CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogArena Nationala

Arena Nationala

18 Ianuarie 2016, 19:07   |  Florin Badea  |  Comentarii
Stadioane si arene, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Arena Nationala
Arena Nationala Bucuresti - GALERIE FOTO (10)
Arena Nationala la exterior Arena Nationala la interior Peluza Tribuna Stadionul National Acoperis retractabil

Bulevardul Basarabia, nr. 37-39, sectorul 2, Bucuresti, este adresa celui mai mare stadion din Romania la ora actuala, pe numele sau National Arena sau, ca denumire populara, Stadionul National. Arena este dedicata fotbalului, pe aceasta desfasurandu-se meciurile echipei nationale, meciuri importante ale echipelor precum Steaua sau Dinamo, finala Cupei Romaniei, finala Cupei Ligii, Supercupa Romaniei.

Cu o capacitate de 55.611 locuri, Arena Nationala a fost primul stadion din Romania ce a respectat standardele elitei UEFA. A fost construit de catre Primaria Municipiului Bucuresti, din fonduri proprii, intre anii 2007-2011, cu costuri ce s-au ridicat la peste 200 de milioane de euro. Primul meci important gazduit de stadion a fost finala UEFA Europa League in 2012, fiind si prima finala UEFA gazduita de Romania.

In 1953, pe locul Arenei Nationale de astazi, a fost construit primul stadion ce purta numele Stadionul 23 August, redenumit, in 1990, ca Stadionul National "Lia Manoliu". Un nume dat dupa celebra atleta romanca, laureata cu aur la Jocurile Olimpice de Vara din Mexico, in 1968. Stadionul de atunci detinea o capacitate de 60.120 de locuri si era dedicat sporturilor ca fotbal, rugby si atletism. Pe langa activitatile sportive ce aveau loc aici, stadionul a gazduit numeroase concerte. Cel mai important concert fiind al megastarului Michael Jackson, eveniment ce a avut loc pe 1 octombrie 1992. In timpul concertului stadionul a gazduit 71.000 de spectatori.

Stadionul Lia Manoliu
Vechiul Stadion National "Lia Manoliu"
Sursa foto: user:Cantthinkofagoodname, prin Wikimedia

In anul 2007 vechiul stadion a fost demolat pentru construirea arenei actuale. Bugetul alocat de primarie a fost de 119 milioane de euro insa, intre timp, costurile s-au ridicat la peste 200 de milioane. Firma responsabila pentru constructe a fost Max Boegl, o companie germana cu numeroase lucrari de infrastructura pe piata locala.

Schema stadion
Schema stadionului ( + mareste imaginea )

Cu o suprafata totala de 108.000 m2 Arena Nationala detine 55.611 locuri, 40 de loje cu cate 12 locuri fiecare, restaurante, sali de conferinta, o parcare subterana cu 200 de locuri, 270 de locuri pentru persoanele cu disabilitati dotate cu rampe si lift, 94 de cai de acces pentru o evacuare rapida a spectatorilor. Deasupra centrului terenului de joc sta suspendat un cub, paru fete ale acestuia avand incorporate ecrane video de 30 m2 fiecare.

Stadionul National detine, ca piesa de evidentiere fata de stadioanele clasice, un acoperis retractabil, suspendat pe cabluri metalice. Astfel in timpul precipitatiilor atmosferice, atat spectatorii cat si jucatorii sunt protejati.

Pentru o astfel de constructie sau folosit nu mai putin de 67.000 m3 de beton, peste 7000 de tone de otel si aroximativ 700 de tone de cabluri metalice.

Constructie stadion
National Arena in timpul constructiei

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate