Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareCare este diferenta dintre lavanda si levantica

Care este diferenta dintre lavanda si levantica?

 31 August 2021, 20:50  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare


  Lavanda

Uneori, auzim vorbindu-se despre lavanda, o planta cu flori albastre parfumate ce se cultiva pentru a fi utilizta mai ales in medicina si cosmetica. Dar, de multe ori am auzit vorbindu-se si despre levantica, insa nu stim daca este vorba despre acelasi lucru sau este vorba despre cu totul alt ceva. Pana la urma, care este diferenta intre lavanda si levantica?

Daca consultam DEX-ul vom vedea ca:

Lavanda = 1. planta perena din familia labiatelor, cu frunze si flori odorante. 2. parfum, esenta de lavanda. 3. (cinem.) pozitiv intermediar alb-negru, in contratipare. (fr. lavande, it. lavanda).

Marele dictionar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000.

Levantica = s. f. planta erbacee din familia labiatelor, cu flori albastre placut mirositoare, intrebuintata in medicina si in industria parfumurilor; lavanda (Lavandula angustifolia).

Dictionarul explicativ al limbii romane, editia a II-a, Academia Romana, Institutul de Lingvistica, Editura Univers Enciclopedic, 1998.

Astfel, observam, din explicatia celor doua cuvinte, ca ambele se refera la acelasi lucru. Ambele cuvinte sunt atribuite unei plante din familia labiatelor cu flori frumos miroritoare. Asadar, atat lavanda cat si levantica sunt doua cuvinte utilizate, in limba romana, pentru a face referire la planta Lavandula angustifolia, conform denumirii sale in limba latina.

Atat cuvantul "lavanda" cat si "levantica" ne trimite imediat cu mintea la o planta de culoare albastra cu un miros puternic parfumat. Insa, aceasta planta reprezinta mai mult decat un parfum inconfundabil si o culoare minunata. Lavanda este o planta din familia Labiatae sau Lamiaceae, aceeasi familie cu menta, care creste sub forma de arbust pitic si este recunoscuta dupa parfumul sau dulce foarte puternic. Lavanda (Levantica) are o istorie foarte veche in utilizarea acesteia de catre om, datand de acum cca. 2500 de ani. Aceasta era folosita pentru improspatarea mirosului hainelor. Mai mult decat atat, lavanda a fost considerata planta sacra in perioada antica.

In zilele noastre, lavanda este cu mult mai mult decat o planta cu miros aparte. Cunoastem foarte bine ca lavanda (levantica) este utilizata pentru beneficiile sale medicinale si terapeutice. Uleiul de lavanda poate fi utilizat in tratarea petelor la nivelul pieli. Mai mult decat atat, in 2017, s-a descoperit ca lavanda poate fi folosita in tratarea insomniei prin utilizarea a catorva picaturi de ulei esential de lavanda. Calitatea antioxidanta a lavandei poate fi utilizata in tratarea ranilor si a inflamatiilor la nivelul tegumentului prin aplicarea de ulei esential.

Bibliografie
 1. Rebekka D, Pixabay.com, "Lavenders-bees-pollinate", https://bit.ly/3mQq6HQ, vizitat la 31 August 2021;
 2. Dexonline.ro, "Levantica", https://bit.ly/3gKKvdl, vizitat la 31 August 2021;
 3. Dexonline.ro, "Lavanda", https://bit.ly/3kF35oH, vizitat la 31 August 2021;
 4. Wikipedia.org, "Lavandula", https://bit.ly/2V3N179, vizitat la 31 August 2021;
 5. YouTube, Channel:danielmarina10 "Lavanda sau levantica? Care sunt beneficiile lavandei?", https://bit.ly/2WGNaOz, vizitat la 31 August 2021.
Alte articole

  Planta care alunga cartita

Planta care alunga cartita - Euphorbia lathyris

Se vorbeste tot mai des despre o planta […]

Mai mult…

  Macleaya cordata

Macleaya cordata sau bocconia

Macleaya este o planta perena, erbacee, din familia […]

Mai mult…

  Lamium sau urzica moarta

Lamium (urzica moarta) ca planta ornamentala

Urzica moarta (Lamium) este o planta erbacee, perena ce creste […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook