Acasa » Tehnologii » Electrice7 sfaturi pentru iluminarea casei in interior

7 sfaturi pentru iluminarea casei in interior

 11 Februarie 2019, 12:09  |   Rombadconstruct  |   Electrice,  Amenajari interioare

Iluminarea casei in interior

Iluminarea casei in interior trebuie intodeauna sa primeasca o atentie deosebita, deoarece este un detaliu care aduce numai beneficii atunci cand este executat corect. Contrar celor spuse, obtineti riscul de a da nastere unui decor lipsit de frumusete si respingator totodata. Atunci cand cunoasteti micile secrete de folosire a luminii asupra design-ului interior, urmarile sunt intotdeauna pozitive.

In continuare vom prezenta 7 dintre cele mai importante sfaturi pentru iluminarea casei in intirerior.

1. Folositi lumina naturala impreuna cu cea artificiala

De obicei, in majoritatea caselor din Romania, se foloseste o singura sursa de iluminare in interiorul unei incaperi, ceea ce face ca incaperea sa beneficieze de o distribuire a luminii neregulate. Aceasta practica da impresia ca lumina este orientata asupra unui singur loc, obtinandu-se, in acelasi timp, o nepotrivire ce ia nastere intre lumina naturala si cea oferita de corpul de iluminat. Din aceasta cauza este recomandata combinarea luminii principale cu alte surse de lumina artificiala care armonizeaza cu lumina artificiala si se creaza o atmosfera placuta.

2. Iluminati direct anumite obiecte sau corpuri din incapere

Folositi lumina pentru a scoate in evidenta anumite obiecte sau un grup de obiecte din incapere, cum ar fi un tablou, o colectie de obiecte de arta sau decorative etc. In aceasta situatie este obligatoriu sa folositi corpuri de iluminat care sa produca o iluminare slaba, concentrata direct pe suprafata acestor obiecte decorative sau nu. La fel de importanta este si caldura emanata de astfel de corpuri, trebuie sa se urmareasca astfel incat caldura produsa de acele corpuri de iluminat sa nu afecteze respectivele obiecte.

3. Acordati o atentie deosebita pentru iluminare living

Pentru ca livingul este spatiul interior unde ne petrecem cea mai mare parte a timpului cand suntem acasa, iluminarea acestuia necesita o atentie deosebita. Livingul trebuie amenajat astfel incat lumina sa poata fi reglata in functie de activitatea din aceasta incapere. Pentru aceasta trebuie montate mai multe surse de iluminat care sa ofere o lumina puternica, pentru activitati care necesita o astfel de lumina, si o lumina ambientala necesara pentru activitati de citit, privit la televizor etc. Pentru a pune cele spuse in practica, putem folosi spoturi reglabile, pe care le putem directiona asupra anumitor locuri din living, cum ar fi fotoliile sau asupra canapelei. La fel, putem recurge la lampile cu picior alese in functie de designul interior.

4. Folositi corect corpurile de iluminat in dormitor

Iluminarea dormitorului

Dormitorul este incaperea unde nu este necesara o iluminare deosebita. Insa, exista cateva reguli stricte pentru iluminarea dormitorului. De obicei, dormitorul necesita un singur corp de iluminat pozitionat central pe tavan. Se poate utiliza si una sau doua corpuri de iluminat pozitionate la capatul patului. Acestea pot fi doua lampi incastrate in perete cu intrerupere de la capatul patului sau doua veioze. Obligatoriu este lipsa corpurilor de iluminat pe cei trei pereti: cel din fata patului, respectiv stanga si dreapta patului.

5. Amplasati practic iluminatoarele in bucatarie

Bucataria, ca si livingul, este o incapere unde ne petrecem o buna parte din timp desfasurand diferite activitati, mai mult decat gatit si luat masa. Prin urmare bucataria necesita o iluminare adaptata pe diferite necesitati. Iluminatul principal trebuie sa vina de la corpurile montate in tavan. Dar, putem adauga diferite corpuri de iluminat (spoturi, lampi) pentru a ilumina special diferite locuri sau corpuri din bucatarie, cum ar fi o masa, rafturile din perete etc. Nu in ultimul rand, pot fi montate corpuri de iluminat in vitrina mobilierului pentru un plus in designul interior al bucatariei.

6. Folositi lumina deasupra oglinzii din baie

Baia este spatiul interior unde este nevoie de multa lumina, mai ales in dreptul oglinzii. Corpul, sau corpurile de iluminat din baie trebuie montate in partea superioara a oglinzii. Este recomandat aplicarea corpurilor de iluminat iesite in evidenta cu lumina orientata spre suprafata oglinzii. Astfel, este iluminata toata suprafata oglinzii, ne fiind posibil aparitia de umbre.

7. Nu uitati de holul de acces

Holul de acces este un spatiu ce trebuie iluminat cu o lumina puternica. Aici, puteti amenaja tavanul in asa fel incat, in functie de suprafata, sa fie dotat cu spoturi aplicate simetric pe toata suprafata sau sa montati un corp central. Daca holul este lung puteti monta doua corpuri (doua aplice) pe tavan inpartind suprafata.

Alte articole

    Neoane

Functionare neon. Schema lampa fluorescenta

Neonul sau lampa fluorescenta este un dispozitiv […]

Mai mult…

    Tipuri de becuri

Cate tipuri de becuri exista?

In zilele noastre tehnologia becurilor a evoluat […]

Mai mult…

    Clasa energetica

Ce este clasa energetica la electrocasnice?

Clasa electrica a electrocasnicelor este un indice de […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook