Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCe este cimentul alb?

Ce este cimentul alb?

 24 Ianuarie 2019, 21:45  |   Florin Badea  |   Materiale de constructii

Cimentul alb

Cimentul alb face parte dintr-o categorie de cimenturi speciale obtinute din nevoia de a asigura unele conditii solicitate pentru o serie de cazuri practice specifice constructiilor. Cimentul alb este un liant mineral ce se foloseste mai ales la lucrarile de constructii cu rol decorativ si ca baza pentru obtinerea cimenturilor colorate.

Cimentul alb este obtinut din materiale naturale calcaroase si argiloase ce au in compozitie un continut redus de mangan si oxizi de fier.

In situatia in care materia prima de obtinere a cimentului alb contine oxid de fier se preconizeaza arderea in atmosfera reducatoare, pentru transformarea oxidului feric (III) - Fe2O3 in oxid de fier (II) - FeO care are putere redusa de culoare. Clincherul alb contine de fapt numai trei componente mineralogice: silicat tricalcic (C3S), silicat bicalcic (C2S) si aluminat de aluminiu (C3A).

Utilizarea cimentului alb

Cimentul alb se utilizeaza in special la obtinerea mortarelor uscate, la obtinerea betoanelor pentru lucrari aparente din beton, in general la lucrarile de decoratiuni exterioare si interioare.

Albul obtinut poate fi decisiv influentat de culoarea agregatelor folosite. Astfel, daca se folosesc agregate mai inchise la culoare, culoarea betonului sau mortarului obtinut va fi cu nuante de gri. Daca se folosesc agregate a caror culoare predominanta este albul, se va obtine un beton sau mortar alb curat.

Elementele de constructii obtinute cu ajutorul cimentului alb pot fi: elemente arhitecturale si decorative (betoane amprentate, mozaicuri, elemente arhitecturale cu forme si culori complexe etc.), obiecte decorative de exterior (mobilier exterior, garduri, scari, mulaje, ghivece de gradina etc.), elemente de constructie din beton armat (stalpi, grinzi, placi, ziduri etc.), placari (dale decorative, betonari amprentate, pavele etc.).

Cimentul alb sta la baza cimenturilor colorate

Cimenturile colorate se pot obtine foarte usor din cimentul alb prin adaugarea de pigmenti minerali de diferite culori, conform tabelului urmator. Aceste cimenturi se folosesc la obtinerea betoanelor aparente si a lucrarilor decorative. Acest fapt impune acestor betoane necesitatea de a rezista la actiunea luminii, iar pigmentul sa fie stabil fata de hidroxidul de calciu (Ca(OH)2) si sa nu provoace eflorescenta.

Cantitatea de pigment folosita pentru colorarea betonului alb se determina experimental prin incercari preliminare, deoarece depinde foarte mult de natura cimentului, fiind cuprinsa intre 0,5 si 3%.

Tabel cu pegmentii utilizati pentru colorarea cimentului alb cu scopul de a se obtine betoane si mortare colorate

Pigmenti (componenti oxidici) Culoarea obtinuta
- rosu de oxid de fier Rosu
- galben de oxid de fier
- galben de Neapole
- rosu de oxid de fier
Galben
- brun de oxid de fier Brun
- negru de oxid de fier Negru
- verde de oxid de crom
- verde de hidroxid de crom
Verde
- albastru de mangan
- albastru de ultramarin
Albastru
- violet de ultramarin Violet
Alte articole

    Ciment Portland

Cimentul Portland

Cimentul Portland este un liant hidraulic […]

Mai mult…

    Bitum de constructii

Ce este bitumul?

Bitumurile sunt amestecuri complexe de hidrocarburi lichide si solide, rasini […]

Mai mult…

    Ce este varul hidraulic?

Ce este varul hidraulic?

Varul hidraulic se obtine prin arderea calcarelor cu continut variabil […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook