Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiBlocul pe cadre de beton armat

Blocul pe cadre de beton armat

 12 Mai 2020, 20:38  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Bloc pe cadre de beton

Elementele portante de baza ale blocurilor cu mai multe etaje sunt cadrele de beton armat cu mai multe etaje. Inaltimea diferitelor etaje variaza intre limitele de 3,5 si 5 m. Insa, pot fi amenajate si incaperi care au destinatia de sali, cu inaltimea ajungand pana la doua sau chiar trei etaje.

Daca se foloseste un singur rand de stalpi interiori, latimea minima a cladirii este de 12-25 m. Daca stalpii sunt in trei, patru randuri, atunci si latimea maxima, limitata de posibilitatile de iluminare, nu va depasi 25-30 m.

Marimea traveei (distanta dintre stalpi) se fixeaza in functie de destinatia cladirii si de considerente economice. Stalpii se aseaza de obicei la distante de 5-8 m, distanta fiind conditionata de dimensiunile strungurilor si de necesitatea de a avea o oarecare libertate in ce priveste asezarea lor, precum si o supraveghere mai buna.

Se recomand a nu se adopta insa in mod inutil deschideri prea mari, caci aceasta are drept consecinta cresterea inaltimii grinzilor si, prin urmare, cresterea volumului elementelor de constructie, a inaltimii etajului si a cubajului total al constructiei.

Acelasi principiu de alegere a unei distante cat mai avantajoase intre stalpi, trebuie sa stea si la baza asezarii stalpilor exteriori ai cadrului. Deoarece grinzile marginale suporta nu numai zidaria de umplutura a peretilor, dar si sarcinile transmise de plansee. In cazul unei deschideri relativ mari intre stalpii marginali, este avantajos ca aceasta distanta sa fie subimpartita prin stalpi intermediari.

Intr-o deschidere pot fi unul sau doi stalpi intermediari, numarul lor depinzand de distanta de baza dintre stalpi si de marimea sarcinii.

Grinzile marginale trebuie sa aiba o astfel de latime si o rezistenta, astfel incat sa poata sustine peretele atajului imediat superior si sarcina transmisa de planseu. Adeseori, grinzile marginalee servesc in acelasi timp si ca buiandrugi pentru ferestre.

Zidarie de umputura in consola
Fig. 1 - Schelet de beton armat al unei cladiri cu zidaria de umplutura asezata in consola

Uneori, zidaria de umplutura a peretilor exteriori este scoasa inafara planului stalpilor si rezemata pe consolele planseului (Fig. 1). Micsorarea deschiderii grinzilor, descarcarea grinzilor in campuri datorita consolelor, suprimarea aproape totala a excentricitatii de aplicare a sarcinilor pe stalpi marginali si fundatiile mult mai usoare ale stalpilor marginali, reprezinta avantajele obtinute in cazul acestei solutii, care reduce in mod apreciabil costul cladirii. Totusi, o astfel de solutie pentru scheletul cu console este rationala numai atunci cand destinatia cladirii admite folosirea unui spatiu relativ ingust dintre randul marginal de stalpi si peretii de fatada.

Inaltimea limita a cladirilor cu schelet de beton armat este determinata deasemenea de considerente economice si este totodata in functie de destinatia cladirii. Cercetarile efectuate in acest sens au dus la concluzia ca, pentru cladiri cu inaltimea de 15 etaje, este rentabil scheletul de beton armat cu armatura flexibila, iar pentru 20 etaje , scheletul cu armatura rigida. scheletul de beton armat cu armatura rigida, pastreaza avantajele scheletelor metalice, in ce priveste comoditatea si viteza de executie a cladirii, permite in acelasi timp sa se reduca in mod sensibil consumul de metal, in comparatie cu scheletul metalic.

La blocurile pe cadre de beton, toate planseele sunt executate din beton armat, nu doar in scopul de a se asigura o protectie mai buna impotriva incendiului, dar si pentru folosirea acestora ca diafragme orizontale rigide. La unele cladiri, planseele se executa monolitic, in acelasi timp cu betonarea stalpilor si a grinzilor scheletului. La altele, planseele se executa din panouri mari, prefabricate din beton armat.

Alte articole

    Constructia casei pe cadre

Constructia casei pe cadre

Constructia casei pe cadre este o modalitate de ridicare […]

Mai mult…

    Cioplirea lemnului

Grinda de fundare

Grinda de fundare se executa in special la cladirile doar cu parter pentru a […]

Mai mult…

    Dulgher

Ce face dulgherul pe un santier de constructii?

Lucrarile executate de dulgher pe santierul de constructii […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook