Acasa » Tehnologii » ElectriceCe este curentul rezidual?

Ce este curentul rezidual?

 14 Iulie 2022, 20:18  |   Florin Badea  |   Electrice

Auzim foarte des de termenul "curent rezidual", mai ales in domeniul intrerupatoarelor automate (disjunctoarelor). Exista disjunctoare cu protectie la curent rezidual, cele mai cunoscute sunt RCCB (Residual current circuit breaker) si RCBO (Residual current breaker with over-current), avand funtia principala de protectie la electrocutare a persoanelor.

Curentul rezidual
Fig. 1 - Curentul rezidual

Curentul rezidual este un termen utilizat pentru a descrie pierderea unei cantitati de curent, din cadrul unui circuit, ce se transmite catre pamant prin mijloace accidentale, cum ar fi electrocutarea unei persoane prin atingerea unei parti a circuitului (Figura 1).

Intr-un circuit electric simplu, curentul electric care circula prin conductorul electric de faza (L) catre un consumator se intoarce de la acel consumator prin conductorul de nul/neutru (N) in aceeasi cantitate. Daca curentul electric din circuit gaseste o cale catre pamant in mod accidental, cum ar fi prin intermediul corpului uman, acel curent care se descarca din circuit in pamant se numeste curent rezidual. Mai putem spune ca diferenta pierduta (care se pierde prin atingerea cu o parte a corpului uman a unui conductor de faza) dintre curentul din conductorul de faza si cel de nul reprezinta curent rezidual.

CHINT Group Corporation descrie curentul rezidual astfel:

Curentul poate gasi o cale catre pamant prin mijloace accidentale, cum ar fi atingerea unui fir sub tensiune. Din acest motiv, curentul de intoarcere prin firul neutru este redus. Diferenta dintre cei doi curenti se numeste curent rezidual.

Disjunctoarele automate (sigurante automate) cu functia de protectie la electrocutare, in special cele de tip RCCB, sunt special construite astfel incat sa actioneze imediat pentru a intrerupe circuitul electric in momentul detectarii celei mai mici modificari intre valoarile curentului din conductorul de faza si cel de nul. Un disjunctor tip RCCB masoara permanent si compara orice modificare intre valorile curentului din circuit si intrerupe circuitul chiar si la cel mai mic contrast detectat, astfel suntem protejati impotriva unei electrocutari.

Alte articole

    Schema tablou electric trifazat

Schema tablou electric trifazat

Tablourile electrice trifazate, in functie de pozitionarea […]

Mai mult…

    Schema electrica bec-intrerupator

Schema electrica bec-intrerupator

Cea mai simpla schema electrica este schema […]

Mai mult…

    Schema lustra 3 becuri

Schema lustra cu 3 becuri

Schema electrica a unei lustre cu 3 becuri este parte a unei arhitecturi […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook