Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioare › Cand se altoiesc pomii?
Cand se altoiesc pomii?
11 Mai 2020, 23:46 | Florin Badea | Amenajari exterioare

Altoirea pomilor fructiferi poate fi facuta pe toata perioada anului. Pe timpul perioadei repausului vegetativ se poate altoi in sere, bordeie, pe portaltoi inradacinati in ghivece, pe butasi neinradacinati sau pe fragmente de radacini. Vara se altoieste direct in natura.
Pentru ca operatiunea de altoire sa fie o reusita depinde in special de indemanarea persoanei ce executa operatiunea de altoire, precum si de uneltele folosite. Prin urmare, in vederea altoirii sunt necesare unelte speciale, precum: ferestrae speciale, foarfece, bricege de altoit, cosoare, despicatoare etc., dar si materiale precum: masticuri pentru ranile pomilor, materiale de legat etc.
Trebuie sa fie respectate niste conditii, unele chiar foarte stricte, atunci cand se altoiesc pomii, cum ar fi:
» Sa existe o inrudire apropiata intre altoi si portaltoi. Se stie ca atunci cand cele doua parti de planta apartin aceleiasi specii (cum ar fi par altoit cu par) sunt obtinute cele mai bune rezultate. In situatia altoirii pomilor intre specii diferite din acelasi gen rezultatele sunt slabe. Mai exista situatia cand altoirea se face intre specii din genuri diferite ale aceleiasi familii botanice, in aceasta situatie rezultatele sunt foarte rare de reusita.
» Zonele generatoare ale altoiului si portaltoiului trebuie sa corespunda pe o cat mai mare suprafata de contact.
» Trebuie sa se aleaga cel mai potrivit moment pentru executarea altoirii. Se cunoaste faptul ca operatiunile de altoire se fac in faza cand circulatia sevei in portaltoi este mai mare, acest fapt favorizand sudarea celor doua piese. Cand se executa altoirea in perioada repausului vegetativ, este important ca altoiul si portaltoiul sa aiba, pe cat posibil, acelasi moment de intrare in vegetatie.
» Sectionarea altoiului si portaltoiului sa se faca dintr-o singura taietura cu briceagul, iar suprafata taiata sa fie perfect plana.
» Altoiul trebuie sa se suprapuna cu portaltoiul imediat dupa sectionare.
» Suprafetele sectionate trebuie sa fie ferite de praf, impuritati, umezeala sau atingerea cu mana.
» Uneltele cu care se executa taieturile trebuie sa corespunda unor stari de curatenie perfecte.
» Legatul altoiului de portaltoi trebuie sa se faca in momentul altoirii, iar legarea sa fie stransa, astfel incat sa fie blocata intrarea aerului, apei sau prafului intre partile taiate.

De ce se altoiesc pomii fructiferi?
Altoirea este pana la urma o "arta", arta de a uni parti […]
Mai mult…
Inmultirea prin tulpini subterane la plante
Toate plantele perene ierboase se inmultesc prin tulpini […]
Mai mult…
Inmultirea prin stoloni la plante
La contactul cu solul umed, radacinile formate pe tulpini se […]
Mai mult…