Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCe face dulgherul pe un santier de constructii?

Ce face dulgherul pe un santier de constructii?

 26 Aprilie 2020, 16:46  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Dulgher

Lucrarile executate de dulgher pe santierul de constructii sunt destul de variate. Din punct de vedere al gradului de complexitate a lucrarilor, a conditiilor de executie si nu in ultimul rand a importantei lucrarilor, dulgherul executa lucrari principale, lucrari secundare si lucrari speciale.

Lucrarile principale de dulgherie

Din aceasta categorie de lucrari fac parte lucrarile de dulgherie care au ca obiect confectionarea din lemn a unor parti de constructie (cum ar fi sarmanta din lemn a acoperisului) sau, in unele cazuri, a intregii constructii (casa executata din lemn), ori realizarea unor elemente de constructie din lemn care ajuta numai la executarea constructiei (cum ar fi cofrajele din lemn).

Primele lucrari sunt definitive, intrucat raman permanent in componenta constructiilor respective (de exemplu: pereti, plansee, tavane, perdoseli, constructiile de lemn).

Celelalte lucrari sunt provizorii si auxiliare, deoarece dupa realizarea constructiei respective, acestea se demonteaza, spre a putea fi reutilizate (de exemplu: schele executate din lemn, cofraje din lemn etc.)

Lucrarile secundare

Din aceasta categorie fac parte lucrarile de dulgherie care au drept scop realizarea unor dispozitive si instalatii de santier, a unor instalatii de ridicat (boburi, esafodaje, platforme etc.), necesare organizarii lucrarilor pe un santier.

Lucrarile de protectia muncii

In aceasta categorie sunt incluse lucrarile de dulgherie care au ca scop protectia muncii pe santier. Dintre acestea enumeram: parapete, copertine, pasarele etc.

Lucrarile speciale de dulgherie

In categoria lucrarilor speciale pe care le face dulgherul pe un santier de constructii fac parte lucrarile de dulgherie ce sunt necesare pentru a se executa unele constructii speciale precum: puturi, tuneluri, poduri etc.

Lucrarile de dulgherie reprezinta un pilon important in executarea constructiilor. Dulgherul impreuna cu zidarul si fierarul betonist este grupul cel mai important de muncitori de pe un santier de constructii. Fara unul dintre acestia functionarea santierului nu este posibila.

Pentru obtinerea unui randament maxim, la organizarea muncii pe santiere trebuie sa se urmareasca atat utilizarea rationala si planificata a fortei de munca, cat si aplicarea unei tehnici moderne.

Principalele obiective ale organizarii rationale a santierului de constructii sunt urmatoarele: amplasarea judicioasa a materialelor depozitate, pentru reducerea la maxim a transporturilor si manipularilor; amplasarea rationala a surselor de alimentare cu apa si energie electrica; alegerea metodelor de munca cele mai rationale; alcatuirea justa a formatiilor de lucru; organizarea rationala a locului de munca; cointeresarea materiala a muncitorului pentru realizarea cantitativa si calitativa a lucrarilor trasate ca sarcina.

Alte articole

    Clasificarea constructiilor

Clasificarea constructiilor dupa destinatia lor

Avand in vedere destinatia lor, clasificarea […]

Mai mult…

    Constructia in regie proprie

Constructia in regie proprie

Legislatia in vigoare din domeniul constructiilor, in tara noastra […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook