Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCofraje glisante. Descriere si functionare

Cofraje glisante. Descriere si functionare

 07 Aprilie 2019, 11:02  |   Florin Badea  |   Lucrari de constructii

Cofraj glisant
Cofraj glisant la lucrarile de executie a Viaductului Catusa (Galati, Romania)

Dezvoltarea rapida a industiei constructiilor din beton armat din a doua jumatate a secolului XX impune constructorilor, arhitectilor si inginerilor sarcini dintre cele mai mari. Aceste sarcini nu pot fi duse la indeplinire decat prin cele mai mai avansate metode de constructie de la acea vreme. Aceste metode trebuiau sa asigure continuitatea lucrarilor si realizarea unei viteze mari de executie si, in acelasi timp, economie de materiale si investitii. O astfel de metoda este executarea constructiilor cu cofraje glisante. Aceasta metoda permite executarea rapida, fara schele sau esafodaje ajutatoare, a peretilor constructiilor alcatuiti din beton.

Descrierea metodei de turnare a betonului cu cofraje glisante

Metoda de turnare a betonului cu cofraje glisante consta din executarea, la baza constructie ce urmeaza a fi ridicata, a unui cofraj de inaltime cuprinsa intre 1-2 m, avand forma peretilor. Acest cofraj, foarte stabil si ne legat de podea, se suspenda prin intermediul unor juguri (cadre de lemn sau metalice), de o serie de dispozitive de ridicare sustinute pe tije metalice cu diametre cuprinse intre 25-50 mm, sau pe alte elemente ce reazema pe fundatie sau pe betonul intarit al peretilor.

Schema cofraj glisant
Schema unui cofraj glisant

Dupa umplerea cofrajului cu beton, pe masura intaririi acestuia, cofrajul se ridica treptat, fiind antrenat de dispozitivele de ridicare de care este agatat si care se urca pe tijele sau elementele dde sustinere, fiind actionate manual, hidraulic, pneumatic sau mecanic.

Turnarea betonului, montarea armaturii, a ramelor pentru usi si ferestre, a cutiilor pentru crearea golurilor in general, se face treptat pe masura ce cofrajul se ridica. Toate aceste operatiuni se fac de pe o platforma situata la nivelul marginei sale superioare. Platforma superioara are legat de ea si sta suspendate, la 3-4 m sub ea, o alta platforma sau chiar doua inferioare. De pe aceste platforme se urmareste calitatea betonului turnat, se corecteaza eventuale nereguli, se scot ramele pentru golurile din pereti (ferestre) si se finiseaza betonul dupa iesirea din cofraj.

Cofrajul glisant se ridica continuu cu o viteza cuprinsa intre 5-30 cm/h, aceasta inseamna apriximativ cate 1-4 cm la fiecare ridicare. Ridicarea cofrajului depinde foarte mult de viteza de intarire a betonului, astfel se realizeaza un lant tehnologic, alcatuit din mai multe faze esalonate pe orizontala si pe verticala (cofrare, armare, turnare, intarire si decofrarea betonului, controlul calitatii, corectarea defectelor, scoaterea ramelor pentru goluri, finisarea suprafetelor etc.). In urma acestor faze, peretii raman finisati total sau partial si sunt pregatiti sa primeasca eventuale plansee interioare.

Greutatea cofrajului glisant si a platformelor de lucru este sustinuta, de instalatia de ridicare si de tijele metalice care raman in beton pana la terminarea glisarii. Betonul care nu-si sustine decat greutatea sa proprie, se deslipeste de cofraj la numai 4-12 h de la turnare.

Siloz de cereale
Siloz de cereale cu o capacitate de 60.000 de tone, executat cu cofraj glisant (Corabia, Romania)

Executarea constructiilor cu cofraje glisante se face prin lucrarea in 2-3 schimburi, astfel este asigurat un flux continuu al operatiuni de turnare a betonului. In acest mod, constructia este ridicata intr-un timp cu o viteza cuprinsa intre 2 si 6 m/zilnic. O astfel de performanta nu poate fi atinsa cu nici un alt mijloc de executie. Glisarea nu este oprita decat la finalul lucrarii, o eventuala oprire poate cauza constructiei, de aceea nu este recomandata.

Planseele se reazema pe pereti prin intermediul unor goluri lasate in momentul turnarii. Executarea acestor elemente de constructie se face prin diferite metode, fie prin turnare a betonului monolit pe cofraje din panouri, pe cofraje din materiale usoare prefabricate, fie plansee mixte cu elemente de beton armat si metalice.

Ansamblul de locuinte Floreasca
Ansamblul de locuinte Floreasca, executat cu cofraje glisante (Bucuresti, Romania)

Alcatuirea si functionarea cofrajelor glisante

Exista o serie de reguli pe care se bazeaza cofrajele glisante:

1. Compunerea corecta a unei instalatii de cofraj glisant

Aceasta instalatie trebuie sa cuprinda urmatoarele:

- platformele de lucru (una superioara si una sau doua inferioare) care se reazema pe cofrajul glisant;
- instalatia de ridicare a cofrajului care constituie si suportul intregului gofraj glisant;
- instalatie electrica pentru asigurarea iluminarii si a diferitelor necesitati de santier;
- instalatie de apa; - instalatie termica pentru incalzirea pe vreme cu temperaturi scazute;
- si nu in ultimul rand, instalatia de controlare a planeitatii si verticalitatii cofrajului.

Instalatia de cofraj trebuie executata corect si fara a exclude una din instalatiile ce o compun. Executarea corecta a acesteia permite o foarte buna si de calitate operatiune de constructie. Asfel sunt indeplinit toti pasi care duc la indeplinirea in cele mai bune conditii ale calitatii lucrarii.

2. Greutatea intregii instalatii sa fie sustinuta de dispozitivele de ridicare a cofrajului

Aceasta sustinere trebuie asigurata de o serie de tije metalice solide ce sunt fixate si se sprijina pe betonul intarit rezultat in urma glisarii. Astfel se creaza conditii optime pentru operatiunea de decofrare timpurie a betonului.

3. Se urmareste folosire peretilor rigizi pentru a nu se ivi o posibila flambare a tijelor, respectiv recuperarea acestora dupa glisare

4. Asigurarea mecanizarii operatiunilor de preparare a betonului pana la cele de punere in opera

5. Punerea in opera a betonului in straturi care sa nu depaseasca 12 cm

6. Trebuie create posibilitati de modificare a sectiunii constructiei pe inaltime

Aceasta trebuie asigurata prin modificarea cofrajului glisant pe timpul operatiuni, apeland la o serie de dispozitive speciale.

7. Trebuie stabilite toate mijloacele de executie, cum ar fi: materialele, masinile, utilajele, echipele de muncitori etc.

Alte articole

    Grinda

Calcul incarcare grinda din beton armat

Grinzile sunt elemente portante ale unei constructii […]

Mai mult…

    Cofraj nedemontabil

Ce sunt cofrajele?

Cofrajul este un ansamblu de elemente solide ce alcatuiesc un tipar (forma […]

Mai mult…

    Prepararea mortarului pentru zidarie

Prepararea mortarului pentru zidarie

Prepararea mortarului pentru zidarie se face pe cale mecanizata […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook