• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » ElectriceAmenajare baie mica

Amenajare baie mica: Cele mai importante sfaturi in amenajarea unei bai mici

31 August 2018, 15:12  |  Florin Badea  |  Amenajari interioare
Amenajare baie mica

Fie ca aveti o baie mica intr-o garsoniera sau apartament, sau doriti sa amenajati una in anumite locuri prin casa, cum ar fi intr-o fosta debara sau sub o scara, trebuie sa tineti seama de anumite aspecte extrem de importante pentru un astfel de spatiu.

O baie amenajata intr-un spatiu ingust necesita o atentie mult mai mare, fata de o baie intr-un spatiu generos, in momentul lucrarilor de amenajare ale acesteia. Lucrarile de amenajare baie incep cu studierea spatiului. Astfel sunt alese materialele cele mai potrivite necesare obtinerii unui spatiu cat mai confortabil si placut.

In continuare vom vorbi despre cele mai importante aspecte de care sa tinem cont atunci cand ne-am hotarat sa incepem lucrarile de amenajare baie. Alegerea materialelor in amenajarea unei bai mici este momentul cel mai insemnat din aceasta activitate. Astfel, alegerea acestora trebuie facuta conform unor conditii de baza foarte bine stabilite despre care vom vorbi mai departe.

1. Potrivirea dimensiunilor placilor ceramice

Materialele cele mai des folosite pentru placarea peretilor si podelei unei bai sunt placile ceramice (faianta si gresie). Aceste placi trebuie sa aibe aceleasi dimensiuni, adica si faianta de pe pereti si gresia de pe podea sa masoare aceleasi dimensiuni sau macar laturile cele mai lungi sa fie egale. De exemplu folosim faianta pentru pereti de dimensiunile 30x20 cm, iar gresia pentru podea o alegem 30x30 cm.

Potrivirea placilor ceramice
Potrivirea dimensiunilor placilor ceramice intr-o baie mica

Astfel folosite, placile ceramice ofera un aspect vizual placut prin potrivirea dimensionala, iar alinierea acestora asigura o aparenta aranjata si ingrijita.

2. Alegerea dimensiunilor placilor ceramice

Cand vorbim de amenajare baie mica nu vorbim niciodata de placi ceramice de dimensiuni mari. Placile ceramice recomandate pentru amenajarea unei bai intr-un spatiu ingust trebuie sa detina cea mai mare latura de 30 cm. Depasirea acestei dimensiuni implica riscuri foarte mari in ceea ce priveste aspectul rezultat in urma lucrarilor de montaj. Acest aspect neplacut, din punct de vedere vizual, este oferit de suprafetele mari ale placilor putine care da impresia ingustarii spatiului.

Un alt dezavantaj, atunci cand folosim placi de dimensiuni mari in amenajare baie mica, este imposibilitatea incadrarii placilor intregi in anumite locuri. Acest dezavantaj ofera o infatisare neechilibrata a placilor ceramice de faianta si grsie.

3. Alegerea culorilor peretilor unei bai mici

Este foarte bine de stiut ca pentru o baie este foarte importanta culoarea peretilor, dar cand vorbim de amenajare baie mica culoarea peretilor este extrem de importanta.

Culorile cele mai potrivite pentru peretii unei bai mici sunt culorile neutre si foarte deschise. Astfel alegeti placi ceramice sau vopsea cu culori precum alb, bej, gri deschis, in nici un caz albastru, rosu, verde, portocaliu, galben etc.

Desi pare anost, o baie cu peretii si podeaua in culori neutre (alb, bej, gri) sau in combinatia acestora, este pentru ca ne imaginam acel loc fara mobilier si accesoriile din baie (prosoape, recipiente, covorase etc.). Aceste accesorii nelipsite dintr-o baie elimina aspectul monoton al unei bai mici amenajate cu peretii in culori neutre.

4. Rosturile dintre placile de pe pereti si podea

Desi acest aspect pare putin important, de fapt este un detaliu suficient incat sa schimbe aspectul intr-o baie si cu atat mai mult intr-o baie mica. Pentru un aspect placut este recomandat sa folosim rosturi cat mai mici intre placile ceramice, sau sa folosim placi care nu necesita rosturi.

Colturile dintre pereti sau muchiile intr-o baie sunt si ele un detaliu de luat in seama. Astfel este recomandat sa nu se foloseasca coltare din PVC. Pentru un aspect placut al coltutilor si muchiilor faianta si gresia trebuie montata foarte atent si cu precizie.

Culoarea chitului pentru rosturi trebuie sa fie cat mai apropiat de culoarea placilor si pe cat posibil sa nu fie mai inchis decat acestea.

5. Folosirea oglinzii in avantajul unei bai mici

Pentru ca vorbim despre amenajare baie mica este foarte important sa cunoastem ca o oglinda de dimensiuni mari intr-un spatiu ingust aduce numai avantaje. O oglinda generoasa face ca spatiul mic al baii noastre sa prinda proportii. Desi este doar o impresie, acest aspect este suficient pentru a crea o imagine a spatiului mai atragatoare.

6. Montajul vaselor sanitare si al mobilierului

Avand in vedere aceste accesorii ale unei bai este obligatoriu ca montajul lor sa se faca intr-o ordine stricta. Adica, intodeauna, mobilierul trebuie montat dupa ce s-au instalat obiectele sanitare (vas de tualeta, chiuveta etc.). Mobilierul trebuie ales foarte atent atunci cand vorbim de amenajare baie mica.

Cabina de dus
Pentru o baie mica este recomandata o cabina de dus in locul unei cazi

Recomandarile noastre la acest capitol sunt sa amenajati un dus in loc de o cada, iar in ceea ce priveste mobilierul trebuie ales unul suspendat pe pereti si cat mai minimalist. Un dus ocupa pe jumatate din spatiul unei cazi, iar mobilierul suspendat pe perete lasa libera podeaua oferind aspectul unui spatiu larg.

Chiuveta pentru baie mica
Pentru o baie mica sunt recomandate vasele sanitare si mobilierul cat mai minimaliste

7. Iluminatul in amenajarea unei bai mici

Iluminatul are si el un rol important in amenajarea unui spatiu mic. Astfel, cand vorbim de amenajare baie mica, este necesar sa vorbim neaparat si de corpurile de iluminat pe care trebuie sa le montam aici.

Este indicat, ca pentru o baie mica, sa se foloseasca mai multe corpuri de iluminat pe tavan, de preferat incastrate si minim patru. Daca totusi preferam un corp de iluminat central, montat in tavan, este recomandat sa montam si unul sau doua in dreptul oglinzii.

Corpurile de iluminat trebuie sa ofere o lumina calda din abundenta mai ales daca fereastra lipseste.

Bibliografie

  1. (foto 1) Michal Jarmoluk, "Baie", Pixabay.com, https://goo.gl/FBZvi5, (Creata: 15 ianuarie, 2016);
  2. (foto 3) Gregory Butler, "Chiuveta contemporana eleganta", Pixabay.com, https://goo.gl/u4vmQa, (Incarcata: 14 iulie, 2014);
  3. (foto 4) User:brokerlatino, "Dus", Pixabay.com, https://goo.gl/DMr2yg, (Creata: 1 iunie, 2014).

Alte articole


Montaj faianta si gresie
(07 Decembrie 2014, 14:31)

Combinatii de culori in designul interior
(21 August 2016, 12:27)

Amenajare casa scarii
(02 Iulie 2016, 14:56)

5 sfaturi in alegerea unui mobilier de birou
(19 August 2016, 13:35)

Cum scapi de mucegai
(06 August 2016, 06:42)

Categorii


Amenajari interioare

Materiale de constructii

Lucrari de finisaj

Beton

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate