Acasa » Tehnologii » Reguli si masuri › Ce se poate intampla daca am inhalat mult praf?
Ce se poate intampla daca am inhalat mult praf?
07 Martie 2020, 21:17 | Rombadconstruct | Reguli si masuri

Unele particule de praf rezultate in urma slefuirii, polizarii, gauririi cu scule electrice, decupare, precum si alte activitati din domeniul constructiilor contin substante chimice cunoscute ca fiind cancerigene. Acestea sunt cauzatoare de defecte congenitale sau de alte afectiuni reproductive. Cele mai intalnite substante chimice de acest gen sunt: plumbul - rezultat de la vopselele pe baza de plumb, silicea cristalina - provenita din caramizi, ciment si alte produse de zidarie, arsenicul si cromul - provenite din lemnul de constructie tratat chimic.
Silicea este o substanta minerala de origine naturala ce se gaseste in cantitati mari in nisipul de constructii, gresie si granit. Astfel, acest mineral ajunge in betoane si mortare. Silicea se descompune in pulbere foarte fina si mai este cunoscuta ca silice cristalina respirabila sau SCR. Aceasta descompunere se produce in timpul multor operatiuni obisnuite de constructie, cum ar fi taierea, polizarea si gaurirea.
Afectiuni ce apar in urma inhalarii prafului de constructii
Inhalarea de particule foarte fine de silice cristalina poate duce la dezvoltarea unor afectiuni precum:
- cancer pulmonar;
- silicoza;
- afectiune pulmonara obstructiva cronica (bronhopneumopatie obstructiva cronica, BPOC);
- astm bronsic - cauzat in urma inhalarii particulelor fine de pulbere de lemn.
Riscul bolilor pulmonare este prezent la persoanele care onhaleaza in mod regulat pulbere de constructii pe o perioada de timp, nu ocazional.
Pentru a proteza plamanii, Regulamentul privind controlul substantelor periculoase pentru sanatate stabileste o limita a cantitatii acestor pulberi pe care le puteti inhala (numita Limita de expunere la locul de munca sau LELM) ca medie intr-o zi normala de munca. Aceste limite nu reprezinta o cantitate mare de pulbere: reprezinta o cantitate foarte mica, similara catorva boabe mici de sare.
Aceasta limita (LELM) este valoarea maxima legala, cea mai mare cantitate pe care o puteti inhala dupa ce au fost instituite masurile de control corecte.
Cum reducem cantitatea de praf din constructii
1. Reducerea volumului de taiere utilizand cele mai bune dimensiuni ale produselor de constructii.
2. Utilizarea unor scule cu putere mica, de exemplu o masina de taiat blocuri in locul unui polizor unghiular.
3. Folosirea unei metode de lucru total diferite - de exemplu folosirea unui pistol de cuie pentru a fixa direct canalele de cabluri in loc de executarea de gauri mai intai.
Este recomandat lucrul intr-o zona bine ventilata si utilizarea de echipamente de protectie aprobate, cum ar fi mastile de praf special concepute pentru a filtra particulele microscopice si utilizarea dispozitivului de extractie a prafului in permanenta.

Amenajare camera copil si masurile de siguranta de care sa tinem seama
Camera copilului […]
Mai mult…
Norme de securitate atunci cand folosim unelte electrice
Uneltele electrice constituie un […]
Mai mult…
Ce trebuie sa stim despre manusile de protectie?
Cum alegem manusile potrivite in functie […]
Mai mult…