Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareCapsuni la ghiveci. Cultivare si ingrijire iarna

Capsuni la ghiveci. Cultivare si ingrijire vara si iarna

 30 Aprilie 2023, 21:13  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Capsuni la ghiveci iarna
Fig. 1 - Capsuni la ghiveci

Cultura de capsuni la ghiveci este o practica simpla si usoara. Orice tip de capsuna poate produce fructe atunci cand este cultivata in ghivece obisnuite. Un lucru important este faptul ca trebuie sa tinem seama de diferenta intre speciile capsunilor de iunie si cele care ne ofera fructe pentru toata vara.

La acest articol avem urmatorul cuprins:

  1. De ce avem nevoie pentru a cultiva capsuni a ghiveci?
  2. Pasii de urmat pentru a cultiva capsuni la ghiveci
  3. Ingrijirea capsunilor la ghiveci
  4. Ingrijirea capsunilor in ghivece iarna

Indiferent de ce alegeti pentru cultura de capsuni la ghiveci, asigurati-va ca obtineti ghiveciul de dimensiunea potrivita, deoarece au nevoie de o cantitate de pamant corespunzatoare. Pentru a va creste sansele unei recolte reusite de capsuni la ghiveci, urmati acesti pasi pentru cresterea si ingrijirea plantelor de capsuni la ghiveci.

De ce avem nevoie pentru a cultiva capsuni a ghiveci?

Unelte de gradina:

  • Stropitoare cu apa;
  • Mistrie de gradina.

Materiale specifice pentru o cultura de capsuni la ghiveci:

  • Stoloni de capsuni;
  • Container de plantare;
  • Amestecul de ghiveci;
  • Ingrasamant lichid.

Pasii de urmat pentru a cultiva capsuni la ghiveci

1. Alegerea plantelor

Se pot cultivae orice tip de capsuni intr-o oala sau cos si va asteptati la o recolta, dar anumite tipuri de capsuni produc fructe o data pe an (doua saptamani), in timp ce altele produc toata vara.

Capsunile de iunie vor oferi o recolta principala la inceputul verii, pe o perioada de aproximativ doua saptamani. Dar, exista specii de capsuni care rodesc toata vara, cum ar fi specia Gigantella, Eros, Marshall, Honeoye, Temptation, Selva, Albion si Elvira.

2. Alegerea recipientului (ghiveciului) pentru plantarea stolonilor

Poate parea o consideratie marunta, dar alegerea recipientului are un impact major asupra sanatatii plantelor si asupra cantitatii de apa necesara capsunilor. De exemplu, folosindu-se un ghiveci fara gauri de drenaj veti vedea rapid impactul devastator pe care solul saturat il are asupra sanatatii plantelor. Prin urmare, asigurati-va ca alegeti un ghiveci cu mai multe orificii de drenaj de dimensiuni optime. Plantelor de capsuni nu le plac conditiile aglomerate, asa ca plantati doar trei plante de capsuni pe un ghiveci de 30 x 30 cm, de exemplu. Deoarece radacinile lor sunt destul de mici, masurati suprafata recipientului pentru a determina spatiul pe care il va avea.

Materialul containerului joaca, de asemenea, un rol in intretinere. Un material poros, cum ar fi ceramica, este superb, dar se usuca foarte repede si va trebui sa fii foarte vigilent pentru a fi cu ochii pe umiditatea solului. Un jardinier din plastic, pe de alta parte, retine umiditatea mai bine decat ceramica. Si daca iti doresti cu adevarat aspectul de ceramica, gaseste doar un vas de plastic care sa se potriveasca in interiorul celui de ceramica pentru a spori retinerea umiditatii.

3. Alegerea pamantului pentru plante

Plantele crescute in ghiveci au nevoie de sol bine drenat. Este recomandat sa se umple ghiveciul cu un amestec de jumatate amestec de ghiveci si jumatate compost de calitate buna.

4. Plantarea de capsuni la ghiveci

Dupa ce au fost alese plantele de capsuni (stolonii) pentru plantare, recipientele si amestecul de pamant, este timpul sa plantam.

Multe pepiniere vand primavara stoloni de capsuni cu radacina goala sau in ghivece in ghivece de 10 cm. Pentru containere si cosuri, de obicei este preferat a se alege stoloni de capsuni in ghivece, deoarece este nevoie doar de cateva si, in general, au un avans fata de plantele cu radacina goala.

Un ghiveci sau un cos obisnuit cu diametrul de 30 cm poate gazdui doua pana la trei plante. Plantarea trebuie facuta astfel incat radacinile sa fie acoperite, dar tulpinile plantelor trebuie sa fie chiar deasupra solului. Tulpina este scurta si groasa unde frunzele ies deasupra si radacinile dedesubt.

Udati bine si mutati ghiveciul sau cosul intr-un loc in plin soare. Capsunii au nevoie de cel putin sase pana la opt ore de lumina directa in fiecare zi. Daca cultivati capsuni intr-un cos agatat, evitati sa le agatati intr-o zona care primeste mult vant puternic.

Ingrijirea capsunilor la ghiveci

Bun, acum ca am plantat capsuni in ghivece, jardiniere, cutii sau cosuri, este timpul sa trecem la ingrijirea acestora. La fel ca toate plantele de ghiveci, au nevoie de udare, fertilizare si protejare.

1. Udarea capsunilor in ghivece

Udati in mod regulat, mai ales cand plantele fructifica, pentru a asigura capsune de buna calitate. Totusi, nu udati in exces. Daca nu esti sigur daca ghiveciul trebuie udat, baga degetul in pamant pentru a vedea daca este inca umed la aproximativ un centimetru adancime. Daca pamantul este umed inseamna ca nu trebuie udat. Solul uscat inseamna ca este timpul sa udam.

2. Fertilizarea capsunilor in ghivece

Se poate folosi un ingrasamant organic lichid la fiecare doua pana la trei saptamani in timpul sezonului de vegetatie (cititi instructiunile de pe pachet pentru instructiuni specifice).

3. Protejarea recoltei impotriva daunatorilor

Capsunile cultivate la ghiveci sunt deranjate mai putin de daunatori, boli si chiar pasari decat plantele cultivate pe pamant, dar asta nu inseamna ca aceste pericole nu pot aparea. Urmariti plantele si, daca pasarile devin o problema, acoperiti ghivecele sau cosurile cu plasa pentru pasari.

Ingrijirea capsunilor in ghivece iarna

In Romania, plantele de capsuni nu pot ierna afara in ghivece si cosuri. Puteti muta vasele intr-un loc protejat, cum ar fi un garaj neincalzit sau un subsol. Verificati la fiecare cateva saptamani pentru a vedea daca solul s-a uscat, udati cand este necesar. Sau le puteti scoate din recipient si le puteti pune in pamant de gradina pentru a ierni. Acoperiti-le cu un mulci de paie sau frunze maruntite pentru o protectie suplimentara.

Bibliografie
  1. SavvyGardening.com, "Growing strawberries in pots and hanging baskets", https://bit.ly/3oTgMWT, vizitat la 30 Aprilie 2023;
  2. TheSpruce.com, "How to Grow Strawberries in Pots", https://bit.ly/3oMtkPw, vizitat la 30 Aprilie 2023;
  3. Agrobiznes.md, "Soiuri de capsuni care rodesc tot anul", https://bit.ly/3LIGuX5, vizitat la 30 Aprilie 2023.
Alte articole

    Planta urechelnita

Planta urechelnita. Beneficii si ingrijire

Este o planta ornamentala si medicinala […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook