Tencuiala decoratva este un material de finisaj exterior (poate fi folosit si la interior) folosit la decorarea fatadelor cladirilor, dar care constituie si bariera de protectie a zidurilor impotriva factorilor mecanici si intempriilor atmosferice.
Pentru a face o alegere optima atunci cand dorim achizitionarea unui astfel de produs pentru a finisa fatada casei, este bine sa cunoastem ce tipuri de tencuieli decorative exista pe piata din tara noastra.
Clasificarea tencuielilor decorative dupa aspect
Exista diferite tipuri de tencuieli decorative, mai ales avand ca si criteriu de clasificare aspectul oferit dupa aplicare. Putem obtine tencuieli decorative cu aspect zgariat, denumite si tencuieli decorative "scoarta de copac" sau cu aspect de praf de piatra, denumite si tencuieli decorative "bob de orez". O alta caracteristica ce face diferenta intre tipurile de tencuieli decorative este dimensiunea granulelor. In functie de granulatie avem tencuieli cu granulatie cuprinsa intre 0,5 si 3,5 mm.
Un alt criteriu de clasificare, in ceea ce priveste design-ul oferit, este culoarea tencuielilor, acestea pot fi colorate intr-o varietate de culori.
Clasificarea tencuielilor decorative dupa structura chimica
In ceea ce priveste compozitia chimica a tencuielilor decorative, acestea se pot clasifica in patru categorii.
1. Tencuieli decorative minerale - contin in structura granule de marmura si alte materiale componente de origine minerala, cum ar fi cimentul.
2. Tencuieli decorative acrilice - au in structura lor rasini acrilice, pigmenti, granule minerale (marmura, cuart etc.). In plus fata de tencuielile minerale, acestea prezinta un caracter elastic si un grad de absorbtie foarte scazut.
3. Tencuieli decorative silicatice - au in alcatuire, pe langa rasini si materiale minerale, silicati. Aceste substante le ofera un caracter hidrofob foarte ridicat, fapt ce duce la o rezistenta extrem de ridicata la aparitia algelor, ciupercilor etc. pe suprafata decorata cu astfel de tencuieli.
4. Tencuielile decorative siliconice - au in structura rasini siliconice, materiale minerale si pigmenti, ceea ce le ofera proprietati fizice si chimice foarte inalte. Tencuielile decorative siliconice prezinta un grad ridicat de hidrofobizare, permit circulatia vaporilor, rezistenta mare la razele ultraviolete si intemperiile atmosferice extreme.
5. Tencuieli decorative armate - prezinta in structura lor fibre de carbon ce asigura o armare a stratului de tencuiala aplicata pe suprafata zidurilor. Tencuielile armate astfel sunt foarte rezistente la factorii mecanici, razele ultraviolete, foc si umezeala, nu permit aparitia de licheni, muschi sau alge pe suprafata acestora si se curata foarte usor, chiar si cand ploua.
Alegere tencuiala decorativa
In functie de necesitatile dumneavoastra, achizitionati o tencuiala decorativa potrivita in functie de caracteristicile amintite mai sus.
Ca si recomandare, va sfatuiesc sa alegeti o tencuiala decorativa care sa se potriveasca cu arhitectura constructiei. In ceea ce priveste culoarea aleasa trebuie sa fie una cat mai potrivita, care sa se asorteze cu tamplaria si acoperisul, si intodeauna trebuie aleasa o culoare deschisa. Folosirea unei culori inchise face ca zidurile sa se incalzeasca foarte mult, iar in situatia unui schimb brusc de temperatura, tencuiala sufera contractii mai mari in comparatie cu o culoare mai deschisa a acesteia. Acest fapt duce la o durata de viata mai redusa.
Cantitatea de tencuiala decorativa trebuie luata cu o rezerva care sa inlature eventualele neajunsuri. Cantitatea de tencuiala trebuie stabilita in urma unor masuratori bine executate, iar consumul inscris de producator pe ambalar nu corespunde intodeauna cu ce avem in teren. Din aceasta cauza trebuie sa cumparam o cantitate de 0-10% in plus fata de cantitatea de tencuiala decorativa calculata.
|