• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareAcoperis din stuf

Acoperis din stuf

17 Septembrie 2017, 22:30  |  Florin Badea  |  Amenajari exterioare
Acoperis din stuf

Acoperisul din stuf este o metoda de invelire a casei ce dateaza din vremuri stravechi. In tara noastra, zonele unde se folosea aceasta metoda pentru a acoperii casa pentru a o proteja impotriva intemperiilor si a inghetului sunt cele de pe malurile Dunarii si mai ales cele de langa gurile de varsare ale acestui fluviu, respectiv Delta Dunarii.

Stuful sau trestia este o planta erbacee din familia graminee ce prezinta o tulpina dreapta care ajunge la 1 - 4 m lungime. Frunzele prezinta forma de lance de culoare verde-albastrui, iar florile acestei plante sunt dispuse in varful tulpinii sub forma de panicule.

Stuf
Trestie in mediul ei natural (Parcul Natural Vacaresti)
(+ mareste imaginea)

Trestia este iubitoare de apa, iar mediul acesteia este intodeauna marginea baltilor si a lacurilor, mlastinile, precum si zonele umede din apropierea raurilor. In aceste zone stuful (trestia) creste sub forma de stufaris (aglomerare foarte mare de plante).

Folosita cu atentie in momentul montajului, trestia ofera conditii foarte bune pentru a proteja o locuinta impotriva factorilor externi. Acoperisul din stuf este un termoizolant si hidroizolant excelent, oferind si un aspect rustic deosebit al unei constructii.

Tehnologia de montaj a unui acoperis din stuf nu este sofisticata dar necesita un mester priceput in acest stil. Stuful este montat sub forma de manunchiuri asezate unul langa celalalt, de-a lungul strasinei. Montarea se face pe scanduri de lemn batute peste capriori. Dupa ce s-a montat primul rand se leaga transversal cu o rigla din lemn cat mai la baza randului de stuf. Rigla este legata cu sarma de sarpanta acoperisului. Pentru uniformizare stuful este batut cu o unealta speciala dupa care este fixat de sarpanta cu sarma. Sarma se leaga ca o cusatura si trece pe sub scandura pe care este asezat randul de trestie. Cel de al doilea rand se monteaza peste primul in functie de rigla primului strat care este luata ca baza si se continua rand dupa rand pana la coama acoperisului. Stratul obtinut in acest mod nu trebuie sa fie mai subtire de 30 cm pentru a asigura proprietatile optime ale unui astfel de acoperis.

Panta unui acoperis din stuf este elementul cel mai important in momentul executiei unui astfel de acoperis. Astfel sarpanta trebuie calculata astfel incat sa prezinte o panta cat mai mare, unghiul ideal pentru o astfel de panta este recomandat sa fie apropiat de 45 de grade.

Sarpanta unui acoperis din stuf se executa, de obicei din lemn, utilizandu-se stilul sarpantei simple sau sarpantei pe scaune. Acolo unde este nevoie de o lucarna aceasta se executa fara muchii drepte pe coama acesteia si la dolii. Toate muchiile lucarnelor trebuie executate pe rotund pentru a opri infiltrarea apei din precipitatii.

Astfel montat acoperisul asigura o protectie excelenta impotriva apei datorita etanseitatii perfecte. Iarna, un acoperis din stuf, asigura confort crescut locuintei datorita protectiei impotriva temperaturilor scazute, o protectie mai mare fata de orice alt acoperis modern. Vara, o casa cu acoperis din stuf, prezinta un aer interior foarte racoros.

Rezistenta in timp a unui acoperis din stuf este destul de mare, aceasta variaza in functie de calitatea executiei montarii stufului, grosimea stratului de stuf si de constructia corecta a sarpantei acoperisului. Un astfel de acoperis ajunge sa reziste pana la 30-60 de ani, exista insa acoperisuri de stuf si de 80 de ani sau chiar mai mult.

Pretul stufului este de obicei unul accesibil, iar comercializarea acestui material se face sub forma de snopuri (manunchiuri). Pentru a asigura un metru patrat de invelitoare a acoperisului cu stuf este nevoie de 7-8 astfel de snopuri. Pretul pe metru patrat ar varia in momentul de fata intre 30-40 lei.

Acestea de mai sus sunt cele mai importante calitati ale unui acoperis din stuf, si acestea fara a pune la socoteala caracterul ecologic al unui astfel de acoperis, acesta fiind suta la suta natural.

Singurul dezavantaj pe care il prezinta un acoperis din stuf este rezistenta foarte scazuta la foc.

https://www.rombadconstruct.ro/acoperis-din-stuf.html

Bibliografie

  1. (foto 1) Pixabay, "Acoperis din stuf", https://goo.gl/RKDE7v, publicata de user: Asa K, (Creare fotografie: 18 iulie, 2017), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public.

Alte articole


Cum se executa un acoperis terasa?
(28 Septembrie 2017, 20:27)

Sarpante din lemn
(29 Iunie 2016, 18:12)

Decoratiuni gradina din materiale reciclabile
(11 Martie 2016, 12:56)

Materiale de constructii din lemn
(11 Februarie 2016, 22:02)

Intretinere gazon: de la insamantare la cosire
(07 August 2016, 14:50)

Categorii


Amenajari exterioare

Scule si unelte

Tipuri de case

Amenajari interioare

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate