CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogBiblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

04 Februarie 2017, 13:14   |  Florin Badea  |  Comentarii
Biblioteci, Cladiri, Constructii din lume,
Biblioteca din Alexandria
Actuala Biblioteca din Alexandria (Alexandria, Egipt) - GALERIE FOTO (6)

Vechea Biblioteca din Alexandria

Orasul Alexandria din Egipt, dupa cum ii spune si numele, a fost fondat de catre Alexandru cel Mare in anul 331 (i.Hr.). Acest oras mediteranean a cunoscut o uriasa dezvoltare dupa infintarea sa datorita dinastiei ptolemeniene. Acestei dinasti i-a dat nastere Ptolemeu I Soter si a stapanit Egiptul pe o perioada destul de lunga. Ptolemeii fac din Egipt unul din cele mai puternice state elenistice din acea perioada. Ca in semn de putere a acestei regiuni, Ptolemeu I aduce in Alexandria trupul lui Alexandru cel Mare care murise in Babilon si il zeifica.

Ptolemeu I Soter, primul conducator al Egiptului dupa ocuparea acestui teritoriu, a inceput transformarea statului egiptean intr-un regat elenistic. Atat el cat si predecesorii lui au participat la transformarea Alexandriei in cel mai important centru cultural al Greciei antice. Cu peste un milion de locuitori la inceputul mileniului I (d.Hr.), acest oras ajunge sa devina cel mai insemnat centru cultural al lumii elenistice datorita asezamintelor culturale pe care dinastia ptolemeilor le-a intemeiat in orasul de pe malul Mediteranei.

Primul conducator al Egiptului ocupat de Imperiul Macedonean, Ptolemeu I Soter sau Ptolemeu Lagides, a condus acesta intre anii 323 - 283 (i.Hr.). El era cel mai important general si om politic de sub Alexandru cel Mare. Salvandu-i viata la un moment dat imparatului Alexandru, acesta primeste numele Soter (Salvatorul).

In Egiptul condus de Ptolemeu I, se instaureaza cultul lui Sarapis, o divinitate elenistica ce statea la baza imbinarii cultului egiptean cu cel grecesc. Aceasta noua religie creata de liderul macedonean facand parte din strategia politica de conducere a acestuia. Prin intermediul acestei religii Ptolemeu I restaureaza templele faraonilor egipteni distruse de persi, acordand acestora interes deosebit si cinstind zeii antici prin aducerea de daruri. In Alexandria, Ptolemeu I modernizeaza strazile prin largirea acestora, construieste bai publice (terme), amenajeaza gradini si ridica numeroase constructii. Toate acestea fac din orasul port mediteranean unul dintre cele mai respectate si mai frumoase asezari urbane din lumea elenistica, iar Egiptul devine o extrem de importanta zona a Imperiului Macedonean.

Tot in perioada de conducere a lui Ptolemeu I a fost construit si celebrul Far din Alexandria. Acesta a fost construit datorita zonei foarte periculoase pentru nave in apropierea coastei portului Alexandria. Prezenta farului ajuta marinarii sa gaseasca mai usor calea catre port. Farul din Alexandria masura peste 100 de metri inaltime, ceea ce la facut foarte faimos, devenind un simbol arhitectural al Alexandriei si ajungand pe lista celor sapte minuni antice. Acesta a fost terminat in vremea lui Ptolemeu al II-lea Philadelphus.

Tot in aceasta perioada de inceput a dinastiei Ptolemeilor, in Alexandria, Ptolemeu I a construit "Muzeionul". Acesta era un complex cultural si stintific care cuprindea un observator astronomic, o gradina zoologica si subiectul articolului nostru, Biblioteca din Alexandria.

Vechea Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria era construita din piatra ca majoritatea constructiilor din oras. Aceasta cuprindea, potrivit istoriei, zece sali unde erau adapostite sute de mii de manuscrise. Constructia bibliotecii a fost ridicata cu sprijinul si poate chiar la initiativa lui Demetrios din Phalera. Acesta era un fost guvernator al Atenei, un cunoscut al lui Aristotel si un bun orator.

Demetrios din Phalera pune bazele celui mai important si mai mare monument dedicat culturii umanitatii de-a lungul intregii sale istorii.

Dupa inaugurarea Bibliotecii din Alexandria, o serie de bibliotecari lucrau aici si adunau manuscrise pentru acest centru al culturii elene care mai tarziu devine centru al culturii lumii, datorita numeroaselor scrieri adunate din lumea intreaga.

In Biblioteca din Alexandria erau adunate, potrivit majoritatii surselor istorice, in jur de 700.000 de manuscrise. Acestea erau asezate pe sortimente si pastrate pe rafturi, in lazi sau in depozite speciale, erau scrise pe piatra, pe lemn, scoarta de copac sau papirusuri si erau adunate din intreaga lume.

Pentru a culege numarul impresionant de manuscrise pe care il detinea Biblioteca din Alexandria, cei ce se ocupau de biblioteca, practicau o politica a strangerii de obiecte scrise destul de combativa.

Biblioteca antica

Pozitionarea geografica a bibliotecii intr-un punct foarte important al traficului maritim, facea posibil ca aceasta sa procure materiale din toate culturile lumii foarte usor. Bibliotecarii obtineau manuscrise atat de pe navele de transport, care erau curatate de orice forma de material scris, precum si din calatoriile in intreaga lume organizate si sponsorizate de conducerea Egiptului. Manuscrisele proveneau, in mare parte, din Asiria, Persia, Grecia, India, Egipt, precum si din multe alte zone ale lumii.

Dupa moartea celui care a dat nastere acestui centru cultural, adica dupa moartea lui Ptolomeu I, fiul acestuia, Ptolomeu al II-lea ii ia locul. Acesta devine si el interesat de Biblioteca din Alexandria pe care o sprijina si o dezvolta, aceasta cunoscand un progres semnificativ.

Ptolemeu al II-lea numeste bibliotecar sef pe Zenodotus din Efes. Acesta, impreuna cu succesorii sai, ofera bibliotecii o impresionanta serie de gravuri, papirusuri, pergamente si alte forme de manuscrise ce amplifica bogatia de informatii scrise din Biblioteca din Alexandria.

Desi interiorul constructiei nu este cunoscut din punct de vedere al arhitecturii, aceasta cuprindea un loc unde se intalneau filozofii vremii si dezbateau diferite subiecte, o incapere unde se servea masa, sali de sedinte si mai ales sali de lectura.

Sute de oameni de stiinta au efectuat cercetari in acest loc, au scris si au tradus documente, au copiat texte si au studiat diferite domenii.

Ptolemeu al III-lea a participat si el la dezvoltarea Bibliotecii din Alexandria. Acesta a achizitionat manuscrise grecesti vechi ale marilor scriitori precum Sofocle, Euripide, sau Eschil.

Dupa cum bine stim, Biblioteca din Alexandria are un sfarsit ciudat, nimeni nu stie exact cum aceasta a fost distrusa. Unii da vina pe Iulius Cezar, unii vorbesc despre imparatul Theodosius I, altii ca invazia araba din vremea califului Omar ar fi distrus Biblioteca din Alexandria. Dintre toate banuielile, varianta ca Cezar ar fi incendiat biblioteca din greseala este cea mai populara dintre toate.

In anul 48 (i.Hr.) Cezar era urmarit de Pompei pe Mediterana, acesta este blocat in portul Alexandria de o flota Egipteana. Iulius Cezar vazand ca nu are scapare, ordona incendierea navelor in port. Astfel, incendiul s-a extins si a ocupat o buna parte a orasului, in aceasta zona se crede ca a fost si Biblioteca din Alexandria. Insa, in scrierile sale, Iulius Cezar aminteste de incendiul din portul Alexandria, insa nu aminteste de distrugerea celei mai mari biblioteci a lumii. Astfel, disparitia celebrei biblioteci devine un mister, negasindu-si deslusirea.

Actuala Biblioteca din Alexandria

In anul 1986, autoritatile egiptene au hotarat reconstructia bibliotecii antice din Alexandria in stilul arhitectural al lumii contemporane.

Corpul central al Bibliotecii Alexandria
Partea cea mai inalta a corpului Bibliotecii din Alexandria

Pentru a da nastere acestui urias proiect, statul egiptean a solicitat ajutorul U.N.E.S.C.O. (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura). Aceasta organizatie mondiala, cu sprijinul U.I.A. (Uniunea Internationala a Arhitectilor) a organizat un concurs in urma caruia sa stabileasca designul noii biblioteci. Castigatoare in urma concursului a fost compania norvegiana Snohetta. Aceasta companie este o organizatie internationala ce activeaza in domeniile: arhitectura, design interior si arhitectura peisagistica.

Inceperea lucrarilor la Biblioteca din Alexandria a avut loc in anul 1993, iar anul inaugurarii cladirii fiind sapte ani mai tarziu, in anul 2000.

Interiorul Bibliotecii din Alexandria
Interiorul Bibliotecii din Alexandria

Caracterizata printr-o forma circulara inclinata de la orizontal, aceasta masoara 160 m in diametru si 32 de metri inaltime la cel mai inalt punct. Cei 32 de metri inaltime ai cladirii sunt alaturati altor 12 sub pamant, ceea ce da nastere unui imens spatiu interior cu o capacitate de stocare de pana la 4 milioane de volume de carti.

Pe langa stocarea cartilor, Biblioteca din Alexandria ofera facilitati dupa stilul bibliotecii antice a Alexandriei precum, observator astronomic, mai multe muzee, sali de lectura si o scoala. La exterior ansamblul bibliotecii este dotat cu o piscina ce inconjoara cladirea, o plaja, si un pod pietonal care leaga Biblioteca din Alexandria cu Universitatea din Alexandria.

Rafturi cu carti
Rafturi cu carti

Dupa terminarea constructiei, compania norvegiana de arhitectura castiga Premiul Aga Khan pentru Arhitectura, precum si premiul World Arhitecture pentru minunata bijuterie a arhitecturii moderne care este Biblioteca din Alexandria.

Bibliografie

  1. (foto 2,3) YouTube, "La biblioteca perduta di Alessandria", https://goo.gl/01fRmJ, publicat de: Vincenzo Scherma, (Vizitat: 04 februarie, 2017);
  2. (foto 1,4,5,6) YouTube, "Bibliotheca Alexandrina Egypt", https://goo.gl/N63CtY, publicat de: Turism si calatorii, (Vizitat: 04 februarie, 2017);
  3. Bandar Varzar, Mihaela, "Biblioteca din Alexandria", https://goo.gl/AryKd9, Cutiacupraline.com, (Postat: 07 august, 2013), (Vizitat: 01 februarie, 2017);
  4. Reteaua Literara, "Biblioteca din Alexandria", https://goo.gl/a1U9Bz, (Postat: 12 martie, 2010), (Vizitat: 04 februarie, 2017);
  5. Scritube.com, "Cultul lui Sarapis", https://goo.gl/E7q77O, (Vizitat: 01 februarie, 2017);
  6. Snohetta.com, "Bibliotheca Alexandrina", https://goo.gl/mWWUS7, (Vizitat: 04 februarie, 2017);
  7. Werner, Robert, "Ptolemy I Soter Macedonian king of Egypt", https://goo.gl/WeYRHp, Encyclopedia Britannica, (Postat: 02 august, 2008), (Vizitat: 01 februarie, 2017).

Alte articole


Cortul Khan Shatyr din Astana
(17 Iulie 2016, 13:13)

Liceul „Gheorghe Sincai” din Bucuresti
(09 Septembrie 2017, 14:09)

Scoala Comunala Mavrogheni
(24 Iunie 2017, 18:57)

Castelul Regal din Varsovia
(20 Noiembrie 2016, 23:37)

Biserica Neagra din Brasov
(08 Ianuarie 2016, 23:19)

Categorii


Biblioteci

Scoli

Constructii din lume

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate