Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Ce este paralaxa si eroarea de paralaxa?

Ce este paralaxa si eroarea de paralaxa?

 19 Septembrie 2021, 18:51  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Paralaxa

Paralaxa este deplasarea aparenta a unui corp datorita perceperii diferite a luminii de ochiul stang si drept. Ca exemplu, daca privim un corp fix (aflat la o distanta fata de ochi de 1-2 m, pentru o observare mai buna) cu ochiul stang si imediat il privim cu ochiul drept, vom avea impresia, imediat ce am schimbat ochiul, ca pozitia corpului se schimba. Primul punct de observare este ochiul stang, iar al doilea este ochiul drept.

Paralaxa apare datorita pozitiei anatomice diferite a ochilor oamenilor pe cap. Aceasta pozitie diferita asigura o vedere diferita pentru fiecare ochi si constituie elementul fundamental al stereopsiei - efectul prin care creierul uman se ajuta de paralaxa pentru a aprecia adancimea in spatiu tridimensional si a putea evalua distanta pana la un corp.

Paralaxa a fost utilizata pentru a se cunoaste distanta stelelor fata de Pamant. Aceasta distanta se obtine prin calcule geometrice simple utilizand raza Pamantului si unghiul paralaxei. Rezultate foarte bune se obtin atunci cand steaua, a carei distanta fata de Pamant vrem sa o aflam, este la o distanta care sa nu depaseasca 100 de ani lumina. Daca steaua este foarte indepartata atunci miscarea ei poate fi foarte greu observata si nu putem obtine rezultate corecte.

Ce este eroarea de paralaxa?

Eroarea de paralaxa este una dintre cele mai intalnite erori in masuratorile obisnuite. Este o eroare ce nu survine din neatentia omului ci datorita opticii ochiului uman si propagarii luminii. Eroarea de paralaxa se intalneste atunci cand ochiul uman nu priveste perpendicular scala (vedeti fig. 1).

Eroarea de paralaxa
Fig. 1 - Eroarea de paralaxa la citirea unei rulete
a - Citirea corecta de 21,25, cand ochiul uman priveste perpendicular gradatia de citit de pe ruleta; b - Eroare de paralaxa - citire 21,20; c - Eroare de paralaxa - 21,30.

Eroarea de paralaxa este responsabila pentru unele erori in domeniul constructiilor, in special la masuratorile precise unde avem nevoie de dimensiuni clare pentru a obtine lucrari perfecte.

Bibliografie
  1. Stockley C. si altii, "Dictionar ilustrat de fizica", Editura Aquila, Oradea 1993;
  2. Mixdecultura.ro, "Ce este paralaxa?", https://bit.ly/2XDvhRf, Vizitat pe 19 septembrie 2021;
  3. Wikipedia.org, "Parallax", https://bit.ly/39jK5Xr, Vizitat pe 19 septembrie 2021.
Alte articole

    Adunarea numerelor naturale

Adunarea numerelor naturale

Fiind date doua numere naturale, de exemplu 3 si 2, vom intelege prin […]

Mai mult…

    Ce este fizica

Ce este fizica?

Fizica este o stiinta a naturii. Ea studiaza o categorie distincta de fenomene […]

Mai mult…

    Tabel cu marimi fizice

Tabel cu marimi fizice si unitati de masura

Descrierea proprietatilor unui corp, a unui fenomen sau […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook