Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiClasificarea constructiilor dupa destinatia lor

Clasificarea constructiilor dupa destinatia lor

 20 Aprilie 2020, 16:29  |   Florin Badea  |   Lucrari de constructii

Clasificarea constructiilor

Avand in vedere destinatia lor, clasificarea constructiilor se face in doua mari categorii. Acestea se impart in cladiri si constructii speciale.

Cladirile sunt constructiile destinate sa adaposteasca oamenii, animalele, materiile prime si diverse produse sau in care oamenii isi desfasoara activitatea. Constructiile speciale sunt celelalte constructii care nu intra in categoria cladiri, cum ar fi: lucrari de arta monumentala (statui), lucrari hidrotehnice, poduri, tuneluri, baraje, drumuri, linii feroviare, linii electrice si in general toate constructiile care nu adapostesc oameni si/sau activitatile lor.

A. Cladiri

Cladirile se clasifica in trei categorii, si anume:

 1. cladiri civile;
 2. cladiri industriale;
 3. cladiri agrozootehnice.

1. Cladirile civile

Cladirile civile sunt constructiile ce sunt utilizate de oameni in activitatea de zi cu zi. Acestea se impart in trei categorii:

2. Cladirile industriale

Cladirile industriale sunt acele cladiri destinate activitatii industriale din toate ramurile ale industriei, dintre acestea se numara: fabrici, uzine, ateliere, magazii, depozite, hale industriale, centrale termice si electrice etc.

3. Cladiri agrozootehnice

Aceasta categorie este destinata domeniului agricol si dintre acestea amintim: hale agricole, remize pentru adapostirea utilajelor agricole, silozuri de cereale, silozuri chimice, sere, solarii, grajduri si adaposturi de animale, crescatorii de pasari etc.

B. Constructii industriale

Din aceasta categorie fac parte constructiile care nu adapostesc oameni si activitatea acestora. Constructiile industriale se impart in 5 categorii si anume:

 1. Lucrari de cai de comunicatii;
 2. Lucrari de arta pentru cai de comunicatii;
 3. Lucrari hidotehnice;
 4. Lucrari pentru alimentare cu apa si canalizare;
 5. Lucrari diverse;

1. Lucrari de cai de comunicatii

Din aceasta categorie fac parte toate constructiile ce fac posibil transportul pe toate liniile de comunicatii. Din aceasta categorie fac parte: cai ferate, drumuri, canale de navigatie, galerii de metrou, piste de aterizare etc.

2. Lucrari de arta pentru cai de comunicatii

Aceste constructii sunt acelea ce ofera un aers estetic cailor de comunicatii in anumite puncte unde este necesara o lucrare mai complexa, cum ar fi: poduri, podete, viaducte, tuneluri etc.

3. Lucrari hidotehnice

Lucrarile hidrotehnice sunt acele lucrari de constructii ce se fac in vederea stapanirii si/sau folosirii apei naturale in scopuri agricole sau industriale. Din aceasta categorie fac parte: baraje, diguri, canale, ecluze, lucrari de irigatii etc.

4. Lucrari pentru alimentare cu apa si canalizare

Lucrarile pentru alimentare cu apa si canalizare sunt acele lucrari ce asigura dirijarea si folosirea apei pentru necesitatile activitatilor omului, acestea sunt: conducte de aductie si distributie, rezervoare de apa, statii de pompare, statii de epurare, captari de apa, canale colectoare etc.

5. Lucrari diverse

Din aceasta categorie fac parte toate lucrarile de constructii speciale ce nu se regasesc intr-o categorie de mai sus, cum ar fi: cosuri de fum, linii electrice aerienne si subterane, stadioane, statui, turnuri de extractie la exploatarile miniere, turnuri de racire etc.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/clasificarea-constructiilor-dupa-destinatia-lor.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Alte articole

  Constructia in regie proprie

Constructia in regie proprie

Legislatia in vigoare din domeniul constructiilor, in tara noastra […]

Mai mult…

  Citirea inscriptiilor de pe desene

Citire plan constructii - inscriptiile de pe desene

In citirea planului unei constructii […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook