Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCe sunt emulsiile bituminoase?

Ce sunt emulsiile bituminoase?

 13 Ianuarie 2018, 17:03  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Emulsie bituminoasa

Emulsiile bituminoase sunt dispersii de particule foarte fine de bitum in apa. Aceasta dispersie a bitumului in apa este efectuata cu ajutorul unei substante numite emulgator si prin intermediul agitatiei mecanice. Emulsiile bituminoase sunt solutii formate din 50-60% bitum, 40-50% apa si 0,2-3% emulgator solubil in apa.

Ce sunt emulgatorii?

Emulgatorii sunt substante tensioactive cu caracter polar-nepolar care au proprietatea de a se absorbi cu terminatia nepolara de particule de bitum, iar cu cea polara inspre exterior. In aceasta stare echilibrul emulsiei se datoreaza distributiei uniforme a sarcinilor electrice ale particulelor care le mentine intr-o stare dispersa.

Emulgatorii principali sunt sapunul de sodiu, sapunul de colofoniu, derivatii sulfonici, acizi rezinici, naftenici etc. La aceste substante grupele polare sunt: - COONa, - COOH, - SO3H. Practic se procedeaza astfel: emulgatorii se dizolva in apa calda si sub agitare puternica se introduce bitum topit. In aceste conditii, bitumul hidrofobizeaza capatand un caracter puternic electronegativ. Astfel el poate atrage apa si se pot forma pelicule de apa in jurul particulelor de bitum. Din aceasta cauza emulsiile de bitum se pot amesteca in orice proportie cu apa. Pentru a mari stabilitatea emulsiilor, se mareste cantitatea de emulgatori sau se adauga electroliti bazici.

Utilizarea emulsiilor bituminoase

Emulsiile bituminoase se utilizeaza pentru prepararea mortarelor si betoanelor asfaltice la rece sau pentru amorsarea agregatelor si suprafetelor diferitelor elemente de constructii pe care urmeaza sa fie aplicat un strat de bitum.

Aceste emulsii bituminoase sunt compatibile cu o gama larga de suprafete, asigurand o aderenta foarte buna cu betonul, caramida, lemn, metal, piatra naturala, ceramica, polistiren expandat si extrudat, gips-carton etc. Astfel, acest material poate fi utilizat pentru hidroizolatia planseelor, pivnitelor, balcoanelor, peretilor de beton si zidarie, precum si altor elemente de constructie unde necesita aceasta operatiune de stopare a apei.

Pe langa hidroizolatie, care este principala utilitate, emulsiile bituminoase mai pot fi folosite ca: adeziv pentru diferite materiale cu rol hidroizolant, amorsa in aplicarea membranelor bituminoase, precum si ca mijloc de reparare a straturilor vechi de bitum.

Pentru a se putea utiliza emulsiile, trebuie distrus echilibrul cu scopul de a favoriza aglomerarea particulelor de bitum prin separarea lor de apa. Echilibrul se strica prin contactul emulsiei cu materialul mineral in praf care absoarbe emulgatorul si stabilizatorul, rupand emulsia prin separare de bitum. Bitumul separat se adera pe suprafata de aplicare prin adezivitate, iar apa se evapora in atmosfera.

Alte articole

    Tencuiala decorativa de exterior

Alegere tencuiala decorativa de exterior

Tencuiala decoratva este un material de finisaj exterior […]

Mai mult…

    Materiale de constructii radioactive

Materiale de constructii radioactive

Radioactivitatea este un fenomen fizic produs prin dezintegrarea […]

Mai mult…

    Tencuiala mozaicata decorativa

Ce este tencuiala mozaicata decorativa de soclu

Tencuiala decorativa pentru soclu […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook