Rombadconstruct.ro » BlogCatedrala Patriarhala din Bucuresti. Istorie si arhitectura

Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Istorie si arhitectura

 05 Mai 2019, 16:53  |   Florin Badea  |   Catedrale, biserici si manastiri,  Constructii din Bucuresti,  Constructii din Romania

Catedrala Patriarhala din Bucuresti

Istorie

Catedrala Patriarhala din Bucuresti a fost construita intre anii 1656 si 1658 de catre domnitorul Tarii Romanesti Constantin Serban Cirnul (1654-1658). Continuarea lucrarilor au fost conduse de domnitorul Mihnea al II-lea (1658-1659) in vremea caruia a fost sfintita prin intermediul patriarhului Macarie al Antiohiei. Catedrala a fost terminata in vremea domniei lui Radu Leon (1664-1669). Radu Leon, domn al Tarii Romanesti, transforma catedrala in resedinta mitropolitana a Tarii Romanesti la data de 8 iunie 1668.

De-a lungul timpului, Catedrala Patriarhala din Bucuresti a suferit numeroase modificari. In anul 1793, mitropolitul Donisiei aduce restaurari si modificari lacasului de cult in urma incendiului devastator din anul 1790. In acest timp, tampa a fost repictata de Nicolae Polcovnicul la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.

Arhitectura catedralei

Catedrala Patriarhala din Bucuresti are peretii exteriori impartiti in doua printr-un brau de piatra care este la randul lui alcatuit din trei ciubuce rasucite din distanta in distanta. Cele doua parti ale peretilor sunt decorate cu arcuri din ciubuce cu sectiunea circulara, punctate cu butoni din ceramica.

Pana la ferestre, turlele prezinta firide in arcuri concentrice, in retrageri succesive.

Naosul prezinta doua abside laterale si este acoperit de o cupola pe pandantivi, sprijinita pe patru arce inscrise in calota absidei. Acest sistem arhitectural fiind foarte rar intalnit in Tara Romaneasca. Naosul initial era despartit de pronaos prin intermediul unui timpan pe trei arcade, dar acesta a fost inlocuit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Pronaosul este supralargit, delimitat de 12 stalpi din piatra pozitionati in careu. Stalpii detin caneluri largi si corpul acestora impreuna cu capitelul sunt poleite. Pe acesti stalpi portanti se sprijina turla mare si boltile interioare. Sistemul de bolti este alcatuit din trei bolti semicirculare prevazute cu turle mici in colturile de nord-vest si sud-est.

Catedrala Patriarhala din Bucuresti detine un pridvor larg prevazut cu stalpi ce sustin arcade si un soclu unit intr-o balustrada. In interior pictura pridvorului pastreaza din pictura initiala de hram - Sf. Imparati Constantin si Elena. Aceasta icoana este pozitionata deasupra usii de acces in pronaos.

Usa de acces in catedrala

La sud de pronaos se gasesc mormintele patriarhilor Miron Cristea (†1939) si Nicodim Munteanu (†1948). In dreptul lor, dispus intr-o firida, se gaseste pomelnicul mitropolitilor Tarii Romanesti.

In interiorul Catedralei Patriarhale din Bucuresti, pe latura nordica a pronaosului, se gaseste pozitionata racla cu sfintele moaste ale Sf. Dimitrie Basarabov.

Clopotnita Catedralei Patriarhale

Clopotnita Patriarhiei

Clopotnita Catedralei Patriarhale este situata la est de catedrala. Turnul Clopotnitei a fost construit de domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu in anul 1698. Turnul detine trei niveluri si o inaltime de 20 m. Partea superioara este reconstruita in anul 1959. Decoratiunile turnului sunt reprezentate de arcuri si ciubuce de profil semirotund. Aici se gasesc clopotele patriarhiei, printre care si marele clopot executat in anul 1888.

Palatul Patriarhal

Palatul Patriarhiei

Palatul Patriarhal este fosta staretie a manastirii lui Constantin Serban Voda (1658) care a suferit numeroase modificari din momentul devenirii resedinta mitropolitana.

Zona sudica a palatului este partea vecge ce cuprinde si pivnita, alcatuita din doua nave boltite semicilindric si separate de trei arcade sustinute de stalpi masivi din zidarie cu sectiune in cruce.

Palatul mai cuprinde sala de intrunire a Sf. Sinod decorata cu lambriuri si mobilier de mare valoare artistica si doua foisoare.

Paraclisul si Resedinta Patriarhala

Paraclisul si Resedinta Patriarhala

Acest ansamblu a fost dezvoltat prin extinderea si modificarea staretiei si paraclisului ce au fost ridicate in acelasi timp cu biserica.

Paraclisul Catedralei Patriarhale din Bucuresti se numara printre cele mai importante opere de arta ale secolului al XVII-lea. Este situat in stanga vestibulului palatului, cu accesul printr-o usa cu doua canate sculptate si ancadrament din piatra sculptata. Fatada prezinta doua registre separate de un brau, decorate cu panouri dreptunghiulare in cel inferior si cu arcuri in registrul superior.

Paraclisul cuprinde o sala si absida pentagonala a altarului.

Forma din prezent a paraclisului dateaza de la refacerile executate in timpul domnitorului Constantin Mavrocordat si al mitropolitului Daniel (1723).

Corpul central actual al Resedintei Patriarhale alcatuit din sala tronului, apartamentele patriarhului si cancelaria patriarhiei, a fost construit intre anii 1932-1937, in stil neo-romanesc, dupa planurile arhitectului Gheorghe Simotta.

Galerie foto

    Acces catre catedrala

    Clopotnita catedrala

    Turn clopotnita

    Palatul si Catedrala Patriarhala

    Spatele Catedralei Patriarhale

    Monument

    Pictura pridvorului

    Palatul Patriarhiei
Alte articole

    Manastirea Snagov

Manastirea Snagov

Locul unde a fost tiparita, cu litere latine, prima carte a limbii […]

Mai mult…

    Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea este o manastire de maici asezata […]

Mai mult…
Categorii
Catedrale, biserici si manastiri
Moschei
Palate
Constructii din Bucuresti
Constructii din Romania
Mai multe categorii…
Comentati cu profilul de Facebook