• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCe sunt cofrajele?

Ce sunt cofrajele?

21 Iulie 2018, 16:21  |  Florin Badea  |  Lucrari de constructii
Cofraj nedemontabil

Cofrajul este un ansamblu de elemente solide ce alcatuiesc un tipar (forma, matrita etc.) necesar pentru turnarea betonului monolit. Dupa intarirea betonului cofrajul este inlaturat si ramane forma din beton dorita de constructor.

Orice cofraj este alcatuit din trei elemente: platelaj (partea care vine in contact direct cu betonul), elemente de sustinere a platelajului si elemente de asamblare a cofrajului.

Platelajul este elementul fundamental al unui cofraj, acesta poate fi executat din lemn, metal sau plastic. La randul sau, platelajul, poate fi alcatuit din plinul cofrajului si din elemente secundare de rezistenta care pot fi separate de acesta, sau asamblate impreuna cu el sub forma de panouri de platelaj.

Cofrarea este, prin definitie, un proces auxiliar pentru realizarea elementelor de constructie din beton monolit, iar cofrajele nu se inglobeaza in constructie.

In conditiile in care cofrajul nu se inglobeaza in constructie, se pune problema refolosirii acestuia de cat mai multe ori. Astfel sunt scutite o serie de resurse precum materiale, manopera, energie etc. Din acest punct de vedere cofrajele se clasifica in doua categorii, cofraje pierdute sau nerecuperabile si cofraje recuperabile.

Cofrajele pierdute sau nerecuperabile

Din aceasta categorie fac parte cofrajele care nu se mai demonteaza dupa intarirea betonului. Astfel de cofraje sunt pierdute datorita imposibilitatii de a fi demontate datorita unor situatii cum ar fi imposibilitatatea de acces in spatiul in care sunt montate. Astfel de situatii sunt extrem de rare dar trebuie mentionate.

Cofrajele refolosibile nedemontabile

Aceste tipuri de cofraje sunt executate direct pe santier si se compun din materiale care se asambleaza cu prinderi fixe (cuie) direct la forma necesara pentru cofrarea elementului de constructie. Manterialul principal din care sunt alcatuite aceste cofraje este cheresteaua (scanduri, dulapi, rigle etc.). In urma decofrarii sunt recuperate materialele componente ale cofrajului precum cuiele, scandurile, dulapii, riglele etc. Dupa fiecare operatiune de decofrare sunt inregistrate pierderi destul de mari datorita prinderilor fixe ale elementelor ce compun un astfel de cofraj.

Cofraj nedemontabil
Cofraj refolosibil nedemontabil executat din cherestea

Din cauza pierderilor suferite, inca de la inceputul folosirii lor, astfel de cofraje sunt realizate cu un oarecare grad de demontabilitate prin confectionarea de panouri sau de elemente de sustinere prefabricate (caloti, popi etc.). Totusi acestea nu pot fi considerate cofraje demontabile deoarece asamblarea acestor panouri sau alte elemente este facuta tot prin prinderea cu cuie.

Cofrajele refolosibile demontabile

Cofrajele refolosibile demontabile sunt alcatuite din elemente prefabricate, in general din metal sau plastic, ce se asambleaza rapid si cu consum redus de manopera. Acest tip de cofraj foloseste panouri de platelaj, elemente pentru sustinerea sau preluarea impingerii betonului, cleme, pene, menghini etc.

Dupa utilizare, adica dupa ce betonul s-a intarit, cofrajele se demonteaza in elementele componente, care se recupereaza integral.

Cofraje demontabile
Cofraj refolosibil demontabil

Principalii parametri ce caracterizeaza eficienta refolosirii cofrajelor variaza in limite foarte largi in cazul cofrajelor demontabile. Cofrajele demontabile se regasesc in toate procedeele industrializate de cofrare.

Refolosirea cofrajelor

La recuperare elementele din care este alcatuit cofrajul se deterioreaza partial. Gradul de recuperare a cofrajelor este foarte variabil, in functie de alcatuirea si de materialul din care sunt realizate.

Refolosirea cofrajelor impiedica deci reconditionarea lor intr-o masura mai mare sau mai mica dupa fiecare folosire. In final, recuperarea unei parti, in general foarte redusa, din resursele folosite la confectionarea initiala sau la reconditionarea lor pe parcurs.

In esenta, eficienta refolosirii cofrajelor se poate asigura prin:

  • realizarea cofrajelor din materiale rezistente la uzura specifica;
  • eliminarea sau evitarea prinderilor fixe intre elementele demontabile ale cofrajului;
  • impiedicarea aderentei intre cofraj si beton prin curatarea si ungerea corespunzatoare a cofrajelor dupa fiecare folosire;
  • prevederea in ansamblul cofrajului, prin proiectare, a unor elemente prin manevrarea carora sa se realizeze jocul necesar desprinderii, fara suprasolicitare, a elementelor cofrajului.

Bibliografie

  1. Trelea A., "Tehnlogia lucrarilor de constructii", Editura Didactica si Pedagogica - Bucuresti

Alte articole


Prepararea mortarului pentru zidarie
(09 Iulie 2018, 20:54)

Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Proiectare scari interioare
(21 Iunie 2014, 12:51)

Tehnologia de executie a tencuielilor
(01 Decembrie 2014, 07:12)

Categorii


Lucrari de constructii

Materiale de constructii

Lucrari de finisaj

Beton

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate