Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCe contine vopseaua lavabila

Ce contine vopseaua lavabila

 24 Martie 2020, 14:27  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Ce contine vopseaua lavabila

Este posibil sa nu cunoastem avantajele unei vopsele lavabile pana cand daunele provocate asupra peretilor sa fie simtite. De cate ori ati folosit peretele holului ca sprijin pentru a-ti scoate pantofii? Sau ati certat copiii pentru ca si-au lasat urmele mainilor pe peretii camerei de joaca? Sau ati avut un accident in bucatarie care a implicat sosul de rosii si acesta a ajuns pe perete? Indiferent de tipul de gospodarie, curata, dezordonata, plina de copii sau linistita - este neaparat necesara alicarea unei vopsele lavabile. Aceasta putand fi stearsa si chiar curatata foarte usor.

Pentru curatarea peretilor mai usor in urma eventualelor accidente, potrivit lui Rodney Castleden in cartea Inventii care au schimbat lumea - vol I, s-a inventat vopseaua lavabila in anul 1870.

Compozitie vopsea lavabila

Dar ce contine vopseaua lavabila? Care sunt elementele ce stau la baza compozitiei vopselei lavabile? O vopsea lavabila contine, in general, cateva elemente de baza, insa, poate contine si substante chimice specifice pentru fiecare vopsea in parte. In functie de producator, vopseaua lavabila contine elemente componente dupa necesitatile speciale pentru care este produsa (antimucegai, antiumezeala etc.), astfel nu exista o formula chimica standard.

Principalele componente ale unei vopsele lavabile sunt:
- liantul:
- materiale de umplutura;
- aditivi;
- apa;
- substante active.

Mai jos am pus cateva capturi ale etichetelor unor cuti de vopsea lavabila unde este inscriptionata compozitia vopselei lavabile.

Ce contine vopseaua Compozitie vopsea lavabila Vopsea formula chimica

Unele substante active ce intra in alcatuirea vopselelor lavabile sunt substante clasificate de ECHA (Agentia Chimica Europeana) ca substante periculoase si sunt identificate sub codul EUH208.

Cele mai des substante de acest gen ce se pot gasi in compozitia vopselei lavabile sunt cele din tabelul urmator.

EUH208:

Numar indentificare Denumire substanta Descriere conform site-ului oficial ECHA (European Chemicals Agency)
EC:
220-120-9
1,2-benzisothiazol-3-one
Conform etichetari si clasificarii (CLP00) aprobate de Uniunea Europeana, aceasta substanta este foarte toxica pentru viata acvatica, daunatoare daca este inghitita, provoaca leziuni oculare grave, provoaca iritatii ale pielii si poate provoca o reactie alergica a pielii.
EC:
234-232-0
Carbendazim
Conform etichetari si clasificarii (CLP00) aprobate de Uniunea Europeana, aceasta substanta poate provoca defecte genetice, poate deteriora fertilitatea si poate afecta copilul nenascut, este foarte toxica pentru viata acvatica cu efecte de lunga durata.
EC:
259-627-5
3-iodo-2-propynyl butylcarbamate
Conform etichetari si clasificarii (ATP06) aprobate de Uniunea Europeana, aceasta substanta este toxica daca este inhalata, provoaca daune organelor prin expunere prelungita sau repetata, este foarte toxica pentru viata acvatica cu efecte de lunga durata, este daunatoare daca este inghitita, provoaca leziuni grave ale ochilor si poate provoca o reactie alergica a pieli.
EC:
220-239-6
2-methyl-2H-isothiazol-3-one
Conform etichetari si clasificarii (ATP13) aprobate de Uniunea Europeana, aceasta substanta este fatala daca este inhalata, este toxica daca este inghitita, este toxica in contact cu pielea, provoaca arsuri ale pieli si leziuni ale ochilor, este foarte toxica pentru viata acvatica cu efecte de lunga durata, provoaca leziuni oculare grave si poate provoca o reactie alergica a pielii.
EC:
247-500-7
5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one
Conform clasificarii furnizate de companii catre ECHA in notificarile CLP, aceasta substanta este fatala daca este inghitita, este fatala in contact cu pielea, este fatala daca este inhalata, provoaca arsuri ale pielii si leziuni ale ochilor, este foarte toxica pentru viata acvatica cu efecte de lunga durata, provoaca leziuni grave ale ochilor, poate provoca o reactie alergica a pielii si poate provoca iritatii respiratorii.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/ce-contine-vopseaua-lavabila.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text cat si a imaginilor poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Alte articole

    Istoria vopselei

Istoria vopselei

Vopseaua este un lucru care face parte din viata noastra inca din viata noastra […]

Mai mult…

    Otel rotund

Greutate otel rotund pe metru liniar

In tabelul de mai jos este redata greutatea otelului rotund […]

Mai mult…

    Greutate cuie

Greutate cuie. Cate cuie intra intr-un kg?

"Cate cuie intra intr-un kg?" este o intrebare des intalnita in […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook