• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Scule si unelteAlegere betoniera portabila

Alegere betoniera portabila

12 Septembrie 2017, 17:45   |  Florin Badea  |  Scule si unelte
Betoniera portabila

Cand lucram in domeniul constructiilor o betoniera este unul din elementele cele mai importante ale unui santier. Astfel aceasta trebuie aleasa cu grija pentru a satisface cerintele activitatilor de constructii in cele mai optime conditii.

In functie de volumul de activitati pe care il derulati pe un santier si betoniera trebuie adaptata la aceste conditii. Prin urmare daca activitatile de turnat beton sau preparat mortar sunt mai rare si cu volum mic de material este suficienta o betoniera conventionala. Daca frecventa activitatilor este mai ridicata si volumul de turnare al betonului este mai mare, atunci optam pentru o betoniera profesionala.

Tipuri de betoniere portabile

Betoniera conventionala

Este destinata pentru activitatile de constructii cu activitate de prelucrare a betonului sau mortarului in regim redus al volumului de material. Astfel de betoniere sunt ideale pentru preparat mortare pentru tencuieli, sape, preparat beton pentru turnat in volum mic.

Capacitatea unei betoniere conventionale este redusa, fiind cuprinsa intre 100 si 250 de litri, iar o astfel de betoniera este ideala pentru lucrarile de renovare sau finisare in constructii. Pretul unei astfel de betoniera este cuprins intre 700 - 1500 de lei.

Betoniera profesionala

Aceste tipuri de betoniere sunt folosite atunci cand volumul de turnare al betonului este mai mare in activitatea de constructii pe care o prestati. Astfel de betoniere va permit obtinerea unei cantitati de beton mai mare intr-o singura mixare datorita capacitatii acestora care variaza intre 250 - 500 litri.

In functie de piuterea motorului si capacitatea cuvei pretul unei astfel de betoniera este mult mai crescut fata de o betoniera conventionala si variaza intre 3000 si 8000 de lei sau mai mult.

Alegere betoniera in functie de volumul de mixare

Volumul de mixare al unei betoniere este dat de capacitatea cuvei, dar nu este unul si acelasi lucru. Dupa cum vorbeam si mai sus, capacitatea betonierelor variaza, astfel betonierele conventionale (de tip hobby) au cuve cu volume cuprinse intre 100 si 250 de litri, iar cele profesionale portabile intre 250 si 500 de litri. Aceste valori nu reprezinta cantitatea de beton obtinuta intr-o mixare. Astfel cu o betoniera cu capacitate de 100 de litri vom obtine intr-o mixare aproximativ 70 de litri de beton (0,07 mc).

Inainte de a achizitiona o betoniera portabila este important sa cititi caracteristicile tehnice si instructiunile de folosire ale acesteia cu atentie. Nu in ultimul rand, respectarea instructiunilor trebuie facuta in tocmai. Respectand instructiunile de folosire ale betonierei, oferite de producator, obtinem o durata de viata optima a utilajului.

Alegerea betonierei in functie de volumul de mixare este strans legata de activitatea de constructii pe care o prestam. Este foarte important ca o betoniera sa fie aleasa apreciind corect volumul de lucru la care urmeaza sa fie supusa. Nu este recomandat sa achizitionati o betoniera mai mica decat volumul de lucru pe care il aveti si bineinteles si opusul acestui fapt este la fel de contraindicat. Cu cat facem alegerea mai potrivita nevoilor noastre cu atat ne este mai usor in activitatile de constructii.

Alegere betoniera portabila in functie de puterea motorului

Capacitatea motorului este cel mai important aspect de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem o betoniera portabila. De cele mai multe ori acest detaliu important este trecut cu vederea si alegerea se face in functie de capacitatea cuvei. Chiar daca mecanica distributiei unei betoniere care transmite forta motorului la cuva este construita in asa fiel incat sa faciliteze actiunea cuvei, tot este important ca motorul sa fie mai puternic in raport cu capacitatea betonierei. De exemplu: o betoniera cu o capacitate a cuvei de 180 litri o putem gasi pe piata cu motor ce incepe de la 600 w si pana la peste 1000 w. Astfel este recomandat ca o betoniera de 180 litri sa fie achizitionata cu un motor cat mai mare.

Alegere betoniera portabila in functie de alimentarea motorului

In funtie de motorul acestora betonierele pot fi impartite in trei categorii: betoniere cu motor electric, betoniere cu motor diesel si betoniere cu motor pe benzina.

Motoarele pe benzina si diesel

Sunt folosite in special la betonierele profesionale. Aceste motoare asigura o putere suficient de mare pentru pune in functiune cuve cu capacitati de peste 500 litri. Pe langa acest avantaj betonierele cu motor pe benzina sau diesel pot fi folosite in situatii unde zona in care se construieste nu dispune de alimentare cu energie electrica.

Dezavantajul betonierelor pe benzina sau diesel il constituie costurile de mentenanta foarte ridicate, precum si poluarea aerului rezultata in urma emisiilor de gaze de esapament. Un alt dezavantaj, atunci cand vorbim de betoniere portabile, il constituie greutatea acestor tipuri, mai ales cele cu motor diesel, din aceasta cauza devin mai dificil de transportat.

Betonierele portabile cu motor electric

Sunt cele mai cunoscute si raspandite tipuri de utilaje de acest gen. Toate betonierele de tip hobby folosesc astfel de motor, iar cel mai important dezavantaj este dependenta de o sursa de energie electrica.

https://www.rombadconstruct.ro/alegere-betoniera-portabila.html

Bibliografie

  1. (foto 1) Pixabay, "Betoniera", https://goo.gl/ipsius, publicata de: Manfred Antranias Zimmer, (Creare fotografie: 17 februarie, 2017), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;

Alte articole


Alegere motocoasa
(11 Septembrie 2017, 18:01)

Ce trebuie sa stim despre manusile de protectie?
(10 Ianuarie 2016, 20:21)

Lacuri si vopsele
(09 Mai 2014, 15:10)

Reteta beton
(17 Februarie 2016, 23:02)

Tehnologia de executie a tencuielilor
(01 Decembrie 2014, 07:12)

Categorii


Scule si unelte

Reguli si masuri

Lucrari de constructii

Inginerie

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate