Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Ce sunt fluidele?

Ce sunt fluidele?

 19 Noiembrie 2020, 21:40  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Ce sunt fluidele?

Substantele se clasifica de obicei, din punct de vedere macroscopic, in substante fluide si substante solide. Fluidele sunt acele substante care pot curge. Termenul de fluid include substantele lichide si cele gazoase. Aceste clasificari nu sunt intotdeauna exacte.

Unele substante fluide, cum ar fi rasina sau smoala, curg atat de incet ca le putem incadra in categoria solidelor in intervalele de timp cand se lucreaza cu ele.

Plasma, care este un gaz puternic ionizant, nu se incadreaza in nicio categorie din acestea. Ea este numita "cea de-a patra stare de agregare a materiei" pentru a fi distinsa de starile solida, lichida si gazoasa. Chiar diferenta dintre un lichid si un gaz nu este distincta deoarece, variind presiunea si temperatura in mod convenabil, este posibil de a transforma un lichid (de exemplu apa) in gaz (ex. vaporii) fara aparitia unui menisc si fara a-l fierbe. Densitatea si vascozitatea variaza in mod continuu in timpul procesului. Pentru a face aceasta trebuie folosite presiuni mai inalte decat asa-numita presiune critica (pentru apa presiunea critica este de 218 atmosfere).

Plasma
Plasma

In acest articol vom defini un fluid asa cum este el inteles in mod obisnuit si vom fi interesati numai in acele proprietati ale fluidelor care sunt legate de proprietatea lor de a curge. Prin urmare, aceleasi legi fundamentale controleaza comportarea din statica si dinamica atat a lichidelor cat si a gazelor in ciuda diferentelor dintre ele pe care le observam la presiuni obisnuite.

Pentru solide care au dimensiuni si forme bine definite, am formulat mecanica corpurilor rigide, modificata prin legile elasticitatii pentru corpurile care nu pot fi considerate perfect rigide. Deoarece fluidele isi schimba forma in mod continuu si in cazul gazelor au un volum egal cu cel al vasului in care sunt cuprinse, trebuie sa dezvoltam noi metode de rezolvare a problemelor in mecanica fluidelor.

Aplicatiile mecanicii la medii continue, atat solide cat si fluide, se bazeaza pe legile miscarii lui Newton combinate cu legi convenabile ale fortei. Pentru fluide, ca si pentru solide dealtfel, este convenabil sa dezvoltam formulari speciale ale acestor legi fundamentale.

Alte articole

    Efortul unitar tangential

Efortul unitar tangential

Directia eforturilor unitare interioare in jurul unui punct […]

Mai mult…

    Ce este efortul unitar

Ce este efortul unitar?

Raportul dintre forta dF care actioneaza pe un element mic de suprafata […]

Mai mult…

    Ce este tixotropia

Ce este tixotropia?

Tixotropia este o proprietate a unor geluri (groase sau vascoase) de a se lichefia la actiunea […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook