Cofrajul este un ansamblu de elemente solide ce alcatuiesc un tipar (forma, matrita etc.) necesar pentru turnarea betonului monolit. Dupa intarirea betonului cofrajul este inlaturat si ramane forma din beton dorita de constructor.
Orice cofraj este alcatuit din trei elemente: platelaj (partea care vine in contact direct cu betonul), elemente de sustinere a platelajului si elemente de asamblare a cofrajului.
Platelajul este elementul fundamental al unui cofraj, acesta poate fi executat din lemn, metal sau plastic. La randul sau, platelajul, poate fi alcatuit din plinul cofrajului si din elemente secundare de rezistenta care pot fi separate de acesta, sau asamblate impreuna cu el sub forma de panouri de platelaj.
Cofrarea este, prin definitie, un proces auxiliar pentru realizarea elementelor de constructie din beton monolit, iar cofrajele nu se inglobeaza in constructie.
In conditiile in care cofrajul nu se inglobeaza in constructie, se pune problema refolosirii acestuia de cat mai multe ori. Astfel sunt scutite o serie de resurse precum materiale, manopera, energie etc. Din acest punct de vedere cofrajele se clasifica in doua categorii, cofraje pierdute sau nerecuperabile si cofraje recuperabile.
Cofrajele pierdute sau nerecuperabile
Din aceasta categorie fac parte cofrajele care nu se mai demonteaza dupa intarirea betonului. Astfel de cofraje sunt pierdute datorita imposibilitatii de a fi demontate datorita unor situatii cum ar fi imposibilitatatea de acces in spatiul in care sunt montate. Astfel de situatii sunt extrem de rare dar trebuie mentionate.
Cofrajele refolosibile nedemontabile
Aceste tipuri de cofraje sunt executate direct pe santier si se compun din materiale care se asambleaza cu prinderi fixe (cuie) direct la forma necesara pentru cofrarea elementului de constructie. Manterialul principal din care sunt alcatuite aceste cofraje este cheresteaua (scanduri, dulapi, rigle etc.). In urma decofrarii sunt recuperate materialele componente ale cofrajului precum cuiele, scandurile, dulapii, riglele etc. Dupa fiecare operatiune de decofrare sunt inregistrate pierderi destul de mari datorita prinderilor fixe ale elementelor ce compun un astfel de cofraj.
|