CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogCetatea Rasnov

Cetatea Rasnov

29 Octombrie 2016, 16:37   |  Florin Badea  |  Comentarii
Castele si cetati, Cladiri, Constructii din Romania,
Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov (Rasnov, Romania) - GALERIE FOTO (35)
Cetatea Rasnov Acces latura de sud a cetatii Acces in turnul Armelor Acces zid cetate Interiorul baracanei mari Aspect in interiorul cetatii Rasnov Barbacana mare Capela cetatii Rasnov Cladiri ale cetatii Cladiri in cetatea Rasnov Constructie in cetatea Rasnov Constructii in cetatea Rasnov Curtea interioara a cetatii Rasnov Turnul de intrare Interior cetate Intrare in cetatea Rasnov Latura de sud a cetatii Poarta cuetii exterioare Punct de observare Ruine in interiorul cetatii Turn cetatea Rasnov Turn de fortificatie Turn de fortificatie Turnul Pentagonal Turnul Armelor Turnul Bathory Turnul de sud-est al cetatii Vedere exterioara a cetatii Rasnov Peste zidurile cetatii Rasnov Zidului de sud al cetatii Rasnov Vederea orasului Rasnov din cetate Vederea orasului Rasnov Sudul cetatii Rasnov Partea de sud a fortificatiei

Orasul Rasnov este situat in zona centrala a tarii, la aproximativ 15 km de orasul Brasov, in regiunea Tara Barsei. Pozitionat la poalele masivului Postavaru si in partea nordica a trecatoarei Rucar, acesta se gaseste la o altitudine de 676 m masurata de la nivelul marii.

Istoria orasului Rasnov ne trimite in timpul dacilor, cand pe acest teritoriu, unde astazi gasim o minunata societate transilvaneana, traiau dacii cumidavensi situati in toata zona curburii carpatilor. Insa prima atestare documentara a acestui minunat oras apare intr-un document emis de Carol Robert de Anjou. In acest document Rasnovul apare cu numele de "Rosnov" la 1331. Intr-un alt document datat la 1388 orasul Rasnov apare cu denumirea de Villa Rosarum (Rosendorf) tradus ca Satul Trandafirilor.

Astazi Rasnovul este o importanta statiune din judetul Brasov ce se numara printre cele mai de varf zone turistice judetene. Statutul de statiune de varf de interes national este atestat de numeroase criterii indeplinite de orasul Rasnov din punct de vedere turistic.

Printre obiectivele cele mai importante se numara Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae, Biserica Evanghelica, Promenada si in primul rand Cetatea Rasnov. Aceasta din urma reprezentand cea mai importanta atractie turistica a zonei si simbolul istoric al orasului Rasnov. Cetatea Rasnov facand parte dintre monumentele medievale de importanta nationala.

Cetatea Rasnov este un complex fortificat pozitionat in varful unui deal inconjurat de padure. Aceasta a fost construita in functie de teren, astfel ca prezinta forme neregulate ale fortificatiilor si cladiri lipsite de aliniere si uniformitate.

Necesitatea pozitiei greu accesibile (cetatea Rasnov fiind accesata doar prin partea de est) si sistemul de aparare foarte bine construit si organizat se datoreaza atacurilor foarte dese la care asezarea era supusa. Aceste atacuri veneau din partea numeroaselor invazii ale armatelor dusmane ce ajungeau in aceasta zona in drumul lor spre Transilvania, drum ce era foarte usor prin trecatoarea Rucar-Bran.

Constructia cetatii, in ciuda modificarilor suferite pana in prezent, inca pastreaza arhitectura originala a acestei fortificatii denumite Cetatea Rasnov. O fortificatie ce a sfuferit si a rezistat aproape neclintita numeroaselor invazii la care a fost supusa.

Cetatea Rasnov are o structura alcatuita din materiale locale precum caramida din lut ars, piatra, lemn si mortarul care leaga caramizile si pietrele intre ele. Toata aceasta structura este intinsa pe o suprafata de circa 3500 metri patrati, formata din ziduri de fortificatie, cladiri interioare si turnuri de paza si aparare. Turnurile cetatii, in general, au forma de patrulater, mai putin doua care sunt diferite, unul triunghiular si unul pentagonal. Aceste turnuri sunt dispuse de jur imprejurul zidului de aparare al cetatii si aveau rol de aparare, paza si observare.

Zidurile cetatii Rasnov formeaza doua curti, una interioara unde se gasesc cladirile ce le foloseau localnicii in timpul asediilor si o curte exterioara pozitionata in partea accesibila a cetatii, adica in partea de est.

Curtea exterioara avea rol de adapostire si protejare a animalelor satenilor, aceasta prezinta doua intrari, una destinata animalelor iar cealalta asigura aprovizionarea cu alimente, armament si diferite materiale utile locuitorilor cetatii. Tot aici, in curtea exterioara se gasea una din capelele cetatii numita Capela de Jos.

Cladirile din curtea interioara, ce adaposterau locuitorii Rasnovului in vremuri de asediu, erau construite independent si cu arhitectura simpla. Pe langa cladirile de adapost ale oamenilor, aici au fost amenajate o scoala si o capela.

Singura problema a cetatii ce o facea vulnerabila era lipsa unei surse de apa in interiorul zidurilor. Pentru a se aproviziona cu apa cetatea Rasnov locuitori ei erau nevoiti sa faca provizii mari de apa. Insa pe o perioada lunga de asediu proviziile de apa nu erau suficiente, iar localnicii erau nevoiti sa paraseasca fortificatia si sa se aprovizioneze cu apa de la un izvor din apropiere, numai de ei stiut.

Cetatea a rezistat la numeroase atacuri din partea multor atacatori. Primul atac executat impotriva cetatii a fost in anul 1335, iar primul atac otoman dateaza in anul 1421 cand turcii neputand cuceri cetatea Rasnov se indreapta catre Brasov pe care il distrug, acesta nefiind fortificat.

De-a lungul istoriei sale cetatea Rasnov a fost cucerita o singura data. Cucerirea acesteia s-a datorat lipsei unei surse de apa in interiorul cetatii. Singura ocupare a cetatii de catre o forta dusmana a avut loc in anul 1612, iar cuceritorul a fost principele Transilvaniei Gabriel Bathory. Acesta a ocupat partea estica din exteriorul cetatii unde se afla izvorul de aprovizionare cu apa.

Gabriel Bathory, dupa ce cucereste cetatea Rasnov, instaleaza aici o garnizoana formata din armata sa si alunga toti locuitorii Rasnovului.

In anul 1612 satenii din Rasnov incearca o recuperare a cetatii printr-un atac care se dovedeste fara folos. Mai tarziu, totusi, in 1613, locuitorii din Rasnov isi recupereaza cetatea printr-o rascumparare, platita de acestia lui Gabriel Bathory.

Dupa pierderea si recuperarea cetatii rasnovenii ajung la concluzia ca este necesara o fantana in interiorul cetatii, astfel acestia i-a aceasta masura sapand o fantana in interiorul cetatii intre anii 1623 - 1640.

Astazi cetatea poate fi vizitata zilnic de catre public, iar vizita acesteia ofera o lectie impresionanta de istorie.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate