• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Tipuri de caseAvantajele unei case din lemn

Avantajele unei case din lemn

11 Octombrie 2018, 22:00  |  Florin Badea  |  Tipuri de case
Casa din lemn

Datorita caracteristicilor tehnice bune, precum si usurintei cu care se poate prelucra si pune in opera, lemnul este in industria constructiilor de case de neinlocuit. Odata cu dezvoltarea tehnologiei constructiilor, lemnul a capatat roluri din ce in ce mai importante. Astfel s-a ajuns pana in punctul de a se construi case in totalitate din lemn cu caracteristici si performante superioare.

In continuare vom enumera cele mai importante 9 dintre avantajele unei case din lemn pentru a incerca sa promovam avantajele unei case ecologice.

9 dintre avantalele unei case din lemn

1. Asigura o izolatie termica foarte buna

O casa din lemn este foarte avantajoasa cand vine vorba de izolatia termica. Materialul lemnos este un foarte bun izolator termic. Pentru a va face o idee, in comparatie cu betonul, lemnul are un grad de izolatie de 15 ori mai mare, iar fata de caramida de 6 ori.

Calitatea lemnului de a fi un foarte bun izolator termic este data de structura poroasa a acestuia. Structura poroasa a lemnului il face un foarte slab conductor de caldura. Conductivitatea termica a lemnului difera in functie de specia din care provine. De exemplu rasinoasele prezinta o conductivitate termica de 0,22 W/mK. Aceasta capacitate de izolatie termica creste cu cat lemnul este mai uscat.

Conductivitatea termica a lemnului in comparatie cu alte materiale:

Materialul
Conductivitate termica (W/mK)
Lemn 0,22
Beton 0,69
Placi izolatoare 0,14
Placi aglomerate poroase 0,05

2. Poate fi construita intr-un timp scurt

Constructie casa din lemn

Structura unei case din lemn este foarte usoara, din aceasta cauza fundatia acesteia se executa foarte simplu sau poate fi redusa doar la cativa piloni din beton. Astfel, de la inceputul constructiei se castiga foarte mult timp.

Odata terminata fundatia, ridicarea structurii de lemn se face mult mai simplu decat la o casa cu zidarie. Simplitatea ridicarii este data de prefabricatele din lemn care sunt usoare si de dimensiuni mari, asigurand astfel un progres sporit. O astfel de casa fiind ridicata in doar cateva zile, iar la cheie intre 3-6 saptamani.

Avantajele unei case din lemn in ceea ce priveste constructia sunt existente datorita eliminarii manoperelor de zidarie, cofrare, armare, turnare a betonului si nu in ultimul rand de eliminarea timpului de asteptare a uscarii betonului. Uscarea betonului, in special, influenteaza semnificativ intarzierea lucrarilor de constructie. Pentru decofrarea stalpilor, grinzilor si planseului (placii) trebuie sa se astepte, obligatoriu, 28 de zile.

3. Este mai ieftina

Lemnul este un material destul de scump, insa acesta are capacitate portanta foarte buna ne fiind necesar alaturarea altor materiale pentru structura de rezistenta a unei case din lemn. Astfel sunt eliminate orice costuri in plus pentru alte materiale de rezistenta. Elementele din lemn asigura singure soliditatea unei cladiri, in comparatie cu o cladire din zidarie care pentru a fi intarita, necesita zidarie, cofrare, armare etc., adaugandu-se la toate acestea timpul si manopera, in concluzie se economisesc foarte multi bani. Calculele arata ca o casa din lemn ajunge la final, sa coste cu 30-40% mai putin decat o casa clasica din zidarie.

4. Asigura o economie la materiale de constructie ridicata

Lemnul are o greutate specifica mult mai mica decat materialele precum caramida si betonul. Astfel, o casa din lemn este foarte usoara si necesita o fundatie mult mai simpla fata de o casa din caramida sau BCA. Prin urmare se economisesc o cantitate de materiale considerabila, economie ce intra la avantajele unei case din lemn.

5. Este mai spatioasa

Casa din lemn la interior

Avand in vedere grosimea peretilor, o casa din lemn castiga mai mult spatiu datorita peretilor mai subtiri in comparatie cu o casa normala. Capacitatea portanta si termica a peretilor din lemn permite ca acestia sa fie mai subtiri si sa ofere aceleasi calitati, sau mai mari, de rezistenta si termice in comparatie cu un perete de zidarie. Astfel, un perete de 15 cm de lemn corespunde cu un perete de 30 cm, si chiar mai mult, de caramida. Prin urmare o casa din lemn cu o amprenta de 100 m2 asigura mai mult spatiu interior in comparatie cu una din zidarie cu aceeasi suprafata.

6. Este mai ecologica

Casele din lemn folosesc in structura lor materiale ecologice ceea ce garanteaza un mediu primitor si benefic pentru sanatatea organismului. Mediul creat in interiorul unei case din lemn asigura atat o sanatate fizica cat si un confort psihic.

De avantajele unei case ecologice nu beneficiem doar direct, ci si indirect prin reducerea consumului de energie termica, lemnul fiind un foarte bun izolator, dar si prin scaderea volumului de resurse necesare constructiei unei case in comparatie cu o casa din zidarie. Constructia unei case din lemn reduce, prin volumul mic al lucrarilor si diversitatii reduse a materialelor, consumul de energie elecrica, manopera, volumul de munca, asigurand absenta prafului si totodata un mediu curat si lipsit de poluare.

7. Prezinta rezistenta mare la cutremurele de pamant

Datorita elesticitatii ridicate a lemnului, casele din lemn sunt foarte eficiente la cutremur. O casa din lemn, executata corect, poate rezista la cutremure de peste 8 grade Richter. Ca drept dovada, cea mai veche constructie din lemn se gaseste in Japonia, tara numita si „Tara cutremurelor”, iar aceasta cladire din lemn a rezistat nu mai putin de 1400 ani, si nu mai socotim ca are o inaltime de 32 m si 6x6 m la baza.

Constructie casa

8. Poate fi construia pe orice tip de teren

Greutatea redusa a unei case din lemn prezinta deosebitul avantaj ca aceasta poate fi construita pe orice tip de teren, chiar si nisipos, fara a folosi o fundatie speciala. Greutatea redusa si materialele usoare fac posibila constructia unei case din lemn chiar si in zone greu accesibile, cum ar fi zone muntoase sau mlastinoase.

9. Ofera o foarte buna imagine estetica

Casele din lemn ofera un aspect placut din punct de vedere estetic, mai ales daca lemnul este scos in evidenta si folosit in efectele arhitecturale exterioare si de design interior ale constructiei. Acest aspect vizual deosebit este oferit de natura materialului de baza din care este construita casa si anume lemnul. Intodeauna materialele naturale precum lemnul sau piatra, si bineinteles combinatia acestora, da nastere unui sentiment de placere si confort.

Bibliografie

  1. (foto. 1) Paul Brennan, "New home", pixabay.com, https://goo.gl/T1ihAb, (Publicata: 24 septembrie, 2016);
  2. (foto. 2) Greg Reese, "Wood house", pixabay.com, https://goo.gl/4tXJLz, (Creata: 5 aprilie, 2018);
  3. (foto. 3) Solomon Rodgers, "Living room", pixabay.com, https://goo.gl/ewjHSH, (Publicata: 8 februarie, 2017);
  4. (foto. 4) Paul Brennan, "New home", pixabay.com, https://goo.gl/vtqnfL, (Creata: 26 octombrie, 2017).

Alte articole


Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Sarpante din lemn
(29 Iunie 2016, 18:12)

Cum se executa un acoperis terasa?
(28 Septembrie 2017, 20:27)

Proiectare scari interioare
(21 Iunie 2014, 12:51)

Acoperis din stuf
(17 Septembrie 2017, 22:30)

Categorii


Tipuri de case

Lucrari de constructii

Materiale de constructii

Lucrari de finisaj

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate