Astfel folosite, placile ceramice ofera un aspect vizual placut prin potrivirea dimensionala, iar alinierea acestora asigura o aparenta aranjata si ingrijita.
2. Alegerea dimensiunilor placilor ceramice
Cand vorbim de amenajare baie mica nu vorbim niciodata de placi ceramice de dimensiuni mari. Placile ceramice recomandate pentru amenajarea unei bai intr-un spatiu ingust trebuie sa detina cea mai mare latura de 30 cm. Depasirea acestei dimensiuni implica riscuri foarte mari in ceea ce priveste aspectul rezultat in urma lucrarilor de montaj. Acest aspect neplacut, din punct de vedere vizual, este oferit de suprafetele mari ale placilor putine care da impresia ingustarii spatiului.
Un alt dezavantaj, atunci cand folosim placi de dimensiuni mari in amenajare baie mica, este imposibilitatea incadrarii placilor intregi in anumite locuri. Acest dezavantaj ofera o infatisare neechilibrata a placilor ceramice de faianta si grsie.
3. Alegerea culorilor peretilor unei bai mici
Este foarte bine de stiut ca pentru o baie este foarte importanta culoarea peretilor, dar cand vorbim de amenajare baie mica culoarea peretilor este extrem de importanta.
Culorile cele mai potrivite pentru peretii unei bai mici sunt culorile neutre si foarte deschise. Astfel alegeti placi ceramice sau vopsea cu culori precum alb, bej, gri deschis, in nici un caz albastru, rosu, verde, portocaliu, galben etc.
Desi pare anost, o baie cu peretii si podeaua in culori neutre (alb, bej, gri) sau in combinatia acestora, este pentru ca ne imaginam acel loc fara mobilier si accesoriile din baie (prosoape, recipiente, covorase etc.). Aceste accesorii nelipsite dintr-o baie elimina aspectul monoton al unei bai mici amenajate cu peretii in culori neutre.
4. Rosturile dintre placile de pe pereti si podea
Desi acest aspect pare putin important, de fapt este un detaliu suficient incat sa schimbe aspectul intr-o baie si cu atat mai mult intr-o baie mica. Pentru un aspect placut este recomandat sa folosim rosturi cat mai mici intre placile ceramice, sau sa folosim placi care nu necesita rosturi.
Colturile dintre pereti sau muchiile intr-o baie sunt si ele un detaliu de luat in seama. Astfel este recomandat sa nu se foloseasca coltare din PVC. Pentru un aspect placut al coltutilor si muchiilor faianta si gresia trebuie montata foarte atent si cu precizie.
Culoarea chitului pentru rosturi trebuie sa fie cat mai apropiat de culoarea placilor si pe cat posibil sa nu fie mai inchis decat acestea.
5. Folosirea oglinzii in avantajul unei bai mici
Pentru ca vorbim despre amenajare baie mica este foarte important sa cunoastem ca o oglinda de dimensiuni mari intr-un spatiu ingust aduce numai avantaje. O oglinda generoasa face ca spatiul mic al baii noastre sa prinda proportii. Desi este doar o impresie, acest aspect este suficient pentru a crea o imagine a spatiului mai atragatoare.
6. Montajul vaselor sanitare si al mobilierului
Avand in vedere aceste accesorii ale unei bai este obligatoriu ca montajul lor sa se faca intr-o ordine stricta. Adica, intodeauna, mobilierul trebuie montat dupa ce s-au instalat obiectele sanitare (vas de tualeta, chiuveta etc.). Mobilierul trebuie ales foarte atent atunci cand vorbim de amenajare baie mica.
|