• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » BetonCe inseamna segregarea betonului?

Ce inseamna segregarea betonului?

01 Mai 2018, 18:03  |  Florin Badea  |  Beton
Segregarea betonului

Segregarea betonului apare la betonul proaspat turnat si se caracterizeaza prin separarea mortarului de agregatele mai mari din amestec, prin separarea apei sau prin separarea agregatelor in general (conform imaginii de mai sus).

Tendinta de segregare este o proprietate a betonului proaspat care indica usurinta cu care acesta isi pierde structura omogena, prin separarea agregatelor sau a apei.

Segregarea betonului depinde, in primul rand, de coeziunea sistemului din care acesta este alcatuit si anume ciment-agregat-apa. Aceste trei elemente si compozitia lor in beton stau la baza a celei mai importante proprietati a betonului - lucrabilitatea. Un beton lucrabil pastreaza o structura omogena din momentul prepararii si pana in momentul intaririi. O lucrabilitate buna este o conditie esentiala pentru asigurarea unei structuri omogene a betonului.

Segregarea betonului nu este cauzata numai de o calitate slaba a betonului, aceasta poate rezulta in urma a catorva serii de actiuni necorespunzatoare exercitate in momentul de punere in opera a betonului. Cele mai importante dintre aceste actiuni sunt: vibrarea insuficienta a betonului, vibrarea excesiva a betonului si turnarea prin cadere libera de la distante ce depasesc 1,5 m.

1. Vibrarea insuficienta duce la segregare si la riscul de a se produce goluri de aer in masa betonului turnat. Astfel de cazuri apar la grinzi, unde vibrarea trebuie facuta cu mare atentie pentru a umple in totalitate cofrajul, in special sub barele din zona inferioara a armaturii. Segregarea betonului din cauza unei vibrari necorespunzatoare mai poate aparea si la stalpi, in zona inferioara a acestora. In aceste zone este recomandat sa se verifice prin lovirea cu ciocanul (de lemn). Lovirea se executa pana ce cofrajul nu mai suna a gol.

2. Vibrarea excesiva a betonului conduce de asemenea la segregare. Operatiunea de vibrare trebuie executata intr-un timp cat mai scurt. Din momentul turnarii betonului, vibrarea trebuie executata imediat. O vibrare prelungita duce la separarea agregatelor si a apei, fenomen ce duce la segregare.

3. Turnarea betonului prin cadere libera de la distante ce depasesc 1,5 m este o cauza foarte importanta a aparitiei fenomenului de segregare. Aceasta situatie este foarte intalnita la turnarea stalpilor ce depasesc 1,5 m inaltime. Prevenirea segregarii in aceasta situatie se face prin folosirea unor tevi tranconice speciale (figura 1).

Schema turnare stalp
Schema turnarii unui stalp de beton
1 - beton; 2 - tevi tranconice; 3 - panoul cofrajului;
4 - armatura.
( + mareste imaginea )
https://www.rombadconstruct.ro/ce-inseamna-segregarea-betonului.html

Alte articole


Factori care influenteaza contractia si umflarea betonului
(11 Iunie 2014, 13:51)

Reteta beton
(17 Februarie 2016, 23:02)

Vibrarea betonului
(23 Februarie 2016, 15:28)

Punerea in opera a betonului
(28 Martie 2016, 14:55)

Lucrabilitatea betonului
(26 Decembrie 2016, 15:03)

Categorii


Beton

Materiale de constructii

Amenajari exterioare

Tipuri de case

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate