• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCaracteristicile lemnului

Caracteristicile lemnului

05 Februarie 2016, 19:29  |  Florin Badea  |  Materiale de constructii
Lemne

Lemnul face parte din categoria materialelor de constructie de natura organica. Aproximativ 99% din substantele ce intra in compozitia acestuia sunt de natura organica cu structura macromoleculara. Elementele principale ce alcatuiesc aceste macromolecule sunt carbonul, hidrogenul si oxigenul. Compozitia chimica variaza de la o specie la alta in functie de locul de crestere al arborelui, de varsta lui si de zona cilindrului lemnos; de la centru spre periferia cilindrului lemnos, compozitia chimica este diferita.

Lemn de stejar
Esenta de foioase (esenta tare) - lemn de stejar
( + mareste imaginea )

Prin asocierea macromoleculelor se formeaza tesuturile vegetale ce alcatuiesc masa lemnoasa de diferite esente. Datorita naturii sale organice, precum si structurii macromoleculare, lemnul are o stabilitate mica la temperaturi ce depasesc 110℃. Astfel, la 200℃ devine foarte combustibil, iar la 300℃ inflamabil, luand foc in prezenta aerului.

Durabilitatea lemnului este in stransa legatura cu esenta acestuia, cu modul de conservare si cu umiditatea. Substantele organice ce intra in compozitia masei lemnoase sub diverse forme pot servi ca hrana pentru diverse vietuitoare, care in conditii propice de umiditate distrug treptat tesuturile vegetale. De aceea, materialul lemnos este necesar sa fie protejat de actiunea vatamatoare a microrganismelor. De asemenea, masa lemnoasa contine o cantitate relativ mare de apa, legata fizic, ce variaza in functie de umiditatea mediului, care exercita o importanta influenta asupra proprietatilor sale mecanice si implicit asupra durabilitatii.

Lemn de brad
Esenta de rasinoase (esenta moale) - lemn de brad
( + mareste imaginea )

Lemnul are o structura fibroasa, directia fibrelor fiind in marea majoritate a cazurilor paralela cu axa cilindrului lemnos. Materialul lemnos, datorita acestei structuri, este anizotrop din punctul de veere al proprietatilor mecanice, acestea variind in functie de unghiul pe care il face directia fortei cu directia fibrelor.

Tinand seama de microstructura, materialul lemnos folosit in constructii provine din doua feluri de arbori sau esente, care au caractere fizico-mecanice diferite. Astfel se deosebesc: esenta de foioase, ce se caracterizeaza prin faptul ca arborii au frunzele late si cazatoare in timpul iernii, au o compactitate mare si, deasemenea, rezistente mecanice mari; aceasta esenta se mai numeste si esenta tare; a doua categorie este esenta de rasinoase, ce se caracterizeaza prin faptul ca arborii au frunzele aciculare si necazatoare, au o compactitate mai scazuta decat foioasele, de asemenea, rezistente mecanice mai mici. Din aceasta cauza materialul lemnos ce apartine acestei esente se numeste si lemn moale.

Alte articole


Lacuri si vopsele
(09 Mai 2014, 15:10)

De ce sa construim case din BCA? Avantajele BCA-ului
(23 August 2016, 15:23)

Materiale de constructii din lemn
(11 Februarie 2016, 22:02)

Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Roci folosite in constructii
(11 Iunie 2014, 13:51)

Categorii


Materiale de constructii

Lucrari de constructii

Amenajari interioare

Amenajari exterioare

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate