• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » ElectriceAlegerea becurilor LED

Alegerea becurilor LED: Cele mai bune sfaturi pentru o alegere optima

25 Mai 2018, 19:20  |  Florin Badea  |  Electrice
Alegerea becurilor LED

Scurt istoric

LED (light emitting diode) sau dioda emitatoare de lumina este o tehnologie descoperita in anul 1907 de catre ingnerul englez si unul dintre pionierii radioului, Henry Joseph Round (1881-1966). Primul LED a fost creat de inventatorul rus Oleg Losev in anul 1927, iar acesta nu avea nici o intrebuintare. Primul LED rosu a fost creat in 1962 de inginerul american Nick Holonyak Jr. Primul LED galben a fost creat de studentul George Craford in anul 1972.

Bec LED
Bec LED

Datorita preturilor mari si puterii de iluminare extrem de scazute, tehnologia LED-urilor s-a dezvoltat foarte greu. Pana in anul 1993, cand Shuji Nakamura creaza primul led cu capacitate mare de iluminare.

Criterii in alegerea becurilor LED

Criteriile cele mai importante in alegerea becurilor LED sunt urmatoarele: luminozitatea, culoarea si unghiul de iluminare.

Alegerea becurilor LED dupa luminozitate

Pentru ca functia cea mai importanta a oricarui bec este aceea de a genera lumina, iar puterea de iluminare este, bineinteles, primul criteriu de alegere al becului LED.

Un bec obisnuit (becul incandescent), cu cat are puterea mai mare, in wati (40w, 60w, 75w, 100w etc.), cu atat luminozitatea este mai puternica. In cazul becurilor LED puterea de iluminare este data de anumite diode ce ce schimba proprietatile luminozitatii indiferent de puterea becului. Astfel, un bec LED nu trebuie ales in functie de puterea electrica a acestuia, ci in functie de puterea de iluminare. Puterea de iluminare a unui bec se masoara in lumeni (lm). Prin urmare, un bec LED il alegem in functie de puterea de iluminare exprimata in lumeni.

Tabelul 1 - Exprimarea wati-lor in lumeni

BEC LED
Consum exprimat in wati (W)
BEC INCANDESCENT
Consum exprimat in wati (W)
Puterea de iluminare exprimata in lumeni (Lm)
2 15 150
3 25 250
4 40 450
5 50 500
7 60 600
8 60 600
9 80 900
10 80 900
18-20 100 1.400

Multi producatori de becuri inca mai folosesc criteriul de diferentiere a puterii de iluminare in wati, insa se gasesc si becuri cu specificatia puterii de iluminare in lumeni.

Alegerea becurilor LED, avand in vedere puterea de iluminare, trebuie facuta tinand seama mai ales de spatiul unde folosim aceste becuri. Astfel trebuie sa urmarim ca alegerea becurilor LED sa fie facuta in conditii optime. Prin urmare nu este necesar sa achizitionam becuri cu o putere mare de iluminare daca avem de iluminat un dormitor. In tabelul nr. 2 am calculat puterea de iluminare exprimata in lumeni pentru spatiile cele mai importante dintr-o casa, conform normativului NP057-02.

Tabelul 2 - Nivelul de iluminare mediu la diferite incaperi

INCAPEREA DESTINATA ILUMINARII
LUMINA NECESARA EXPRIMATA IN LUMENI (Lm)
TIPUL DE ILUMINAT
OBS.
Dormitor
(cca. 16 m2)
800 general la inaltimea egala cu 0,85-1,0 m de la podea
Camera de zi
(cca. 24 m2)
2.400 general la inaltimea egala cu 0,85-1,0 m de la podea
7.200 local-citit pe suprafata mesei
12.000 local-cusut pe suprafata de lucru
Baie
(cca. 6 m2)
450 general la inaltimea egala cu 0,85-1,0 m de la podea
600-1.200 local pe suprafata oglinzii
Bucatarie
(cca. 14 m2)
1.400 general la inaltimea egala cu 0,85-1,0 m de la podea
4.200 local pe suprafata de lucru
Hol
(cca. 8 m2)
600-800 general pe suprafata pardoselii
Scara
(cca. 6 m2)
300-450 general pe suprafata treptelor

Alegerea becurilor LED in functie de culoarea aparenta

In comert exista doua tipuri de becuri, atunci cand vorbim de culoarea alba produsa de becurile LED, becuri LED tip RGB si becuri cu LED alb. Becurile cu led tip RGB au in alcatuire trei leduri, rosu, verde si albastru, care prin combinarea culorilor luminii acestora produc lumina alba.

Schema LED-urilor RGB
Schema LED-urilor tip RGB

Becurile cu LED alb sunt de fapt becuri ce folosesc LED-ul albastru de mare putere cu un strat de fosfor ce transforma lumina albastra in lumina alba.

Pentru ca ochiul uman s-a dezvoltat sub lumina solara care este o lumina galbena, lumina albastra este foarte daunatoare acestuia. Expunerea ochilor la lumina albastra conduce la oboseala sau "sindromul oboselii cronice" asa cum este cunoscuta aceasta printre specialistii in sanatate. In momentul cand lumina albastra ajunge pe retina[ 1 ] o informatie nervoasa este transmisa catre glanda epifiza care inceteaza secretia de melatonina[ 2 ]. Acest fapt duce la o oboseala crescuta a organismului si la o serie de afectiuni.

Astfel, alegerea becurilor LED generatoare de lumina galbena sau alba sunt un factor extrem de important in viata noastra. Avand in vedere culoarea emisa de un bec LED aceasta este denumita temperatura de culoare si se exprima in grade Kelvin (K). Ca urmare avem trei tipuri de culori:

  • alb calda (alb-galbui) - sub 3300 K;
  • alb neutru (intermediara) - intre 3300 K - 5500 K;
  • rece (alb-albastrui) - peste 5300 K.
Temperatura de culoare
Principalele tipuri de culori

Lumina unui bec LED trebuie sa ofere ochiului uman posibilitatea de a percepe culoarea obiectelor asa cum sunt ele in natura, sub lumina naturala a soarelui. Acest lucru este un dezavantaj la multe becuri cu LED, acestea oferind, prin culoarea luminii lor, un aspect al culorii obiectelor din jur diferit de cel natural. Fenomenul acesta clasifica becurile in functie de indicele de redare a culorii (CRI sau Ra). Acest indice variaza intre 0 si 100 si se bazeaza pe lumina naturala. Astfel un bec LED cu indicele CRI apropiat de 100 ofera o lumina aproape perfecta,apropiata de lumina naturala.

Un bec LED cu un indice CRI ridicat (peste 90) este folosit, mai ales, in locurile unde aspectul culorii obiectelor este extrem de important. In spatiile interioare normale este recomandat un indice CRI cu valoare in jur de 75.

Caracteristicile becului LED
Urmarirea caracteristicilor becului LED pe ambalajul de producator
Inscriptionare caracteristici LED
Urmarirea caracteristicilor becului LED pe becul propriuzis

Alegerea becurilor LED in functie de unghiul de iluminare

Unghiul de iluminare sau unghiul fasciculului reprezinta unghiul sub care lumina cade peste suprafata luminata. Un bec obisnuit (bec incandescent) are un unghi al fasciculului cu o deschidere de 300°, insa becurile cu LED sunt putin deficitare la acest capitol. Marea majoritate a becurilor LED avand deschiderea unghiului fasciculului de lumina in jurul valorii de 120°.

Astfel, avand in vedere acest aspect, trebuie sa alegerem becurile LED cu un unghi al fasciculului de lumina cat mai mare.

Unghiul de iluminare
Unghiul de iluminare in functie de tipul becului

Note

  1. [] retina = membrana foarte subtire ce inveleste globul ocular si este alcatuita din celule bipolare, ganglionare si fotoreceptoare (conuri si bastonase); acest strat este responsabil cu captarea luminii exterioare si treansmiterea informatiei luminoase la creier;
  2. [] melatonina = hormon secretat de glanda epifiza (pineala) cu rol extrem de important in reglarea ritmului circadian (ciclu de 24 ore al proceselor comportamentale, biochimice si fiziologice).

Alte articole


Materiale de constructii din lemn
(11 Februarie 2016, 22:02)

Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Caracteristicile lemnuluii
(05 Februarie 2016, 19:29)

Alegere polistiren expandat
(02 Decembrie 2016, 19:46)

De ce sa construim case din BCA? Avantajele BCA-ului
(23 August 2016, 15:23)

Categorii


Electrice

Lucrari de finisaj

Amenajari interioare

Amenajari exterioare

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate