• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » ElectriceCate tipuri de becuri exista?

Cate tipuri de becuri exista?

28 Noiembrie 2018, 22:45  |  Florin Badea  |  Electrice
Tipuri de becuri

In zilele noastre tehnologia becurilor a evoluat extrem de mult, astfel au aparut pe piata o serie destul de bogata de tipuri de becuri. Acestea se diferentiaza prin forme, putere de iluminare, sursa de iluminare si mai ales consum de energie.

Indiferent de diversitatea becurilor noi aparute, acestea au evaluat cu un singur scop: pentru a asigura un consum redus de energie electrica, oferind aceeasi putere de iluminare ca becurile clasice. Odata cu evolutia becurilor a aparut si masurarea puterii de iluminare a acestora in lumeni. Lumenul este o unitate de masura a fluxului luminos, aceasta masoara cantitatea totala de lumina a unei surse de iluminat (bec).

Atunci cand achizitionam un bec trebuie sa urmarim pe ambalaj valoarea puterii de iluminare exprimata in lumeni (lm). Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat puterea de iluminare a acelui bec este mai mare. Desi majoritatea becurilor au inscriptionat pe ambalaj puterea de iluminare in lumeni, mai sunt cazuri cand aceasta valoare este exprimata in wati. Echivalenta acestor doua notari este descrisa mai jos.

Transformare wati in lumeni
Transformare wati in lumeni

Principalele tipuri de becuri

Principalele tipuri de becuri existente pe piata din Romania sunt:

  • becuri incandescente (becuri clasice cu filament);
  • becuri cu halogen;
  • neoane (lampi fluorescente);
  • becuri economice;
  • becuri cu LED;

Becurile incandescente (becurile obisnuite cu filament)

Bec incandescent
Bec incandescent (bec obisnuit)

Sunt primele becuri aparute, acestea au oferit lumii prima lumina artificiala pe baza de energie electrica inca din secolul al XIX-lea.

Aceste becuri au un consum foarte mare de energie electrica si functioneaza pe baza de filament din wolfram care se incalzeste pana la incandescenta.

Becurle incandescente sunt cele mai mari consumatoare de energie dintre toate becurile de pe piata. Acestea ofera o lumina puternica si iluminare totala a incaperii. Sunt folosite in incaperi unde este necesar o iluminare totala. Nu sunt recomandate in spatiile unde este necesar iluminare permanenta sau pe perioade lungi de timp.

Becurile cu halogen

Bec cu halogen
Bec cu halogen

Aceste becuri sunt pline cu halogen, un gaz cu ajutorul caruia se reduc pierderile de caldura in filamentul becului. Cu ajutorul acestui gaz, filamentul de wolfram al becului este aprins mai usor si se obtine o putere de iluminare mai mare.

Desi este putin mai avantajos decat un bec obisnuit, acesta este un mare consumator de energie electrica. In comparatie cu un bec obisnuit, becul cu halogen are un consum de energie cu 30% mai mic si o durata de viata dubla (pana la 2 ani).

Becurile cu halogen se folosesc in spatii care au nevoie de iluminare completa a spatiului interior, insa nu sunt recomandate in spatii unde lumina este necesara in permanenta sau pe perioade lungi de timp.

Lampile fluorescente sau neoanele

Lampile fluorescente sunt niste corpuri de iluminat in forma de tub, inventate in anul 1909 de francezul Georges Claude. Acestea sunt utilizate si astazi pe scara larga. Lampile fluorescente sau neoanele folosesc un principiu de functionare total diferit de becurile clasice.

Lampa fluorescenta
Lampa fluorescenta

O lampa fluorescenta functioneaza pe baza a doi electrozi spiralati acoperiti cu o substanta speciala care la temperaturi ridicate cedeaza electroni. Neoanele, fata de alte becuri, mai au in alcatuire doua componente separate fara de care nu pot functiona, este vorba de starter si balast. Starterul are rol de a aduce electrozii in punctul de incandescenta si oprirea curentului de incalzire in urma aprinderii lampii. Balastul are rol de a genera supratensionarea bornelor tubului pentru a produce in interiorul tubului arcul electric, limitand curentul in tub si asigurand o functionare statornica.

Tuburile fluorescente se comercializeaza sub diferite dimensiuni, pastrandu-se forma cilindrica.

Aceste corpuri de iluminat sunt utilizate in special in spatiile mari, care necesita multa lumina, cum ar fi halele, hangarele, salile, depozitele sau alte spatii de acest gen.

Becurile economice

Bec economic
Bec economic

Becurile economice sunt de fapt niste lampi fluorescente intr-un format compact. Principiul de functionare al acestor becuri seamana cu cel al lampilor fluorescente, insa acestea au contactul cu energia electrica asigurat printr-un soclu, ca la becurile obisnuite, iar tubul de sticla este in spirala sau indoit, astfel incat sa plece si sa se termine din/in soclu.

Becurile economice, asa cum le spune si denumirea, sunt mai putin consumatoare de energie electrica, cu cca 70% mai economice decat un bec normal (bec incandescent). Acestea au si o durata de viata considerabil de lunga, ce se incadreaza intre 8-15 ani.

Lumina produsa de becurile economice este una calda si naturala.

Sunt utilizate in special in locuri unde este necesara o lumina pe perioade lungi de timp.

Becurile LED

Bec LED
Bec LED

Becurile LED sunt cele mai eficiente becuri de pe piata corpurilor de iluminat la nivel mondial. Acestea folosesc o tehnologie relativ noua care asigura atat eficienta energetica, cat si o durata de viata foarte mare. Despre becurile LED mai puteti citi in articolul: Alegerea becurilor LED

Aceste becuri pot fi folosite cu deosebit succes oriunde este necesar iluminare pe perioade lungi de timp si asigurarea iluminarii totale a incaperii.

Becurile LED au o economie de energie electrica de 80% fata de un bec obisnuit (incandescent) si o durata de viata de pana la 25 ani.

Cu o eficienta energetica de varf in industria becurilor, durata de viata foarte mare (pana la 25 ani), calitate inalta a luminii, incalzire redusa, rezistenta foarte ridicata la impact, disponibilitate in variate culori si cu un impact foarte mic asupra mediului, becurile cu LED sunt cele mai eficiente becuri de pe piata in ziua de astazi.

Alte articole


Alegerea becurilor LED
(25 Mai 2018, 19:20)

Ce este clasa energetica la electrocasnice?
(01 August 2018, 10:38)

Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Proiectare scari interioare
(21 Iunie 2014, 12:51)

Categorii


Electrice

Lucrari de finisaj

Amenajari interioare

Amenajari exterioare

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate