Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Ce este tixotropia?

Ce este tixotropia?

 31 Octombrie 2020, 18:01  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Tixotropia este o proprietate a unor geluri (groase sau vascoase) de a se lichefia la actiunea unor factori mecanici. Cu alte cuvinte, aceste geluri au o stare initiala solida, iar in urma unor interventii mecanice, cum ar fi agitarea acestora, ele devin fluide si curg (Fig. 1). Gelurile prezinta o stare principala solida si o stare de dispersare lichida. Gelurile au o structura a densitatii asemanatoare lichidelor, insa aparent sunt solide. Cele mai comune exemple de geluri sunt: argila, gelatina, iaurtul, ketchupul etc.

Ce este tixotropia
Fig. 1 - Gel supus unei interventii mecanice (agitare)
a - gel in stare initiata/permanenta; b - gel supus agitarii mecanice.

Multe dintre aceste geluri, exemplul cel mai clasic fiind argila, au proprietatea de a trece sub actiunea unor efecte mecanice ca vibrare, scuturare etc., la forma de soluri, ca apoi, lasate netulburate, sa se solidifice din nou, transformandu-se iarasi in geluri. Proprietatea unor sisteme de a efetua aceasta transformare reversibila sol-gel, sub actiunea unor efecte mecanice, se numeste tixotropie.

Argila ca gel

Tixotropia este caracteristica acelor geluri in care reteaua particulelor solide este larga si cuprinde mari cantitati de lichid. Acasta proprietate consta in intreruperea legaturii dintre particule, legatura datorata fortelor de interactiune dintre particule, prin aplicarea unor forte tangentiale exterioare si in restabilirea legaturii intre particule dupa un timp suficient de lung da la intreruperea actiunii exterioare.

Pentru ca fenomenul de tixotropie sa aiba loc, trebuie in primul rand ca legaturile initiale dintre particule sa nu fie prea puternice. Acest lucru se realizeaza la structurile mai largi din particule alungite. In al doilea rand miscarea browniana trebuie sa fie capabila sa mentina sistemul in stare lichida, prin agitatie. Acest lucru este posibil cand particulele sunt suficient de mici (sub 10-4), iar faza lichida este prezenta in cantitate suficienta.

In general, tixotropia reclama un tip de structura metastabila (nici forma de sol nici cea de gel nefiind definitive) in care nici fortele care tind sa recombine particulele si nici concentratia particulelor nu trebuie sa fie atat de mari incat sa impiedice descompunerea structurii sau sa produca refacerea ei in timpul agitarii sau imediat dupa incetarea ei.

Alte articole

    Lemnul este conductor electric

Lemnul este conductor electric sau nu?

Materialele conductoare de energie electrica sunt acele materiale […]

Mai mult…

    Masina de spalat

Cine a inventat masina de spalat haine?

Activitatea de spalat haine isi are originile inca din cele mai vechi […]

Mai mult…

    Inductia electromagnetica

Inductia electromagnetica. Experiment

Inductia electromagnetica este o manifestare […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook