Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Cine a inventat masina de spalat haine?

Cine a inventat masina de spalat haine?

 09 Aprilie 2020, 13:01  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Prima masina de spalat

Activitatea de spalat haine isi are originile inca din cele mai vechi timpuri. Romanii au fost primii, potrivit dovezilor istorice, care au folosit sapunul pentru spalarea hainelor. Acestia utilizau grasimea de la animale pe post de sapun. O alta dovada istorica a vechimii activitatii de spalare a hainelor ne duce in Troia, unde au fost descoperite albii publice pentru spalat . Aceste albii erau confectionate din piatra, iar femeile cetatii Troiei se adunau sa spele rufele.

In anul 1797 a fost inventat lemnul de frecat. Majoritatea oamenilor secolului al XIX-lea foloseau un vas de lemn pentru a spala hainele. Rufele erau asezate in vasul de lemn unde era pusa apa calda si sapun, apoi erau agitate prin intermediul unui instrument din lemn ce semana cu un scaunel cu trei picioare. Acest dispozitiv era asezat la capatul unui maner. La celalalt capat al manerului exista un dispozitiv in cruce ce facea posibila prinderea cu mainile. Chiar si primele masini de spalat haine moderne au fost construite pe baza acestei tehnologi.

Masina de spalat haine

In anul 1851, a fost inventata prima forma de masina de spalat asemanatoare celei moderne din punct de vedere al principiului de spalare. Inventatorul primului astfel de prototip a fost americanul James King. Prima masina de spalat moderna avea la baza un tambur rotativ ce era actionat manual.

Prima masina de spalat rotativa brevetata, a fost inventata de americanul Hamilton Smith in anul 1858. Smith a proiectat masina de spalat pentru prima data cu tamburul rotativ pe verticala, principiu ce il folosesc si masinile de spalat moderne. Astfel, Hamilton Smith este recunoscut ca inventatorul masinii de spalat haine.

In anul 1874, William Blackstone a produs pentru prima data masina de spalat haine ce putea fi folosita in casa.

De abia in anul 1908, a fost inventata prima masina de spalat rufe electrica. Aceasta a fost denumita Thor si a fost produsa de compania americana Hurley Machine si brevetata de inventatorul Alva Fisher. Aceasta folosea principiul tamburului rotativ, insa acesta era pus in functiune de un motor ce functiona electric.

Prima masina de spalat haine

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/cine-a-inventat-masina-de-spalat-haine.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Bibliografie
  1. Castleden R., "Inventii care au schimbat lumea", Vol. II, Editura Meteor Publishing;
  2. Quizzclub.com, "What did American Hamilton Smith patent in 1858?", ( https://bit.ly/2Veei2F ), Vizitat: 09 aprilie 2020;
  3. Wikimedia Commons, "The Thor Electric Washing and Wringing Machine", ( https://bit.ly/2JNKtki ), Vizitat: 09 aprilie 2020.
Alte articole

    Inductia electromagnetica

Inductia electromagnetica. Experiment

Inductia electromagnetica este o manifestare […]

Mai mult…

    Campul magnetic

Ce este campul magnetic?

Acest camp magnetic este o manifestare a materiei care ia […]

Mai mult…

    Densitatea corpurilor

Ce este densitatea corpurilor?

Densitatea corpurilor este acea marime fizica ce se defineste […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook