Acasa » Tehnologii » ElectriceCe curent avem la priza din casa?

Ce curent avem la priza din casa?

 09 Aprilie 2023, 11:53  |   Florin Badea  |   Electrice

Ce curent avem la priza

Cunostintele despre curentul electric sunt extrem de limitate. Cea mai comuna informatie este faptul ca exista curent alternativ si curent continuu. Totusi, ce curent avem la priza din casa? Este o intrebare pe care si-o pun unele persoane curioase. O alta intrebare comuna este care este: "care este diferenta dintre curentul alternativ si curentul continuu?"

Asadar, pentru a intelege mai bine care este diferenta dintre cele doua tipuri de curent electric (curent alternativ si curent continuu) care circula prin circuitele locuintei noastre si prin circuitele televizoarelor, calculatoarelor, masinii de spalat, telefoanelor etc., trebuie sa ne indreptam atentia spre a face diferenta dintre cele doua.

Diferenta dintre curent continuu si alternativ

Curentul continuu, notat DC, este tipul de curent electric care permite electronilor care circula prin circuitul electric sa circule in linie dreapta cu o tensiune constanta. Aceasta caracteristica face ca fluxul de electroni sa fie permanent asigurat pentru a intretine circuitul. Cel mai bun exemplu de curent continuu este principiul dinamului. Atata timp cat roata de bicicleta se invarte este asigurat fluxul de electroni transportatori de energie prin circuit, iar odata cu oprirea rotii fluxul este intrerupt si iar farul se opreste din functiune. Asta inseamna ca este necesar un flux constant de electroni pentru a intretine un circuit inchis in vederea functionarii corecte. Pe curent continuu functioneaza toate dispozitivele electronice din locuinta (calculatoare, laptopuri, televizoare etc.).

Curentul alternativ, notat AC (alternating current), reprezinta acel curent electric la care ne gandim toti cand facem referire la electricitate. Daca spuneam ca cealalta forma ce curent electric si anume curentul continuu are un caracter de curgere continua a electronilor in circuit (polii "+" si "-" sunt bine definiti), curentul alternativ are un caracter de inversare a polilor "+" si "-". Curentul alternativ este acel curent electric care curge prin conductorii circuitelor unei case si este distribuit pe linii electrice de sute de kilometri in intreaga tara.

Prin urmare, curentul electric alternativ este utilizat in distribuirea energiei electrice de la sursele de energie (termocentrale, hidrocentrale etc.) catre consumarori (case, industrie etc.) datorita capacitatii acestuia de stocare si distribuire in cantitati mari (zeci sau sute de mii de volti). Curentul continuu nu prezinta aceasta capacitate de stocare si transport, pierzand cantitati foarte mari de energie in astfel de situatii.

Ce curent avem la priza?

Asa cum am vazut mai sus, curentul alternativ este cel care ne intra in casa prin intermediul conductorilor electrici din pereti si este disponibil la toate prizele locuintei.

Dar, asa cum am vazut mai sus, curentul continuu este curentul folosit de aparatura electrica a locuintei (televizor, calculator, cuptor cu microunde etc.). Pentru a functiona, aceste aparate au in compunere un dispozitiv de transformare a curentului alternativ in curent continuu.

In concluzie, la priza din casa avem intotdeauna curent alternativ.

Alte articole

    Curentul rezidual

Ce este curentul rezidual?

Auzim foarte des de termenul "curent rezidual", mai ales […]

Mai mult…

    Schema tablou electric trifazat

Schema tablou electric trifazat

Tablourile electrice trifazate, in functie de pozitionarea […]

Mai mult…

    Schema electrica bec-intrerupator

Schema electrica bec-intrerupator

Cea mai simpla schema electrica este schema […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook