Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCe este varul hidraulic?

Ce este varul hidraulic?

 23 Ianuarie 2019, 22:15  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Ce este varul hidraulic?

Varul hidraulic se obtine prin arderea calcarelor cu continut variabil de argila la o temperatura inferioara punctului de aparitie a topiturilor. Arderea calcarului se face in cuptoare speciale ce dezvolta temperaturi de pana la 1100℃.

Pe timpul arderii materiilor prime din care se obtine varul hidraulic, ca urmare a reactiilor chimice in faza solida dintre componentele argiloase si calcaroase, iau nastere compusii mineralogici, precum: silicatul bicalcic (2CaO · SiO2), trialuminatul pentacalcic (5CaO · 3Al2O3), feritul bicalcic (2CaO · Fe2O3), care imprima produsului un caracter hidraulic.

In urma arderii varului hidraulic ramane o cantitate de oxid de calciu (CaO) necombinata. Raportul intre componentii mineralogici, hidraulici si oxidul de calciu (CaO) liber este variabil si in functie de valoarea lui se indica si procesul de stingere.

Stingerea varului hidraulic

Stingerea varului hidraulic se face cu o cantitate strict determinata de apa, incat sa se asigure transformarea integrala a oxidului de calciu (CaO) si hidroxidului de calciu (Ca(OH)2). In cazul folosirii unui exces de apa compusii mineralogici precum: feritul bicalcic (C2F), silicatul bicalcic (C2S) si trialuminatul pentacalcic (C5A3) s-ar hidrata prematur, determinand intarirea pastei inainte de a fi pusa in opera.

Vedeti si: Cum se executa stingerea varului gras

Varul hidraulic stins se prezinta sub forma de paf si se comercializeaza in saci.

Caracteristicile varului hidraulic

Timpul de priza si intarire a varului hidraulic este mai mare decat al cimentului Portland, fiind direct proportional cu continutul in oxid de calciu (CaO) si invers proportional cu continutul in componenti hidraulici. In schimb stabilitatea la apa si rezistentele mecanice sunt direct proportionale cu cantitatea de compusi hidraulici. Astfel, rezistenta la compresiune la 28 de zile pentru varul mediu hidraulic este de 54 kgf/cm2 si pentru varul total hidraulic de 120 kgf/cm2.

Unde se foloseste varul hidraulic?

Varul slab hidraulic se foloseste in special pentru obtinerea mortarelor pentru zidarie si tencuieli la constructii care nu sunt expuse umiditatii sau sunt expuse foarte putin.

Varul hidraulic mediu si total hidraulic sunt rezistente la actiunea umiditatii si se pot folosi la executarea de fundatii slab solicitate, la executarea blocurilor de zidarie cu zgura pentru pereti exteriori, a betoanelor de panta si egalizare, a mortarelor pentru zidarie de panta etc.

In timpul procesului de intarire initiala varul hidraulic trebuie protejat contra umiditatii, deoarece apa dizolva surplusul de hidroxid de calciu, determinand scaderea rezistentelor mecanice.

Alte articole

    Var praf

Cum se executa stingerea varului?

Varul este un liant folosit in constructii inca de […]

Mai mult…

    Ce este poliesterul

Ce este poliesterul?

Poliesterul este un tip de polimer obtimut prin policondensarea acizilor bibazici cu […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook