Acasa » Tehnologii » Materiale de constructii › Ce sunt polimerii?
Ce sunt polimerii?
08 Iulie 2019, 22:40 | Rombadconstruct | Materiale de constructii

Polimeri sunt compusi macromoleculari formati prin repetarea multipla a unor elemente structurale determinate. Dupa natura lor compusii macromoleculari pot fi: anorganici, organici si micsti. Pentru industria materialelor de constructii prezinta interes polimeri organici si micsti, intrucat numai acestia se caracterizeaza prin deformatii plastice in procesul de fabricatie. Comportarea plastica in procesul de obtinere al polimerilor a determinat denumirea lor de mase plastice (materiale plastice sau plastic).
Definitia de mase plastice data polimerilor se considera improprie, intrucat in practica pentru a satisface conditiile impuse de multiplele solicitari in constructii pentru materialele din polimeri, nu plasticitatea reprezinta proprietatea fundamentala, si caracteristicile, precum: elasticitatea (flexibilitatea) si rigiditatea.
Cei mai cunoscuti polimeri sunt: celofanul, polistirenul, PVC-ul (poli clorura de vinil), poliesterul si multi altii pe care ii gasiti descrisi in articolul Materiale sintetice obtinute prin polimerizare sau in articolul Materiale din polimeri pe baza de celuloza.

Aproape toate plasticele sunt polimeri de natura organica
Macromoleculele polimerilor se formeaza in urma proceselor de polimerizare si policondensare.
Polimerizarea
Polimerizarea este procesul in care moleculele se leaga intre ele de asa natura incat se pastreaza constant felul atomilor si raporturile dintre ei, atat in molecula cat si in macromolecula rezultata. Astfel de curge polimerizarea etenei cu formare de polietilena:
Molecula de baza CH2 = CH2 se numeste monomer, iar elementul structural care se repeta -CH2-CH2-, mer. Molecula rezultata [-CH2-CH2-]n, poarta denumirea de polimer, iar numarul de repetitii n, grad de polimerizare. In alternativa ca polimerizarea se face intre monomeri diferiti, respectiv intre substante diferite, macromolecula poarta denumirea de copolimer, iar fenomenul de copolimerizare.
Polimerizarea se produce sub efectul caldurii, presiunii sau al unor adaosuri care intervin in reactie.
Practic, polimerizarea are loc intre substantele formate din molecule cu legaturi multiple. Aceste legaturi determina procesul chimice de combinare a reactantilor. Reactiile de polimerizare fiind reactii de aditie se pot desfasura printr-un mechanism ionic, radicalic sau prin reactie de cataliza.
Policondensarea
Policondensarea se caracterizeaza prin combinarea a mai multor molecule si eliminarea de molecule simple intrucat in macromolecula rezultata nu se mai pastreaza nici numarul de atomi si nici raportul initial dintre atomii moleculei de baza. Exemplul tipic de policondensare il furnizeaza reactia dintre un alcool cu un biacid organic.
Policondensarea se poate produce, de asemenea, sub influenta caldurii, presiunii sau a unor catalizatori. in decursul fenomenului de policondensare fiecare treapta a reactiei este analoga precedentei. continuitatea reactiei de policondensare este conditionata de existenta a doua grupe functionale si de eliminarea permanenta din sistem a moleculelor simple (apa, amoniac etc.). Intr-o alternativa contrara moleculele simple neinlaturate cauzeaza stabilirea unui echilibru a reactiei de policondensare, impiedicand transformarea totala intr-o singura macromolecula a reactantilor.
Macromoleculele polimerilor contin cel putin 1.500 de atomi, avand o greutate moleculara mai mare de 10.000.
- WikimediaCommons.org, https://bit.ly/2LEuYNL, vizitat: 8 iulie 2019;
- Birgit Böllinger, "Plastic", https://bit.ly/2XQP8dQ, Pixabay.com, vizitat: 7 iulie 2019;
- Voinea N.I. si Mugioiu D., "Chimie si materiale de constructii", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1969.

Ce este poliesterul?
Poliesterul este un tip de polimer obtimut prin policondensarea acizilor bibazici cu […]
Mai mult…
Materiale sintetice obtinute prin polimerizare ce se folosesc in constructii
Materiale sintetice […]
Mai mult…
Materiale din polimeri pe baza de celuloza
Polimerii sunt compusi macromoleculari ce iau nastere […]
Mai mult…