Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCate caramizi intra la o soba de teracota?

Cate caramizi intra la o soba de teracota?

 11 Aprilie 2020, 16:20  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Soba de teracota

In lucrarile de constructie a sobelor de teracota sunt utilizate caramizile subtiri, cu o structua care sa prezinte rezistemta, bine arse si mai ales fara fisuri. Caramizile subtiri ce se utilizeaza la constructia sobelor de teracota trebuie sa prezinte o culoare rosu inchis.

Caramizile subtiri sunt tipuri de caramida presata obtinuta industrial sau caramida de mana. Aceste materiale se produc cu dimensiunea de 140 x 280 mm, in grosimi de 20 mm si 40 mm, si sunt utilizate la lucrari de completare a sobelor sau zidurilor. La confectionarea acestor caramizi este tinuta seama pentru a se obtine caracteristici asemanatoare placilor de teracota sau ale caramizii din care este construita soba.

La constructia sobelor de teracota, in momentul captusirii acestora, precum si la umplerea spatiilor dintre colacii placilor de teracota, se utilizeaza caramida subtire cu grosimea de 20 mm.

Executarea peretilor ce separa canalele de fum (fumurile), la sobele mici de teracota, se face cu caramizi subtiri de 20 mm in grosime. La sobele mari de teracota, pentru aceeasi operatiune se folosesc caramizi subtiri de 40 mm in grosime.

La executarea focarului sunt utilizate tot caramizi subtiri, atat pentru captusirea focarului cat si pentru executarea boltii focarului.

Cate caramizi intra la o soba de teracota? Este o intrebare foarte des intalnita in momentul achizitionarii caramizilor pentru constructia unei sobe de teracoca. In continuare am pus un tabel foarte util pentru a calcula cantitatea de caramizi necesara pentru constructia unei sobe de teracota.

Tipul de soba Caramida de 20 mm grosime
(buc./placa)
Caramida de 40 mm grosime
(buc./placa)
Caramida normala
(buc./placa)
Sobe de pana la 120 placi
1,30
0,50
0,20
Sube de 120 - 190 placi
1,30
0,70
0,60
Sobe de peste 190 placi
1,50
0,70
0,30
Camine de peste 130 placi
1,00
1,00
0,50

Dupa achizitionarea caramizilor pentru sobe, depozitarea acestora trebuie facuta in locuri private de inghet sau umezeala. Acestea trebuie manipulate cu grija, prin purtare pe brate in stive de cate 15 caramizi.

La constructia sobelor se utilizeaza si caramida refractara. Aceasta caramida este un material de constructie de natura ceramica si are la baza obtinerii sale argila refractara. aceasta argila se arde la temperaturi foarte mari in cuptoare speciale. Aceste caramizi detin caracteristici net superioare caramizii obisnuite. Prin urmare, caramizile refractare suporta temperaturi foarte inalte de peste 158o de grade C, prezinta rezistente mecanice foarte mari si sunt rezistente la socuri termice.

Pentru ca ofera caracteristici importante, caramizile de tip refractar sunt utilizate in special la constructia focarelor de soba cu un debit caloric mare si la executia cuptoarelor speciale.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/cate-caramizi-intra-la-o-soba-de-teracota.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Bibliografie
  1. Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Editura Tehnica, Bucuresti 1988.
Alte articole

    Dimensiuni caramida plina

Dimensiuni caramida plina

In conformitate cu standardele actuale, in tara noastra […]

Mai mult…

    Fabricarea caramizilor

Fabricarea caramizilor din argila

Caramizile sunt niste materiale de constructii de natura […]

Mai mult…

    Colturi de teracota

Componentele unei sobe de teracota

Piesele de teracota pentru sobe se fabrica in mai multe […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook