CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogColosseumul din Roma

Colosseumul din Roma

30 Iulie 2016, 13:18   |  Florin Badea  |  Comentarii
Constructii antice, Stadioane si arene, Constructii din lume,
Colosseumul din Roma
Colosseum (Roma, Italia)
Sursa foto: User:Diliff, prin Wikimedia Commons, sub licenta: CC BY-SA 2.5

Colosseumul din capitala Italiei este o uriasa constructie romana ridicata in secolul I (d.Hr.), cunoscuta pe atunci ca Amfiteatrul Flavian. Denumirea Colosseumului ca "Amfiteatrul Flavian" se datoreaza dinastiei Flavian in timpul careia acesta a fost construit. Dinastia Flavian a fost cea de-a doua dinastie a Imperiului Roman si a fost reprezentata de Imparatul Vespasian intre anii 69-79, imparatul Titus (fiul cel mare al lui Vespasian) intre anii 79-81 si imparatul Domitian (fiul cel mic al lui Vespasian) intre anii 81-96. Acesta din urma fiind asasinat, iar dupa asasinarea lui incepe dinastia Antoninilor.

Colosseumul a fost construit incepand cu anul 72 (d. Hr.) in timpul domniei lui Vespasian pe un loc ce candva se gaseau gradinile si lacul artificial al imparatului roman Nero. Acesta a fost ridicat pana la ultimul nivel cand Vespasian moare si nu apuca sa-si vada opera terminata. Constructia este finalizata de fiul cel mare al acestuia Titus in anul 80. Primele evenimente ce au avut loc aici au fost intre anii 80 si 81 (d. Hr.).

Dupa terminarea sa, cladirea era ceva nemaivazut pana atunci, aceasta domina Roma prin postura sa imensa. Constructia are patru niveluri si o inaltime de la sol de 48 m, iar arena ovala prezinta dimensiuni de 87,5 m x 54,8 m.

Colosseumul a fost construit din material local, respectiv calcar, caramida si beton. Boltile au fost executate din piatra ponce. Dupa finalizare amfiteatrul era ceva spectaculos, prezenta arcade monumentale deschise pe fiecare etaj. La primul nivel sunt executate coloane dorice, la al doilea coloane ionice si la al treilea nivel coloane corintice. La ultimul etaj cladirea a avut pilastri corintice si ferestre mici dreptunghiulare. Au existat un numar de 80 de intrari, prin 76 dintre acestea se facea accesul in interiorul arenei de unde se cumparau si bilet pentru spectacolele de gladiatori ce aveau loc aici. Biletele erau sub forma de cioburi ceramice numerotate, ce ii directiona pe spectatori la randurile corespunzatoare. Conform manuscrisului Calendarului 354, Colosseumul din Roma putea gazdui 87.000 de persoane, insa estimarile specialistilor din zilele noastre sustin un numar de aproximativ 50.000 de spectatori.

Interiorul Colosseumului
Interiorul Colosseumului ( + mareste imaginea )

Arena in sine era prevazuta cu o podea de lemn acoperita cu nisip, intreg ansamblul acoperea un subsol. Subsolul a fost construit mai tarziu, nefacand parte din proiectul original, de imparatul Domitian. Acest subsol gazduia animale de prada ce erau eliberate in timpul evenimentelor ce se desfasurau aici.

Colosseumul din Roma a fost construit pentru a gazdui o varietate de evenimente, cum ar fi spectacolele numite munera. Spectacolele munera erau organizate de persoane fizice cu statut important. Prin aceste evenimente organizatorii isi demonstrau puterea si prestigiul familiei din care proveneau. Aceste spectacole constau in concursuri sportive sau alte evenimente ce atrageau public numeros. Tot un tip de spectacol organizat in Colosseum era vanatoarea de animale sau venato, cum mai era numita aceasta. Aceste vanatori publice foloseau o mare varietate de animale precum: elefanti, hipopotami, rinoceri, zimbrii, pantere, ursi, tigrii, crocodili etc. Dar cele mai cunoscute activitati ce se desfasurau aici erau luptele intre gladiatori, evenimente ce au marcat istoria acestui amfiteatru.

