Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareCenusa este toxica pentru plante sau nu?

Cenusa este toxica pentru plante sau nu?

 10 Aprilie 2019, 21:13  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Cenusa este toxica

Cenusa de soba, semineu, gratar, sau alte locuri de provenienta, de multe ori este folosita ca ingrasamant pentru plante. Aceasta este aplicata pe sol pentru a asigura un strat fertil datorita componentilor nutritivi detinuti de aceasta. Insa, aceasta practica nu este intotdeauna recomandata, deoarece exista situatii cand in urma arderii anumitor combustibili solizi sa rezulte substante nocive, atat pentru plante cat si pentru om.

Cenusa din soba sau alte mijloace de provenienta, pe langa elementele nutritive si oligoelementele, mai contine si metale grele foarte daunatoare sanatatii. Astfel, cenusa aplicata in straturile de legume face posibil ca aceste substante toxice sa afecteze atat plantele cat si oamenii prin consumul frunzelor, fructelor sau legumelor plantelor cultivate in acest mod. Efectul nociv al metalelor grele asupra plantelor si indirect asupra omului produc o serie de efecte negative ajungandu-se pana la mortalitate.

Metalele grele sunt acele metale ce prezinta o densitate mai mare de 5 kg/dm3 si majoritatea prezinta toxicitate ridicata. O parte dintre acestea sunt benefice organismelor vi, insa in cantitati foarte mici, cum ar fi: manganul, fierul, molibdenul, nichelul, cobaltul etc. O alta parte dintre metalele grele sunt absolut nefolositoare in procesele biochimice ale organismelor vi, acestea reprezentand un pericol major, cum ar fi: cadmiul, mercurul, plumbul etc.

Cenusa detine un pH cu o valoare destul de mare, cuprinsa intre 11 si 13. Acest lucru nu este benefic pentru anumite plante care necesita un sol acid.

Prin urmare, fata de cele mentionate, trebuie sa aveti mare grija atunci cand folositi cenusa ca ingrasamant. Si totusi, daca folositi cenusa ca ingrasamant, folositi cenusa rezultata in urma arderii lemnului in general, cenusa de carbune trebuie aruncata.

Alte articole

    Taiere trandafiri

Taierile de primavara la trandafiri

Taierile de primavara la trandafiri sunt lucrari […]

Mai mult…

    Trandafir

Plantarea si ingrijirea trandafirilor

Plantarea trandafirilor trebuie facuta in locuri ferite de […]

Mai mult…

    Montaj sindrila bituminoasa

Cultivarea murului

Murul este o planta arbust, perena, cunoscuta si cu denumirea de […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook