Casa duplex este o constructie impartita in doua parti, de obicei simetrice, una langa alta sau suprapuse, care asigura spatiul necesar de locuit pentru doua familii. Cele doua locuinte sunt separate de un zid comun, atunci cand sunt una langa cealalta, sau de un planseu comun, atunci cand sunt suprapuse. Ambele locuinte beneficiaza de acelasi acoperis, sisteme de instalatii si curte exterioara, in cele mai multe cazuri.
Caracteristicile de mai sus sunt comune pentru majoritatea caselor tip duplex, insa pot exista diferite amenajari in functie de preferinte.
Cele mai comune caracteristici ale unei locuinte tip duplex sunt peretele sau planseul comun si acoperisul. Astfel de case pot fi separate total, fara usi comune, curte comuna, instalatii comune, contorizare comuna, si asa mai departe. Insa, daca o casa duplex este impartita de doua familii apropiate pot impartii nu numai un perete si un acoperis, ci pot folosi aceeasi centrala termica si/sau aceeasi curte exterioara, in functie de preferinte.
Aceste locuinte tip duplex sunt utile mai ales tinerilor ce vor sa aibe intimitate dar, in acelasi timp, sa fie aproape de parinti.
Acum ca am aflat ce inseamna casa duplex hai sa vedem avantajele si dezavantajele unei astfel de constructii.
Avantajele unei locuinte tip duplex
1. Sunt mai ieftine
Daca alegem sa construim o casa duplex, aceasta ne costa mai putin decat doua case separate. Motivul pentru care preturile unui astfel de imobil sunt mai scazute este faptul ca se economisesc foarte multe materiale datorita folosirii zidului sau planseului comun, acoperisului comun si instalatiilor comune.
2. Ne asigura mai mult spatiu exterior
Casele duplex asigura un spatiu exterior mai extins, mai ales cele cu locuintele suprapuse, fiind ideale pentru spatiile inguste din mediul urban.
3. Asigura unitatea unei familii mari
Locuintele tip duplex, in general, mentin unirea familiei, dar, in acelasi timp, asigura intimitatea. Acest tip de locuinta este ideal pentru persoanele care vor sa locuiasca alaturi de parinti dar, in acelasi timp, isi doresc intimitate.
4. Economie la utilitati
O casa duplex ne ajuta sa economisim mai multa energie, energie termica in special, datorita peretelui sau planseului comun, care este incalzit de vecin.
5. Cresterea securitatii locuintei
Impartirea unui imobil cu o alta familie ne asigura garantia securitatii locuintei in periadele cand plecam de acasa.
Dezavantajele unei locuinte tip duplex
1. Spatiul mai mic
In general casele duplex sunt proiectate cu un spatiu mai mic in comparatie cu o casa obisnuita.
2. Nu asigura o intimitate absoluta
Chiar daca totul este separat, inclusiv curtea exterioara, peretele despartitor sau planseul despartitor nu asigura etansietate perfecta atunci cand aveti niste vecini zgomotosi.
3. Nesiguranta vecinilor
Excluzand situatia cand vecinii cu care impartiti casa tip duplex sunt persoane apropiate, puteti avea nesansa sa locuiti alaturi de oameni nu tocmai pe placul dumneavoastra. Puteti avea probleme daca alegeti sa achizitionati o locuinta alaturi de o familie necunoscuta.
|