• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Lucrari de finisajAplicarea corecta a lavabilei cu trafaletul

Aplicarea corecta a lavabilei cu trafaletul

11 Noiembrie 2018, 13:33  |  Florin Badea  |  Lucrari de finisaj
Aplicarea lavabilei cu trafaletul

Aplicarea lavabilei cu trafaletul este o operatiune relativ simpla, care nu necesita o indemanare speciala. Tehnologia de executie a zugravelii cu vopsea lavabila poate fi executata de oricine si detine doar cateva reguli de baza. Despre aceste reguli, precum si despre pregatirea suprafetelor suport si a vopselei, vom vorbii in continuarea acestui articol.

Pregatirea suprafetelor pentru zugravit

Suprafata de aplicare (suprafata suport) a lavabilei trebuie sa fie solida, rezistenta, compacta, curata, uscata si fara fisuri. Daca suprafata nu indeplineste aceste conditii este neaparat necesar sa se ia masuri in acest sens. Astfel, daca exista vopsea veche ce prezinta desprinderi, crapaturi sau aderenta necorespunzatoare (ca in imaginea urmatoare), se repara pentru a se asigura o planietate perfecta. Aceasta reparatie consta in inlaturarea vopselei vechi neaderente si acoperirea acestei zone, precum si a eventualelor crapaturi, cu o masa de spaclu.

Imperfectiuni ale vopselei
Eventuale imperfectiuni ale suprafetei suport

Dupa ce suprafata a fost reparata si i s-a asigurat o planietate corespunzatoare, urmeaza amorsarea acesteia.

Amorsarea suprafetelor se executa cu amorsa diluata sau nediluata, in functie de capacitatea de absorbtie a suprafetei. Inainte de aplicare este recomandat sa se citeasca prospectul produsului in vederea diluarii amorsei.

Amorsa se aplica cu trafaletul, bidineaua sau pensula. aceasta se aplica in minim un strat. Stim ca peretele este perfect amorsat atunci cand acesta, dupa uscarea amorsei aplicate, nu este lucios.

Dupa amorsare se asteapta cca. 3 ore (la o temperatura de +20℃ a mediului si suprafetei) pentru ca suprafata sa fie uscata si doar dupa aceea se aplica vopseaua lavabila.

Cel mai bun trafalet pentru lavabila

Pentru o aplicare mult mai usoara, precum si pentru un rezultat fara dare pe perete sau alte imperfectiuni, trafaletul este alegerea optima in aplicarea lavabilei.

Cel mai bun trafalet pentru lavabila

In practica lucrarilor de finisaj interior exista doua tipuri de trafalete pentru aplicarea vopselei: trafalet clasic - alcatuit din rola si un suport metalic cu maner si trafaletul cu rezervor pentru vopsea - acesta are in plus un rezervor pentru depozitat vopseaua care eficientizeaza activitatea de aplicare a lavabilei si asigura un randament mult mai bun. Insa, acesta din urma, este mai scump.

In functie de suprafata pe care o aveti de vopsit si de frecventa cu care practicati aceasta operatiune alegeti trafaletul potrivit. Prin urmare, daca aveti de vopsit suprafete considerabile sau practicati aceasta meserie este recomandat un trafalet cu rezervor profesional, insa daca vopsitul este un hobby si doar aveti de vopsit suprafete reduse, achizitionati un trafalet clasic pentru vopsit.

Trafaletele clasice pentru vopsit sunt de dimensiuni diferite si cu role din materiale diferite. Ca si recomandare cele mai bune sunt trafaletele cu rola ce are muchia capetelor tesite, iar materialul de absorbtie din fire de bumbac.

Diluare vopsea lavabila

Diluare vopsea lavabila

Pentru o aplicare cat mai practica si cu rezultate mai bune, lavabila trebuie diluata cu apa. Primul strat se dilueaza cu aproximativ 5% apa curata. Diluarea se face treptat, iar in timpul acestei operatiuni se incearca vopseaua pe o suprafata mica pentru a se gasi diluarea optima a acesteia. Al doilea strat este recomandat a se aplica cu o vopsea diluata mai putin (cca. 2-3% apa).

Conditii de aplicare ale vopselei lavabile

Aplicarea lavabilei cu trafaletul se face la temperaturi ale mediului ambiant cuprinse intre 10-25℃. Temperatura suprafetei suport, la fel, intre 10-25℃.

Conditiile de umiditate a aerului in mediul in care se aplica lavabila trebuie sa nu depaseasca 80%.

Aplicarea lavabilei cu trafaletul

Aceasta operatiune se face de regula in doua straturi.

Primul strat se aplica dupa aproximativ 2 ore de la aplicarea amorsei la o temperatura de 20℃. Aplicarea lavabilei cu trafaletul se face uniform, prin miscari de sus in jos si de jos in sus, fara intreruperi. Nerespectarea acestei reguli aduce riscul aparitiei de dungi ce ofera un aspect inestetic.

Al doilea strat, care este obligatoriu, se aplica la un interval de 2-4 ore, in functie de temperatura mediului.

Dupa terminarea aplicarii lavabilei, in zonele unde trafaletul nu a ajuns, cum ar fi colturile sau alte zone greu accesibile, se vopseste cu pensula.

In cat timp se usuca lavabila?

Uscarea lavabilei depinde foarte mult de temperatura aerului si a suprafetei suport, precum si de umiditatea acestora. La o temperatura de 20℃ vopseaua lavabila se usuca partial in 4 ore, iar total in 24 ore.

Stratul de vopsea lavabila aplicat pe suprafete ajunge la rezistentele complete abia dupa aproximativ 7 zile de la aplicare.

Alte articole


Aplicare tencuiala decorativa de soclu
(09 Noiembrie 2018, 17:50)

Ce este tencuiala mozaicata decorativa de soclu
(09 Noiembrie 2018, 21:45)

Montaj faianta si gresie
(07 Decembrie 2014, 14:31)

Sistem nivelare gresie si faianta
(10 Iulie 2016, 19:38)

De ce sa construim case din BCA? Avantajele BCA-ului
(23 August 2016, 15:23)

Categorii


Lucrari de finisaj

Amenajari exterioare

Amenajari interioare

Lucrari de constructii

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate