Cei mai mari consumatori de energie termica sunt cladirile, acestea consuma un proncent de aproape jumatate din energia termica a unui oras. De aceea, de-a lungul timpului, s-au luat in permanenta masuri in vederea reducerii acestui fenomen. Cele mai importante masuri luate sunt de natura tehnica, si anume, cel mai important mijloc de reducere a pierderilor de caldura este izolarea peretilor unei locuinte.
Unul dintre mijloacele de izolare a peretilor unei cladiri este placarea interioara si/sau exterioara cu placi de polistiren expandat. Aceasta operatiune este una dintre cele mai eficiente datorita limitarii de transfer termic intre interior si exterior. Prin urmare, folosind acest tip de izolatie, beneficiem de un confort major in caminul nostru atat in sezonul rece cat si in cel cald. Acest confort se datoreaza pastrarii unei temperaturi placute, lipsa igrasiei, precum si reducerea semnificativa a costurilor facturilor.
Pentru a obtine o izolatie termica buna prin placarea peretilor este necesar ca alegerea polistirenului expandat sa fie facuta corect, lafel de corect trebuie facuta si executia lucrarilor de montaj ale placilor de polistiren. Pentru a executa o lucrare de izolatie cu polistiren expandat cat mai buna, materialul de polistiren trebuie sa prezinte o conductivitate termica cat mai scazuta. Pentru aceasta trebuie vazuta fisa tehnica a materialului, iar conductivitatea termica notata cu W/mk trebuie sa fie cat mai mica. Cu cat este mai mica cu atat polistirenul asigura o mai buna calitate izolatiei cladirii.
Un alt aspect ce trebuie luat in considerare cand vorbim de alegere polistiren expandat pentru izolatie este grosimea placilor. Grosimea recomandata, pentru placarea la exterior, este de 10 cm (fiind si cea mai eficienta), iar la interior pot fi folosite diferite grosimi ale placilor in functie de situatie.
Cand este vorba de alegere polistiren expandat trebuie sa tinem seama si de compresiunea la care poate fi supus acesta. Acest din urma aspect il avem in vedere in functie de fortele exterioare care pot veni in contact cu peretele placat cu polistiren. In functie de rezistenta la compresiune placile de polistiren expandat sunt clasificate in mai multe categorii, cum ar fi: EPS 50, EPS 60, EPS 70, EPS 80, EPS 100, EPS 150, EPS 200.
50, 60, 70, 80, 100, 150 si 200 reprezinta rezistenta la compresiune exprimata in kPa (Kilopascali). Pascalul (notat Pa) este unitatea de masura pentru presiune.
Categoriile EPS 50 si EPS 60 sunt utilizate doar la interior si pe suprafete unde exista incarcari statice foarte reduse, iar celelalte se pot folosi atat la interior cat si la exterior. Alegerea lor se face in functie de cat de solicitata este suprafata placata, de exemplu, pentru suprafete cu incarcari statice reduse folosim polistirenul expandat din categoriile EPS 50 pana la EPS 80. Celelalte categorii (EPS 100, EPS 150, EPS 200) se folosesc la suprafete cu incarcari statice mari, cum ar fi acoperisuri terasate, hale, depozite, sub sape de egalizare etc.
https://www.rombadconstruct.ro/alegere-polistiren-expandat.html
|