Pentru a crea un mediu cat mai real al scenelor erau introduse tot felul de obiecte, chiar si cladiri sau arbori, toate acestea fiind planificate si executate atent de arhitecti si tehnicieni romani in domeniu. Tot aici erau reconstruite scenele unor batali istorice importante, iar pentru asemenea scene era nevoie de meseriasi in pregatirea terenului de lupta si decorul scenei.

Astfel de evenimente au fost organizate pe o scara extrem de larga. Se spune ca Traian, dupa cucerirea Daciei, a organizat in anul 107 evenimente pentru a sarbatori aceasta reusita. La aceste evenimente organizate in Colosseumul din Roma, au participat aproximativ 11.000 de animale si 10.000 de gladiatori. Toata aceasta sarbatoare intinzandu-se pe parcursul a 123 de zile.

Din punct de vedere istoric jocurile etrusce sunt originile jocurilor ce se petreceau in interiorul Colosseumului. Insa jocurile etrusce subliniau ritualul mortii, dar jocurile organizate in arenele romane au fost proiectate pentru a distra populatia. Aceste activitati sangeroase organizate de cele mai multe ori de imparat ofereau oportunitatea pentru ca oamenii obisnuita sa-si vada conducatorul lor in persoana. De aceea la astfel de evenimente imparatul Imperiului Roman era intodeauna prezent, chiar daca existau situatii cand actiunea ce se desfasura in arena nu era pe gustul acestuia.

Istoria este plina de aceste evenimente succedate de sange, durere si morte ce faceau scopul real al spectacolelor. Inainte de constructia Colosseumului, in vremea imparatului Claudius (41 - 54 d. Hr.) aveau loc peste 90 de jocuri de acest gen pe an. Spectacolele constau in luptele intre gladiatori, lupte intre gladiatori si animale de prada, vanatoare de animale, precum si diferite scene de lupta ce implicau mai multi luptatori (si animale uneori). In timpul lui Domitian, cand Colosseumul era construit, aceste evenimente sangeroase au cunoscut o dezvoltare si mai mare, iar activitatile din arena au cunoscut un realism insetat de sange. Aceste manifestatii foloseau prizonieri reali condamnati la moarte, erau organizate executii, rastigniri, aruncari la lei, ucideri cu sageti si multe alte metode inventate care mai de care mai ingenioase, de tortura si ucidere a condamnatilor. Foarte multi crestini erau omorati prin metodele practicate in aceasta arena a mortii.

Imparatul roman Honorius a fost cel ce a moderat aceste evenimente in anul 404 d.Hr.

Dupa cutremurul din 422, constructia a fost avariata, iar reparatiile au avut loc in anii 467, 472 si 508. Luptele in Colosseum au continuat pana in secolul al VI-lea, dar constructia a inceput sa fie neglijata.

In secolul al XII-lea a devenit cetatea familiilor Frankopan si Annibaldi, doua familii romane nobile. In anul 1231 un mare cutremur a distrus fatada de sud-vest a cladirii. In urma acestui eveniment cladirea a devenit o sursa de materiale de constructie, fiind luata bucata cu bucata partea darmata. Papa Alexandru al VI-lea a folositbColosseumul ca pe o cariera, permitand aprovizionarea oamenilor cu materiale din cladire. Insa in ciuda acestui fapt Colosseumul inca era in picioare. In anul 1744, papa Benedict al XIV-lea a interzis orice indepartare a zidurilor Colosseumului si a consacrat aceasta ruina ca monument pentru crestinii ce au fost sacrificati aici.

In secolul al XIX-lea, autoritatile au inceput sa restaureze parti din cladire, respectiv in partea cea mai avariata de sud-vest a fost executat un contrafort masiv.

Prima restaurare completa fiind executata in zilele noastre si a fost sponsorizata de Diego Della Valle - directorul companiei de pantofi Tod's. Aceasta initiativa a aparut in 2011, insa datorita unor impedimente lucrarile au inceput abia in 2013 si au ca termen acest an 2016.

Bibliografie:* commons.wikimedia.org/wiki/File:Colosseum_in_Rome,_Italy_-_April_2007.jpg
* pixabay.com/en/colosseum-rome-amphitheater-1122513/
* en.wikipedia.org/wiki/Colosseum
* www.ancient.eu/Colosseum/

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate