Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCel mai dur lemn din lume

Cel mai dur lemn din lume

 01 Noiembrie 2021, 17:27  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Exista o mare neclaritate pe internet in ceea ce priveste cel mai dur lemn din lume. Majoritatea site-urilor, atat nationale cat si internationale, promoveaza Australian buloke (figura 1) fiind arborele care ofera pe piata constructiilor cel mai dur lemn din lume. Cercetand mai atent, exista surse de specialitate care ne spun cu totul altceva. Una dintre aceste surse este siteul Wood-database.com - un portal online creat de Eric Meier care detine cele mai solide informatii cu privire la lemn. Meier, obsedat de materia lemnoasa, a experimentat cele mai dure lemne din intreaga lume si a facut o lista cu peste 600 de exemplare de plante producatoare de lemn. In lista acestuia, organizata in functie de duritatea lemnului, lemnul provenit de la Australian buloke (figura 1) nici macar nu se regaseste in primele 10.

Australian buloke
Fig. 1 - Australian buloke

Dar care este cel mai dur lemn din lume? Dupa cercetarile de specialitate s-a constatat ca Acacia peuce (figura 2), o specie de salcam din Australia cunoscut si ca Waddywood, produce cel mai dur lemn din lume. Salcamul peuce este o specie ce creste doar in cateva regiuni ale continentului australian, creste pana la 18 m inaltime si ajunge la o varsta de 200 de ani, unele specii pot trai si 500 de ani.

Cel mai dur lemn din lume
Fig. 2 - Cel mai dur lemn din lume - Acacia peuce (Waddywood)

Dar, cum se stabileste duritatea lemnului? Pentru a masura duritatea lemnului, specialistii utilizeaza o metoda foarte populara denumita testul de duritate Janka - se bazeaza pe masurarea fortei aplicate unei bile metalice ce se apasa in corpul unei materii lemnoase. In urma testului Janka, materialul/lemnul este clasificat in cinci categorii: lemn de esenta foarte moale (duritatea mai mica de 250 kgf), lemn de esenta moale (duritatea cuprinsa intre 251 - 500 kgf), lemn de esenta potrivit de tare (duritatea cuprinsa intre 501 - 650 kgf), lemn de esenta tare (duritatea cuprinsa intre 651 - 1000 kgf) si lemn foarte tare (duritatea depaseste 1000 kgf).

In urma testului Janka, Acacia peuce (Waddywood) are o duritate Janka de 2 100 kgf/cm2 asta inseamna ca lemnul provenit de la aceasta specie rezista unei forte de 20 600 N. Datorita duritatii sale, lemnul provenit de la aceasta specie de salcam prezinta o rezistenta la rupere de 150 MPa (megapascali)

Duritatea lemnului de Acacia peuce
Fig. 3 - Duritatea lemnului (in kgf) de salcam peuce (Acacia peuce) in comparatie cu alte materii lemnoase
Bibliografie
  1. Badea F., "Testul de duritate Janka", https://www.rombadconstruct.ro/testul-de-duritate-janka.html, vizitat la 1 noiembrie 2021;
  2. Ghelemeziu N. G., "Identificarea lemnului", Editura Tehnica, Bucuresti;
  3. Meier E., "Acacia peuce", https://www.wood-database.com/waddywood/, vizitat la 1 noiembrie 2021;
  4. Wikipedia.org, "Acacia peuce", https://en.wikipedia.org/wiki/Acacia_peuce, vizitat la 1 noiembrie 2021.
Alte articole

    Tipuri de lemn

Tipuri de lemn de esenta tare

Atunci cand vorbim de lemn de esenta tare ne referim la lemnul provenit de la […]

Mai mult…

    Structura lemnului

Structura macroscopica a lemnului

Structura macroscopica a lemnului poate fi cercetata […]

Mai mult…

    Emulsie

Ce sunt emulsiile?

Emulsiile sunt amestecuri obtinute prin amestecarea unor substante care […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook