tipuri de sarpante. La cestea capriorii sunt asezati pe pana de creasta si pana de strasina (cosoroaba).

Sarpanta pe capriori
Sarpanta simpla sau pe capriori ( + mareste imaginea )

Acestea acopera un spatiu foarte mic de pana la 6 m, iar distanta interax a capriorilor este de 70-90 cm. Rigiditatea acoperisului in aceasta situatie este asigurata de contravantuiri (pot fi din scanduri) inclinate ce leaga mai multi capriori in functie de lungimea contravantuirii.

Sarpantele pe scaune

Sunt acele sarpante din lemn ce folosesc ca structura de rezistenta "scaunele". Scaunul este un ansamblu de elemente din lemn precum: pane, popi, talpi si contrafise.

Sarpanta pe scaune
Sarpanta pe scaune ( + mareste imaginea )

In functie de peretii interiori, de latimea acoperisului sau de sectiunea transversala a acestuia, sarpantele pe scaune pot fi de nenumarate tipuri. Sistemul sarpantei pe scaune este compus din popi pe care reazma panele, pe pane reazma, de o parte si de alta cate un caprior, iar capriorii sunt legati, intr-o zona centrala, prin clesti. Clestii sunt formatiuni de rezistenta alcatuite din doua elemente cu sectiune dreptunghiulara si sunt pozitionati pe o parte si pe cealalta a popilor si capriorilor.

In lungul acoperisului scaunele sunt pozitionate la intervale cuprinse intre 3,5 si 5 m, in spatiul dintre scaune se gasesc doar perechi de capriori cu intervale de 70 - 90 cm asezati pe panele. Rezistenta in lungul acoperisului este oferita de contrafisele pozitionate oblic intre popi si panele.

Sarpantele cu frangere de panta

Aceste tipuri de sarpante din lemn sunt folosite la cladirile cu poduri spatioase, mari, oferind mansarde foarte incapatoare.

Sarpanta cu frangere de panta
Sarpanta cu frangere de panta ( + mareste imaginea )

Sarpantele pe grinzi cu zabrele

Aceste sarpante se folosesc la acoperisul cu deschideri mari de pana la 12 m si sunt alcatuite din ferme cu zabrele de lemn. Fermele cu zabrele de lemn sunt grinzi formate din bare de lemn ce se unesc in puncte, aceste puncte sunt denumite noduri.

Sarpanta pe grinzi cu zabrele
Sarpanta cu frangere de panta pe grinzi cu zabrele ( + mareste imaginea )

Barele grinzilor sunt de trei feluri: bare verticale, bare inclinate si bare pe contur sau talpi. Distanta dintre doua noduri consecutive reprezinta un panou al grinzii cu zabrele.

In functie de conturul grinzilor cu zabrele acestea pot fi de mai multe feluri: sub forma de semicerc, triunghiulare, poligonale sau dreptunghiulare.

Alte articole


Cum se executa un acoperis terasa?
(28 Septembrie 2017, 20:27)

Acoperis din stuf
(17 Septembrie 2017, 22:30)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Proiectare scari interioare
(21 Iunie 2014, 12:51)

Punerea in opera a betonului
(28 Martie 2016, 14:55)

Categorii


Lucrari de constructii

Lucrari de finisaj

Materiale de constructii

Beton

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate