Castelul Regal din Varsovia
|
Castelul Regal din Varsovia (Polonia) - GALERIE IMAGINI (4)
|
Originile Castelului Regal din Varsovia ne trimit in secolul al XIII-lea, cand, pe locul castelului de astazi, ducele de Mazowsze, Konrad al II-lea a dat nastere unei structuri fortificate construite din lemn si pamant pe malul fluviului Vistula. In anul 1350, in timpul domniei ducelui de Mazowsze - Casimir, constructiei de pamant i s-a atribuit prima structura de caramida in stil gotic denumita Marele Turn. Marele Turn este de fapt Turnul Grodzka de astazi.
Mai tarziu printul Janusz I, a adus modificari cladirii construind unele corpuri din caramida in stil gotic. Constructia capata proportii avand 3 etaje, 47,5 m lungime si 14,5 m latime, precum si statutul de Mare Curte.
Mai tarziu, printul Janusz al III-lea ce se afla la conducerea ducatului moare de tanar, fara a lasa mostenitori la scaunul domniei. Astfel Varsovia intra sub conducerea dinastiei regale Jagiellone a Regatului Poloniei, iar castelul devine resedinta regala.
In anul 1529, regele Sigismund I instaleaza sediul Seimului (un fel de parlament) in castelul mostenit de la ducii de Mazowsze. Aceasta din urma confirmand dreptul regelui la teritoriul ducatului Mazowsze, atasat Regatului Poloniei. Acum castelul ducilor de Mazowsze devine un punct important al puterii regatului si incepe o noua etapa a istoriei castelului.
|
|
Turnul Castelului Regal din Varsovia
|
In 1569, in vremea regelui Sigismund al II-lea, Castelul Regal din Varsovia intra in planurile de modernizare si dezvoltare ale orasului. Prin urmare, sub conducerea arhitectului italian Giovanni Battista di Quadro s-au construit mai multe cladiri, iar castelul a cunoscut modificari majore, dar moartea regelui, in 1572, a oprit lucrarile.
In anul 1596 orasul Varsovia devine capitala Regatului Poloniei, iar Castelul Regal cunoaste o transformare arhitecturala din stil gotic in stil baroc timpuriu oferita de arhitectii italieni Mateo Castelli, Giacomo Rodondo, Paolo del Corte si Giovanni Trevano. Salile castelului precum salile de ceremonii, sala tronului, Camera Parlamentului si alte incaperi au primit decoratiuni aurite, fitinguri din marmura si plafoane frumos decorate. Toate acestea se intamplau in vremea regelui Sigismund al III-lea. Tot atunci cladirea a fost inchisa intr-o curte in forma pentagonala. Alte modificari la arhitectura Castelului Regal din Varsovia au fost aduse de regii saxoni.
|
|
Centrul Vechi al orasului Varsovia
|
In perioada invaziei suedeze, intre anii 1655 - 1656, Castelul Regal din Varsovia sufera daune majore datorita devastarii acestuia.
Odata cu sosirea pe tron a regelui Augustus al II-lea in 1697 si conflictului acestuia cu regele Suediei Carol al XII-lea, a facut ca bugetul regal sa scada, iar in ciuda acestui fapt regele Poloniei, in 1698, dezvolta un proiect de modernizare a castelului prin intermediul arhitectului german Johann Friedrich Karcher.
In timpul Marelui Razboi al Nordului, intre Suedia si puterile aliate Danemarca, Polonia si Rusia, tarul Petru cel Mare al Rusiei se stabileste la Castelul Regal din Varsovia. In 1707, in urma tratatului de pace dintre regele Poloniei Augustus al II-lea si Carol al XII-lea al Suediei, trupele rusesti parasesc Varsovia jefuind castelul. In urma acestui jaf Castelul Regal din Varsovia a fost privat de o serie de obiecte de arta deo valoare uriasa.
Dupa o buna perioada de timp multi au incercat aducerea la valoarea initiala a castelului, insa un moment semnificativ in istoria edificiului o constituie perioada ultimului rege al Poloniei Stanislaw Poniatowski care, in timpul domniei sale s-au executat mai multe lucrari de reconstructie. Atunci s-a construit o noua aripa in stil clasic, Sala de marmura a Cavalerilor, Sala Regelui si Biblioteca Regala.
Dupa demisia ultimului rege al Regatului Poloniei si impartirea regatului de marile puteri - Rusia si Prusia, Castelul Regal din Varsovia scade in valoare.
In 1918, Polonia obtine independenta, iar castelul cunoaste o serie de lucrari de restaurare si modernizare si functioneaza ca resedinta a Presedintelui Republicii.
La inceputul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Castelul Regal din Varsovia este victima a bombardamentelor de la Varsovia din 1938. In aceasta perioada castelul a fost devastat ramanand doar peretii goi, doar o mica parte din valorile acestuia putand fi salvate. Mai tarziu, in 1944, Hitler infuriat de miscarea de rezistenta poloneza impotriva regimului nazist, ordona distrugerea Varsoviei. In urma acelui ordin capitala Poloniei a fost distrusa, iar Castelul Regal din Varsovia a fost sters de pe fata pamantului prin detonare.
|
|
Castelul Regal dupa bombardamentele din 1944
|
O buna perioada de timp, pe locul Castelului Regal nu a fost construit nimic pana in anul 1971. Pe data de 19 ianuarie 1971 Biroul Public al Comitetului Central al Partidului Comunist a luat hotararea de a reconstrui vechiul castel. Constructia a fost sustinuta in special din donatii si contributii sociale. La 30 august 1984 a avut loc o ceremonie de deschidere, insa lucrarile de finisare au continuat inca cativa ani mai tarziu.
Reconstructia acestuia s-a datorat importantei istorice si culturale pe care Castelul Regal din Varsovia o detine, reprezentand totodata simbolul identitatii statului polonez.
|
Bibliografie:
- (foto 4), Wolagiewicz, M., "The Royal Castle in Warsaw, 1945", https://goo.gl/u8b2uw, (18 octombrie, 2007), (Accesat 20 noiembrie, 2016);
- Castles.info, "Royal Castle in Warsaw", https://goo.gl/x7Bzuw, (Accesat 20 noiembrie, 2016);
- Castles Today, "Istoria Castelului Regal din Varsovia", https://goo.gl/fyPKyC, (Accesat 20 noiembrie, 2016);
- PolskieRadio.pl, "Castelul Regal - aparut din ruine", https://goo.gl/f1UqfF, (19 ianuarie, 2016);
- Wikipedia, "Castelul Regal din Varsovia", https://goo.gl/gjT1bK, (15 noiembrie, 2016);
- Warszawikia, "Castelul Regal", https://goo.gl/o3VLLW, (Accesat 20 noiembrie, 2016).
|
|