Acasa » Tehnologii » Reguli si masuriCod culori pentru deseuri selective

Cod culori pentru deseuri selective

 28 Mai 2023, 18:09  |   Rombadconstruct  |   Reguli si masuri

Cod culori deseuri selective

In Romania, colectarea selectiva a deseurilor a devenit obligatorie din 2019. Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 31/2019 care aproba OUG nr. 74/2018 pentru modificarea si completatrea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor.

Conform articolului I, pct. 3 din OUG nr. 74/2018 care modifica Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, autoritatile administratiei publice au obligatia de a asigura colectarea selectiva (separata) a deseurilor reciclabile.

Alineatul (1) al articolului 17 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, modificat cu OUG nr. 74/2018 si aprobat prin Legea 31/2019, are urmatorul enunt:

(1) Autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociatiile de dezvoltare intercomunitara ale acestora, au urmatoarele obligatii:
 
a) sa asigure colectarea separata pentru cel putin deseurile de hartie, metal, plastic si sticla din deseurile municipale;
 
b) sa atinga, pana la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala generata, cel putin pentru deseurile de hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere sau, dupa caz, din alte surse, in masura in care aceste fluxuri de deseuri sunt similare deseurilor care provin din gospodarii; …

Cu totii cunoastem importanta reciclarii deseurilor, fie acasa, la serviciu sau pe strada. Reciclarea selectiva este responsabilitatea civica a fiecaruia dintre noi de a reduce cantitatea de gunoi dusa la groapa de gunoi. Avand in vedere cele mentionate, pentru ca noi sa reciclam in mod corespunzator, este necesar sa avem la dispozitie instalatii de reciclare adecvate.

Atunci cand sunt separate deseurile reciclabile, este nevoie de cosuri de gunoi organizate pe coduri de culori pentru deseuri selective. Aceasta metoda faciliteaza reciclarea, deoarece disting clar tipul de deseu.

Culorile utilizate pentru diferitele tipuri de cosuri de reciclare pot varia de la o companie la alta, totusi acestea respecta o anumita paleta de culori, asa cum vedem in continuare.

Tabel - Semnificatie cod culori deseuri selective

Nr. crt.
Cod culori deseuri selective
Semnificatie cod culori deseuri
1.
Maro
In acest recipient de culoare maro sunt colectate materiale organice, cum ar fi deseurile alimentare, fructe si legume, flori, resturi de plante, golirea resturilor din farfurie, inclusiv carne, peste si alte resturi de mancare, zatul de cafea, astfel incat sa poata fi duse la un loc special si transformate in compost pentru uz agricol sau biogaz pentru energie.
2.
Albastru
In recipientul de culoare albastru sunt colectate materiale din hartie si carton curate si uscate cum ar fi: hartie de calculator, ziare, reviste, scrisori, caiete, dosare, pungi de hartie, fotografii, carti de telefon, carti postale, cataloage, plicuri, cuti de cereale, cutii de servetele, cutii de detergent, prosoape de hartie si hartie igienica, cutii de pantofi, cutii de carton, cutii de la alimente uscate, cutii de sucuri de fructe, cutii de lapte, cutii de cereale, cutii de vin etc.
3.
Galben
In acest recipient de culoare galben sunt stocate deseuri reciclabile din material plastic si metal, precum: sticle de suc cu capac, sticle de sifon cu capac, recipiente de detergent cu capac, recipiente de ulei de gatit cu capac, sticle de sampon cu capac, sticle de lotiune, sticle de lichid de spalat vase, recipiente pentru inalbitor, sticle pentru apa cu capac, cutii de margarina si iaurt, jardiniere din plastic, doze de suc, doze de bere, conserve de legume, conserve de carne, conserve de pateu, cutii de hrana pentru animale, forme de prajituri, folii de aluminiu, cutii de vopsea, umerase de sarma etc.
4.
Verde
Acest recipient de culoare verde colecteaza deseuri reciclabile din sticla, precum: sticle de vin, sticle de sampanie, sticle de bere, sticle de sifon, borcane de sos, borcane de muraturi, borcane de compot si dulceata, sticle sparte, geamuri sparte etc.
5.
Negru
Containarul de culoare neagra colecteaza toate deseurile care nu pot fi reciclate, precum: ambalaje foarte murdare, hartie si sevetele murdare, servetele umede murdare, scutece, resturi vegetale tratate cu pesticide etc. Insa, nu sunt permise aruncarea in acest recipient de anumite deseuri, cum ar fi: deseurile inerte (nisip, pietris etc.), textilele, incaltamintea, bateriile uzate, materiale din lemn, componente electrice si electronice.
Alte articole

    Tipuri de deseuri reciclabile

Tipuri de deseuri reciclabile

Reciclarea deseurilor reprezinta recuperearea acestora […]

Mai mult…

    Curiozitati despre cutremure

100 de curiozitati despre cutremure

Cutremurele sunt cele mai devastatoare hazarde […]

Mai mult…

    Clase de risc seismic

Clase de risc seismic. Semnificatie

In tara noastra, evaluarea seismica a cladirilor se […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook