Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCofrajele nedemontabile executate direct pe santier

Cofrajele nedemontabile executate direct pe santier

 01 Iulie 2019, 15:50  |   Florin Badea  |   Lucrari de constructii

Cofrajele nedemontabile sunt confectionate, de regula, direct pe santier. Dupa decofrare acestea sunt recuperate, pe cat posibil, intr-un procent cat mai mare. Aceste cofraje sunt realizate din materiale cum ar fi: scandura cu grosime de 22 - 24 mm, dulapi cu grosimea de 38 - 48 mm, placaj rezistent la umiditate, tabla de 1,5 - 2 mm sau chiar si placi din PVC.

Elementele de intarire si solidizare a cofrajului se pot realiza din scanduri, dulapi taiati sub forma de rigle sau profile metalice.

Elementele de sustinere si de solidizare propriu-zise ale platelajului se pot realiza din scanduri sau dulapi montati pe muchie, rigle, bile sau manele din lemn, precum si din profile metalice alcatuite sub forma de elemente speciale de inventar (caloti, popi, grinzi extensibile, suruburi, dispozitive de prindere speciale etc.).

Cofraje pentru stalpi

Aceste cofraje se ansambleaza cu chingi de scandura cu grosime dubla fata de grosimea plinului. Solidarizarea cofrajelor se face cu caloti care se monteaza la 0,60 - 0,70 munul de altul, fiind de regula alcatuiti din doi clesti de scandura care prind intre ei doi dulapi sau doua bile.

Cofraj pentru pereti

Cofrajele au prevazute taieturi la partea de zos a stalpului pentru curatire inainte de turnarea betonului si din 3 ni 3 metri, ferestre de turnare, iar la partea de sus taieturi pentru stalpi. Cofrajele pentru stalpi se monteaza dupa montarea armaturii.

Cofraje pentru pereti

Cofraj pentru pereti

Aceste tipuri de cofraje sunt utilizate la executia din beton turnat a peretilor de subsoluri, socluri de fundatii, ziduri etc. La cofrarea pe o singura parte sprijinirea se face prin contrafise, iar la cofrarea pe ambele parti cofrajele se ancoreaza la 1,00 - 1,20 m cu sarma de otel Φ 6-8 mm care se strange pentru a prelua presiunea betonului proaspat turnat.

Cofraje pentru placi si grinzi

Aceste cofraje se executa la placi din astereala din scanduri si la placi din panouri de scanduri.

Rezemarile la placi sunt realizate din scanduri sau dulapi asezati pe muchie care reazema pe cofrajul nervurilorsi acestea pe cofrajul grinzilor. Sprijinirea la cota se face cu popi simpli pentru placi si popi in cruce pentru nervuri si grinzi.

Cofraje pentru placi si grinzi

Popii se executa din bile sau grinda cu sectiune patrata, de regula dintr-o singura bucata. Se admite inadirea lor intr-o singura sectiune, pentru cel mult o jumatate din totalul popilor folositi, prin eclisare pe 3 sau 4 parti cu scandura batuta in cuie.

Pentru a asigura transmiterea incarcarilor verticale, popii se aseaza la distanta de 1,00 - 1,20 m si se contravantuiesc pe doua directii cu scanduri in cruce batute in cuie. Elementelor mai lungi de 4 m li se asigura o contrasageata de 3mm/m. Popii trebuie rezemati corespunzator pentru a nu avea tasari (talpi din scandura sau fundatii locale din beton).

Pentru a asigura o decofrare usoara si refolosirea cofrajelor, acestea se ung inainte de turnarea betonului cu solutii speciale. Ordinea decofrarii si pastrarea popilor de siguranta asigura integritatea betonului turnat pana la intarirea corespunzatoare a acestuia.

Alte articole

    Plan casa

Ce contine proiectul unei case

Proiectul unei case reprezinta totalitatea documentatiei […]

Mai mult…

    Constructia casei pe cadre

Constructia casei pe cadre

Constructia casei pe cadre este o modalitate de ridicare […]

Mai mult…

    Elemente de constructie

Elementele de constructie ale unei cladiri

Cladirile, in ceea ce priveste […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook