CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogCazinoul din Constanta

Cazinoul din Constanta

22 Ianuarie 2016, 19:50   |  Florin Badea  |  Comentarii
Cazinouri, Cladiri, Constructii din Romania,
Cazinoul din Constanta
Cazinoul din Constanta
Sursa foto: user:Djphazer, prin Wikimedia

Ca orice oras din Romania, orasul Constanta detine o serie de monumente mai mult sau mai putin cunoscute, insa cel mai frumos si cunoscut edificiu, emblema culturala a orasului de la malul Marii Negre, este Cazinoul.

In urma unor decizii luate in Consiliul Comunal, primaria hotaraste construirea unui nou cazinou, al treilea de altfel, al orasului. Pentru proiectarea cladirii este ales arhitectul roman Daniel Renard, autor a unei serii de constructii din zona Constantei.

Pentru ca faleza sa se mentina pe aceeasi linie, zona de constructie a cazinoului a trebuit prelungita spre mare. Pentru aceasta s-a construit o cale ferata speciala, pentru a simplifica transportul materialelor necesare prelungirii falezei si ridicarii constructiei.

In anul 1905, cand ajung la putere conservatorii, Daniel Renard este inlaturat de la conducerea proiectului. In locul sau este pus arhitetul Petre Antonescu, cu o alta perspectiva arhitecturala in ceea ce priveste stilul constructiei, si anume neo-romanesc.

In 1907 liberalii revin la putere, ceea ce face ca Daniel Renard sa-si continue activitatea in fruntea proiectului, urmarindu-si scopul de a impune cladirii stilul art-noveau.

In 1909, comisia formata din inginerul Elie Radu si arhitectii D. Maimarolu si Ion Mincu au verificat stadiul lucrarilor in desfasurare, urmarind ca structura sa indeplineasca conditiile de cladire de cazinou si sala de spectacole. Comisia propune o serie de lucrari interioare, cum ar fi adaugarea unei sali de restaurant si o bucatarie, construirea de vestiare si tualete si unele modificari minore.

Responsabil de lucrarile stabilite de comisie este pus arhitectul Victor Stephanescu. Acesta executa planurile de modificare impuse de comisie si proiecteaza decorurile cladirii si scena.

O perioada de aproximativ trei ani lucrarile se opresc, datorita crizei financiare cu care se confrunta primaria. In data de 19 martie 1910, ministerul de interne aloca 500.000 de lei pentru terminarea constructiei, insa banii alocati nu erau suficienti, fiind terminate doar o parte a lucrarilor.

Pentru ca lucrarea sa ajunga la final, primaria incheie un contract cu arhitectul Grigore Calinescu, prin care se obliga sa-i plateasca acestuia o suma de 14.000 de lei.

Lucrarile efectuate in continuare au costat peste 700.000 de lei. In acestea intrand balustrade, grilaje, corpuri de iluminat, alte decoratiuni si mobilier. Finalul lucrarilor ajungand la pretul de 1.300.000 de lei, starnind foarte multe discutii intre oamenii de seama ai societatii la vremea aceea.

Pe data de 15 august 1910 este inaugurat Cazinoul din Constanta avand ca invitat de onoare pe principele Ferdinand. La scurt timp dupa inaugurare, Cazinoul a fost inchiriat in urma numeroaselor cereri venite din partea propietarilor de restaurante si hoteluri. In dotarea cladirii au intrat cateva mese pentru jocurile de carti si mese de biliard, ca urmare a autorizarii jocurilor de noroc de catre Consiliul Local. Cazinoul din Constanta devine foarte cunoscut atat pe plan local cat si in Europa, fiind foarte frecventat de pasionatii jocurilor de noroc.

In 1912 este scos la licitatie de catre primaria Constantei pentru a fi concesionat, licitatia a fost castigata de bancherul Edgar de Marcay. Acesta construieste alaturi Hotel Palas, iar cazinoul intra in renovare, in scopul de a dezvolta clientela vestitului local, iar la 1 iulie este deschis impreuna cu hotelul.

La inceputul secolului al XX-lea, Cazinoul era un loc destinat oamenilor bogati, tinuta era obligatorie, impusa de aerul de lux oferit de aceasta locatie.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate